Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Simson (EE): Yποχρεωτική η επαναπλήρωση των αποθεμάτων αερίου της Ευρώπης πριν από τον χειμώνα

Simson (EE): Yποχρεωτική η επαναπλήρωση των αποθεμάτων αερίου της Ευρώπης πριν από τον χειμώνα
Οι νέοι κανόνες θα υποχρεώσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο 80% της δυναμικότητάς τους έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και στο 90% κατά τα επόμενα έτη

Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα τη νέα νομοθεσία για την αποθήκευση που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ με αέριο ενόψει του επικείμενου και των μελλοντικών χειμώνων, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της.
«Είναι μια σημαντική δήλωση ενότητας, αποφασιστικότητας και ταχείας δράσης της ΕΕ έναντι των κινήσεων του Κρεμλίνου που χρησιμοποιεί ως όπλο τις εξαγωγές αερίου», σχολίασε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson.
«Καθώς η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή διαταραχών του εφοδιασμού από τη Ρωσία, ο κανονισμός της για την αποθήκευση αερίου καθιστά υποχρεωτική την επαναπλήρωση των αποθεμάτων αερίου της Ευρώπης πριν από τον χειμώνα και την προστασία της διαχείρισής τους από εξωτερικές παρεμβολές.
Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες θα υποχρεώσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης στο 80% της δυναμικότητάς τους έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και στο 90% κατά τα επόμενα έτη» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Χαιρετίζοντας την έγκριση στο Συμβούλιο Ενέργειας στο Λουξεμβούργο, η Επίτροπος Ενέργειας κ. Kadri Simson δήλωσε τα εξής:
«Θα ήθελα να εξάρω τη θετική και εποικοδομητική προσέγγιση που επέδειξαν το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο στην παρούσα πρόταση.
Είναι μια σημαντική δήλωση ενότητας, αποφασιστικότητας και ταχείας δράσης της ΕΕ έναντι των κινήσεων του Κρεμλίνου που χρησιμοποιεί ως όπλο τις εξαγωγές αερίου.
Είναι τώρα εξαιρετικά σημαντικό να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη των νέων στόχων αποθήκευσης και να αυξήσουμε την ετοιμότητά μας σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης.»
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα 18 κράτη μέλη που διαθέτουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου υποχρεούνται να γεμίσουν το 80% της δυναμικότητας αποθήκευσης που διαθέτουν έως την 1η Νοεμβρίου και ενθαρρύνονται να στοχεύσουν στο 85%.
Κατά τα επόμενα έτη, ο στόχος θα είναι 90%.
Τα κράτη μέλη που δεν διαθέτουν υποδομές αποθήκευσης υποχρεούνται να συνάψουν διμερείς συμφωνίες για την αποθήκευση επαρκών ποσοτήτων για δική τους χρήση σε γειτονικές χώρες, σε πνεύμα αλληλεγγύης.
Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου θα θεωρούνται πλέον υποδομές ζωτικής σημασίας και όλοι οι διαχειριστές συστημάτων αποθήκευσης στην ΕΕ θα πρέπει να υποβληθούν σε νέα διαδικασία πιστοποίησης για να μειωθούν οι κίνδυνοι εξωτερικών παρεμβολών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης