Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Πανικός υπό το φόβο ότι η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου – Έκκληση για επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα

Γερμανία: Πανικός υπό το φόβο ότι η Ρωσία θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου – Έκκληση για επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα

Ο Nord Stream 1 και η απόσυρση της «πράσινης μετάβασης» από την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης 

Σχετικά Άρθρα
(upd) Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί ως γεωπολιτικό όπλο τις ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη εφαρμόζοντας την αρχή «το φυσικό αέριο μας, οι κανόνες μας»

Την ιδία ώρα, η Μόσχα μείωσε τις ροές φυσικού αερίου του Nord Stream 1 κατά 40% την περασμένη εβδομάδα, ενώ επικαλέστηκε τεχνικά ζητήματα, οδηγώντας σε τετραπλασιασμό των τιμών στην αγορά – όπως επισημαίνουν Γερμανοί ειδικοί στον κλάδο της ενργειας.
Το Βερολίνο δεν πιστεύει τις αναφορές για την αναγκαιότητα τεχνικών επισκευών στον αγωγό ενώ αντίθετα  βλέπει ένα κρυφό ρωσικό τέχνασμα για να αυξήσει την πίεση στην Ευρώπη, την ίδια ώρα που εκφράζει τους φόβους ότι η Ρωσία θα διακόψει εντελώς τη ροή του φυσικού στην ΕΕ το άμεσα προσεχές διάστημα.
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο πιέζει τα κράτη της G7 να ανακαλέσουν μια δέσμευση που θα σταματούσε τη χρηματοδότηση έργων ορυκτών καυσίμων μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική στροφή της υιοθετούμενης πολιτικής για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ανατρέπει την πρόσβαση σε ενεργειακές προμήθειες.


Διαταραχή στην προσφορά και δελτίο...

«Το φυσικό αέριο είναι πλέον ένα σπάνιο εμπόρευμα στη Γερμανία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022, προειδοποιώντας ότι η χώρα του πλησιάζει στο σημείο να αντιμετωπίσει μια σημαντική κρίση στην προσφορά, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τις αρχές να υιθετήσουν το μέτρο της προμήθειας φυσικού αερίου με το δελτίο.
Συντήρηση του αγωγού
Ο Habeck επιβεβαίωσε ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε «σημαντική επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο» - αφού ο αγωγός  Nord Stream 1 της Gazprom έπρεπε επίσης να υποβληθεί στην προγραμματισμένη «ετήσια συντήρηση», σύμφωνα με την ρωσική εταιρεία, για μια περίοδο δέκα ημερών, από τον Ιούλιο. 11 έως 21 Ιουλίου.
Ο Habeck ρωτήθηκε σε συνέντευξη αυτή την εβδομάδα στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF σχετικά με την πιθανότητα να παρατείνει τεχνητά η Ρωσία την περίοδο επισκευής και συντήρησης: «Θα έλεγα ψέματα αν έλεγα ότι το αποκλείω.
Στην πραγματικότητα, ο Putin μείωσε σταδιακά την ποσότητα του φυσικού αερίου (μέσω του αγωγού) όλο και περισσότερο», απάντησε.

Γεωπολιτικά  παίγνια

Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι ο Putin προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια για να πιέσει περαιτέρω την Ευρώπη
Το σχέδιό του είναι να ασκήσει πίεση στην αγορά για να αυξήσει τις τιμές στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον Habeck, πρόκειται κυρίως για την προσπάθεια υποκίνησης κοινωνικής αναταραχής και διάλυσης της ευρωπαϊκής ενότητας.
Πρέπει να καταστεί βέβαιο ότι ο Putin «δεν θα κερδίσει», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας στο ZDF heute Journal.
Λαμβάνονται επίσης μέτρα για τη αντιμετώπιση της κατακόρυφης ανόδου του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας.
 d9f2268ef60b6b53556aa93071e07d77.jpg
Πανικός και ελλείψεις από το Δεκέμβριο

Σε αυτό το κλίμα, κάθε διακοπή στη ροή του φυσικού αερίου συνοδεύεται από ένα αίσθημα πανικού στη γερμανική πλευρά, δεδομένου ότι η Γερμανία βρίσκεται ήδη στη δεύτερη φάση «συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο δένδρων για την παροχή αερίου της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.
Ενώ η Γερμανία αναγνωρίζει ότι η διακοπή είναι προγραμματισμένη και αναμενόμενη, ο φόβος είναι ότι ακόμη και η μικρότερη καθυστέρηση στις ροές του φυσικου΄αερίου πέρα από αυτό το σημείο θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική, κάτι που θα εξασφάλιζε έλλειψη φυσικού αερίου στα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις της γερμανικής βιομηχανίας. 

Germany Risks Major Economic Disruption From Russia's Gas Squeeze -  Bloomberg
Προσωρινή απάντηση


Την ίδια ώρα, προκείμενου να αποφύγει η Γερμανία το εφιαλτικό σενάριο του δελίυο στο φυσικό αέριο, προσχέδιο κειμένου που αποκάλυψε το Bloomberg καλούσε την G7 «να αναγνωρίσει ότι οι κρατικά υποστηριζόμενες επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου είναι απαραίτητες ως προσωρινή απάντηση στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση».
Η εν λόγω πρόταση προβλέπει ως δικλείδα ασφαλείας πως η χρηματοδότηση αυτή θα γίνει «με τρόπο που να συνάδει με τους στόχους μας για το κλίμα και χωρίς να δημιουργούνται φαινόμενα δέσμευσης».
Το κείμενο παραμένει υπό συζήτηση και θα μπορούσε να αλλάξει πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7, η οποία ξεκινά την Δευτέρα 26 Ιουνίυο 2022.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιτίθεται στην πρόταση, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Aντιδράσεις στις κυρώσεις Τραμπ για τον Nord Stream 2 | Euronews
Συμμαχία με την Ιταλία

Η Ιταλία δεν αντιτίθεται ενεργά στη γερμανική πρόταση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η Ιταλία, όπως και η Γερμανία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Mario Draghi δήλωσε ότι η Ιταλία κατάφερε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από 40% πέρυσι σε 25% αυτή τη στιγμή.
Αυτό κατέστη δυνατό και με την υπογραφή νέων συμφωνιών για το φυσικό αέριο σε χώρες όπως το Κονγκό, η Αλγερία και η Αγκόλα. Αντιθέτως, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ιταλία δεν υποστηρίζει την ιδέα της Γερμανίας.

Όπως με τη Lehman Brothers

Η συζήτηση έρχεται τη στιγμή που η Ευρώπη αναζητεί εναγωνίως εναλλακτικές πηγές καυσίμων έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου.
Η γερμανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι οι κινήσεις της Ρωσίας για τον περιορισμό της προσφοράς ενέχουν τον κίνδυνο μιας κατάρρευσης στις ενεργειακές αγορές αντίστοιχη με εκείνη της Lehman Brothers στα χρηματοπιστωτιλά, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να αντιμετωπίζει την πρωτοφανή προοπτική να μείνουν χωρίς προμήθειες ενέργειας επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Μονάδες άνθρακα και LNG

Η Γερμανία έχει αντιδράσει στις περικοπές αερίου από τη Ρωσία με την επαναλειτουργία μονάδων άνθρακα και την παροχή χρηματοδότησης για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ενώ συνεχίζει τα σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.
Η Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, προτρέπει την G7 να ενισχύσει την πρόσβαση στις πυρηνικές τεχνολογίες.
Η Ιταλία δήλωσε ότι θα παρακολουθεί την πιθανή ανάγκη ενεργοποίησης ενεργειακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μπορούσε επίσης να την οδηγήσει στην ενίσχυση της παραγωγής άνθρακα.
Eurozone Economy Slows Sharply on Squeeze From Record Prices - BNN  Bloomberg - Pioneer Sheets
Όπισθεν ολοταχώς στην κλιματική αλλαγή

Μια απομάκρυνση της G7 από τη δέσμευση που ξεκίνησε πέρυσι και επιβεβαιώθηκε τον Μάιο θα αποτελούσε στροφή στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Θα δυσκόλευε τη συσπείρωση του υπόλοιπου κόσμου γύρω από αυστηρότερους κλιματικούς  στόχους και την κατεύθυνση των επενδύσεων προς καθαρότερες πηγές ενέργειας.
Θα ήταν επίσης αντίθετη με τις συμβουλές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας ότι δεν θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου εάνη καγκόσμια κοινότητα θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Οι δεσμεύσεις

Οι υπουργοί της G7, αναλαμβάνοντας τη δέσμευσή τους να τερματίσουν την άμεση διεθνή χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων έως το τέλος του 2022, αναγνώρισαν για πρώτη φορά ότι οι επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων είναι ασύμβατες με τη Συμφωνία του Παρισιού. Η ομάδα επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση να τερματίσει τις «αναποτελεσματικές» επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έως το 2025.

Επενδύσεις σε LNG και η στροφή της Γερμανίας 

Οι υπουργοί αναγνώρισαν, ωστόσο, ότι οι επενδύσεις στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου ήταν μια αναγκαία απάντηση στην τρέχουσα κρίση «με τρόπο που να συνάδει με τους κλιματικούς μας στόχους και χωρίς να δημιουργεί φαινόμενα εγκλωβισμού».
«Αυτό θα αποτελούσε τεράστια οπισθοδρόμηση σε σχέση με την πρόοδο που σημειώσαμε τον περασμένο μήνα στους υπουργούς ενέργειας και περιβάλλοντος της G7, ειδικά όταν επιτέλους φέραμε την Ιαπωνία, την τελευταία αρνητική χώρα της G7, στη δέσμευση να τερματιστεί αυτή η οικονομική στήριξη των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Alden Meyer, ανώτερος συνεργάτης της E3G.
«Εκεί που είδαμε την καγκελάριο Merkel να είναι η καγκελάριος για το κλίμα στην τελευταία σύνοδο κορυφής της G7 που φιλοξένησε η Γερμανία, ο Scholtz θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ο καγκελάριος που υπαναχωρεί για το κλίμα, κάτι που νομίζω ότι θα ήταν ένα πραγματικός λεκές στη διακυβέρνησή του και δεν χρειάζεται να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.

Ασφυκτική οικονομική πίεση στη βιομηχανική παραγωγή

Στη Γερμανία, ορισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις λειτουργούν χωρίς διακοπή εδώ και δεκαετίες.
Αν κρυώσουν απότομα, θα χαλάσει ο μηχανολογικός εξοπλισμός, επισημαίνει το Bloomberg
Αυτό είναι το είδος του συναγερμού που σαρώνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης καθώς αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση.

To σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Ειδικοί στην κυβέρνηση του καγκελαρίου Olaf Scholtz επεξεργάστηκαν αυτή την εβδομάδα τα σενάρια και κανένα από αυτά δεν οδήγησε σε επαρκή αποθέματα για να περάσει τον χειμώνα.
«Αυτή ήταν η απογοητευτική στιγμή», επισήμανε ο Klaus Mueller, ο οποίος είναι επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής δικτύου της Γερμανίας, γνωστής ως BNetzA, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk.
«Αν έχουμε έναν πολύ, πολύ κρύο χειμώνα, αν είμαστε απρόσεκτοι και πολύ γενναιόδωροι με το φυσικό αέριο, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν ιδιαίτερα αρνητικά…».

Το τέλος της ευημερίας;

Οι κίνδυνοι εκτείνονται πέρα από μια οικονομική ύφεση και έναν χειμώνα με παγωμένα σπίτια και κλειστά εργοστάσια, διαμορφώνοντας ένα εφιαλτικό σενάριο.
Για δεκαετίες, η Γερμανία ευημερούσε χάρη στο φθηνό φυσικό αέριο.
Η απάντηση στις ενεργειακές ανάγκες της αναπτυσσόμενης οικονομίας τις περισσότερες φορές ήταν ένας νέος αγωγός προς τη Ρωσία.
German Companies Signal Looming Recession After Demand Plunges - Bloomberg
Επιστροφή στον άνθρακα

Αυτή η εποχή έχει πλέον παρέλθει και εταιρείες από την BASF SE έως τη Volkswagen AG συμβιβάζονται με τη νέα πραγματικότητα.
Θα υπάρξουν γρήγορες λύσεις - όπως η επανεκκίνηση των ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα και η αλλαγή καυσίμων σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις - αλλά νεα διαρθρωτικά ζητήματα ανακύπτουν καθώς η μετάβαση σε προσιτές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να διαρκέσει ακόμα χρόνια.

Συρρίκνωση της παραγωγής ή μεταφορά

Οι εταιρείες που κατασκευάζουν μέταλλα, χαρτί, ακόμη και τρόφιμα θα μπορούσαν να αναγκαστούν να μειώσουν ή να κλείσουν τις γερμανικές εγκαταστάσεις παραγωγής, επιταχύνοντας μια σταθερή μείωση των θέσεων εργασίας στη μεταποίηση και αφήνοντας μόνιμη ζημιά στην οικονομία της χώρας.
«Οι εταιρείες θα μεταφέρουν την παραγωγή εκεί όπου υπάρχει ανταγωνιστικό φυσικό αέριο, και αυτό δεν θα είναι στη Γερμανία», δήλωσε ο Wolfgang Hahn, διευθύνων σύμβουλος της Energy Consulting Group GmbH.
«Δεν μπορείτε να διορθώσετε 20 χρόνια σφαλμάτων πολιτικής σε δύο ή τρία χρόνια».

Κάλυψη των αποθεμάτων

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι θα χρειαστούν 115 ημέρες για να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης να καλύψει τα αποθέματα φυσικού αερίου στο 90% μέχρι τον Νοέμβριο.
Αυτό το χρονικό πλαίσιο προϋποθέτει ότι οι ροές παραμένουν στο τρέχον επίπεδο, κάτι που είναι απίθανο δεδομένης της ολοένα και πιο επιθετικής στάσης του Κρεμλίνου προς την Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Κίτρινος συναγερμός

Ως απάντηση στις ζοφερές προοπτικές, η Γερμανία - η οποία εξακολουθεί να βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο των προμηθειών φυσικού αερίου της - ανέβασε το επίπεδο απειλής στο δεύτερο υψηλότερο στάδιο «συναγερμού» την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022.
Εάν η πίεση γίνει πιο έντονη, η Γερμανία θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τις προμήθειες.
Η στιγμή της αλήθειας είναι πιθανό να έρθει τον επόμενο μήνα, όταν ο αγωγός Nord Stream θα σταματήσει για προγραμματισμένη συντήρηση.
Η Γερμανία ανησυχεί ότι μπορεί να μην επιστρέψει ποτέ σε λειτουργία.
«Θα έπρεπε να πω ψέματα αν έλεγα ότι δεν το φοβόμουν», δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης