Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ρωσία βρήκε νέο αγοραστή για το πετρέλαιο της - Στο +55% οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και LNG από την Κίνα

Η Ρωσία βρήκε νέο αγοραστή για το πετρέλαιο της - Στο +55% οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και LNG από την Κίνα
Η Ρωσία εκτόπισε τη Σαουδική Αραβία και κατέλαβε την πρώτη θέση των προμηθευτών για την Κϊνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο

Οι εισαγωγές αργού πετρελαίου και LNG της Κίνας από τη Ρωσία αυξήθηκαν το Μάιο κατά 55% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καθιστώντας τη Ρωσία τον κορυφαίο προμηθευτή πετρελαίου της Κίνας και εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία που έως πρότινος κατείχε αυτή τη θέση, αναφέρει το Reuters
Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών που φτάνουν μέσω του αγωγού της Ανατολικής Σιβηρίας και του Ειρηνικού Ωκεανού καθώς και των αποστολών που γίνονται με δεξαμενόπλοια δια θαλάσσης από τα λιμάνια της Ρωσίας στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή, ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 8,42 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.
Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί με περίπου 1,98 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και αντιπροσωπεύει και αύξηση 25% σε σχέση με τα 1,59 εκατομμύρια ρωσικού πετρελαίου που προμηθεύτηκε η Κίνα τον Απρίλιο.
Τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η Ρωσία κατέλαβε την πρώτη θέση των προμηθευτών της Κίνας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, δείχνουν ότι η Μόσχα είναι σε θέση να βρει αγοραστές για το πετρέλαιο της παρά τις δυτικές κυρώσεις, αν και αναγκάζεται να το δίνει με κάποια έκπτωση.
Και ενώ η συνολική ζήτηση αργού πετρελαίου της Κίνας κατά τους προηγούμεους μήνες είχε υποχωρήσει λόγω των περιοριστικών μέτρων στο πλαίσιο της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων COVID-19 που εφάρμοσε η Κίνα, κορυφαίοι εισαγωγείς, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα διύλισης Sinopec και της εταιρείας εμπορίας Zhenhua Oil, έχουν αυξήσει τις αγορές του ρωσικού πετρελαίου καθώς το αγοράζουν με έκπτωση, κατά τρόπο που τους επιτρέπει να μειώσουν τα συνολικά κόστη τους.
Σημειωτέον ότι η Σαουδική Αραβία παρέμεινε ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής για την Κίνα, με τον όγκο των εισαγωγών του σαουδαραβικού πετρελαίου να αυξάνεται το Μάιο κατά 9% ετησίως στους 7,82 εκατομμύρια τόνους ή τα 1,84 εκατομμύρια βαρέλια έναντι του περασμένου Μαΐου αλλά να μειώνεται σε σχέση με ένα μήνα πριν, τον Απρίλιο,  όταν η Κίνα εισήγαγε 2,17 εκατομμύρια βαρέλια από τη Σαουδική Αραβία.
Τα τελωνειακά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν επίσης ότι η Κίνα εισήγαγε 260.000 τόνους ιρανικού αργού πετρελαίου τον περασμένο μήνα. Επρόκειτο για την τρίτη αποστολή ιρανικού πετρελαίου από τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κίνα,  η οποία  καταδεικνύει ότι παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν, η Κίνα πλέον προμηθεύεται κανονικά ιρανικό πετρέλαιο, το οποίο αντιπροσωπεύει το 7% των συνολικών εισαγωγών της αργού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνολικές εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 12% τον Μάιο από τη χαμηλή βάση του προηγούμενου έτους στα 10,8 εκατομμύρια βαρέλια, έναντι 10,3 εκατ. βαρέλια που ήταν ο μέσος όρος του 2021.
Τέλος τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Κίνα ανήλθαν σε σχεδόν 400.000 τόνους τον περασμένο μήνα, αυξημένες κατά 56% σε σχέση με τον Μάιο του 2021.
Κατά τους πρώτους πέντε μήνες, οι εισαγωγές ρωσικού LNG - κυρίως από το έργο Sakhalin-2 στην Άπω Ανατολή και το Yamal LNG στη ρωσική Αρκτική - αυξήθηκαν κατά 22% σε ετήσια βάση σε 1,84 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης