Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε καθεστώς ασυλίας οι παραγωγοί ενέργειας και πρωτίστως η ΔΕΗ - Κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτοι

Σε καθεστώς ασυλίας οι παραγωγοί ενέργειας και πρωτίστως η ΔΕΗ - Κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτοι
Οι εγχώριοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε καθεστώς ασυλίας από τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχων
Σχετικά Άρθρα

Στο απυρόβλητο οι ηλεκτροπαραγωγοί της εγχώριας αγοράς με τη ΔΕΗ να κρατάει τα σκήπτρα της παραγωγής και σε ρόλο … βασιλικού ποτίζεται και η γλάστρα (ιδιώτες παραγωγοί) όταν όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας βρίσκονται κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχο των υπηρεσιών για τη μεταβολή του περιθωρίου κέρδους.
Στο μάτι του κυκλώνα την περίοδο αυτή είναι τα πρατήρια υγρών καυσίμων τα οποία δέχονται καθημερινά ελέγχους για αθέμιτη κερδοφορία.

Η ΔΕΗ ως ο μεγαλύτερος παραγωγός της χώρας δεν νιώθει την ασφυκτική πίεση όπως και οι ιδιώτες παραγωγοί αφού δεν έχουν την παραμικρή ενόχληση του κρατικού μηχανισμού να επιδείξουν σε έναν έλεγχο το μικτό περιθώριο κέρδους ανά ημέρα όταν η τιμή της Mwh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μέσα σε λίγες ώρες ανεβαίνει και κατεβαίνει από τα 200 ευρώ έως 400 ευρώ ανά Mwh.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δηλώνει αναρμόδιο και δείχνει ως αρμόδιους την ΡΑΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Έτσι οι παραγωγοί ενέργειας όσο δεν τους βάζουν στο μικροσκόπιο είναι σε επιφυλακή για την αποκόμιση κερδών σε βαθμό που δεν αφήνουν τίποτε ανεκμετάλλευτο όταν πρόκειται να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.
Χθες έφθασαν στο σημείο να αξιοποιήσουν και την ανακοίνωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας η οποία με δελτίο Τύπου ανέφερε ότι «στα πλαίσια της ετήσιας προγραμματισμένης συντήρησης του Turk Stream, από αύριο 21 Ιουνίου και μέχρι τις 27 Ιουνίου θα διακοπούν οι ροές φυσικού αερίου της Gazprom. Το γεγονός αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Η τροφοδοσία της χώρας θα συνεχιστεί με LNG, υπάρχουν υψηλά αποθέματα, αλλά και μέσω των υπόλοιπων συμβάσεων αερίων αγωγού».

Η συντήρηση του αγωγού ανέβασε την τιμή της Mwh

Η προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού από τον περασμένο Οκτώβριο έδωσε μια ακόμη ευκαιρία για την άνοδο της τιμής της Mwh όταν η τιμή του φυσικού αερίου σημείωνε πτώση στα 117 ευρώ ανά Mwh από 124 ευρώ της προηγούμενης ημέρας.
Πάντως η χονδρεμπορική τιμή έκλεισε στα 255,06 ευρώ ενισχυμένη κατά 5,52% σε σχέση με χθες.
Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερη η κατάσταση αφού στη Γαλλία η τιμή της Mwh ξεπέρασε τα 350 ευρώ και στη Γερμανία τα 280 ευρώ εξαιτίας των περιορισμένων ποσοτήτων φυσικού αερίου που λαμβάνει η Ευρώπη από τη Ρωσία.
Οι εγχώριοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας είναι σε καθεστώς ασυλίας από τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχων ενώ σκόπιμο είναι να σημειωθεί δεν υπάρχει κίνδυνος ελλείψεων σε φυσικό αέριο.
Οι παραγωγοί ενέργειας ξέρουν καλύτερα από τον καθένα για την επάρκεια του συστήματος με τη το ΔΕΣΦΑ να υποδέχεται ένα καράβι LNG ανα δύο ημέρες.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος εισαγωγών η Ρεβυθούσα θα έχει προς διάθεση 2 εκατομμύρια Mwh όταν σε την ημέρα από το φυσικό αέριο παράγει έως 85.000 mwh.
Το πρώτο καράβι με LNG έφτασε σήμερα την Τετάρτη θα έρθει άλλο ένα και αναμένονται άλλα δύο καράβια στις 24 και 26 Ιουνίου.
Χθες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο ανήλθε 81.901 Mwh , από τις ΑΠΕ παρήχθησαν 45.422 Mwh.
Οι λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες έδωσαν συνολικά 18.000 Mwh.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι η ανοδική πορεία για τη Mwh είναι μονόδρομος για τους καλοκαιρινούς μήνες διότι αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση λόγω ανόδου της θερμοκρασίας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης