Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία - Ιταλία πληρώνουν ακριβά τις κυρώσεις στη Ρωσία - Τα δραματικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για ελλείψεις φυσικού αερίου

Γερμανία - Ιταλία πληρώνουν ακριβά τις κυρώσεις στη Ρωσία - Τα δραματικά σχέδια έκτακτης ανάγκης για ελλείψεις φυσικού αερίου
Το μαρτύριο της σταγόνας από τον Putin που κλείνει σταδιακά τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου - Σε απόγνωση και η Ιταλία
Σχετικά Άρθρα
Η γερμανική κυβέρνηση εντείνει τις εκκλήσεις της για εξοικονόμηση ενέργειας αφού η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές στις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα μέσω ενός βασικού αγωγού μεταφορέας, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022.
Να σημειωθεί ότι την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, η Gazprom ανακοίνωσε ότι μειώνει τις ροές φυσικού αερίου μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία κατά 40%.
Μια μέρα αργότερα, ανακοίνωσε περαιτέρω περικοπή, ανεβάζοντας τη συνολική μείωση σε περίπου 60%.

Τα τεχνικά προβλήματα και το πολιτικό παιχνίδι

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Robert Habeck δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin «κάνει αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε από την αρχή – μειώνει τον όγκο του φυσικού αερίου, όχι με μία κίνηση αλλά βήμα προς βήμα», γελοιοποιώντας στην ουσία το καθεστώς των πρωτοφανών κυρώσεων που έχει επιβληθεί στη Ρωσία.
Και στις δύο περιπτώσεις, η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου επικαλέστηκε τεχνικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι οι καναδικές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία εμπόδισαν τη γερμανική εταίρο Siemens Energy να παραδώσει εξοπλισμό (τις τουρπίνες προώθηση) που είχε σταλεί για γενική επισκευή και μπορούν να γίνουν μόνο εκεί.
Η γερμανική κυβέρνηση, ωστόσο, απέρριψε αυτό το επιχείρημα, σημειώνοντας ότι η συντήρηση του εξοπλισμού δεν θα έπρεπε να ήταν επείγουσα μέχρι το φθινόπωρο και ότι η ρωσική απόφαση ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι που είχε στόχο να διασπείρει την αβεβαιότητα και να ωθήσει τις τιμές.

Μειωμένη ροή και σε  Ιταλία - Γαλλία

Η μείωση των ροών φυσικού αερίου έρχεται καθώς η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας.
Την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2022, ο ιταλικός ενεργειακός γίγαντας Eni δήλωσε ότι η Gazprom ήταν έτοιμη να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη χώρα την επόμενη μέρα κατά 50%, ενώ η Γαλλία επισήμανε ότι δεν λαμβάνει πλέον ρωσικό αέριο μέσω αγωγών.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, προμηθεύεται περίπου το 35% του φυσικού αερίου της για τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας και παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία, φέρνοντάς την σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση.

Την ερχόμενη εβδομάδα, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Draghi θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν πρέπει να κηρυχθεί η κατάσταση συναγερμού για την ενέργεια.
Να ζητηθεί δηλαδή από όσες βιομηχανίες θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, να αυξηθεί προσωρινά η χρήση άνθρακα, όπως και η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022
Όπως γράφει ο τύπος, πάντως, στην φάση αυτή η Ιταλία εισάγει καθημερινά από την Αλγερία σχεδόν το διπλάσιο φυσικό αέριο από εκείνο που αγοράζει από την Μόσχα.

Οι διαβουλεύσεις για το πλαφόν

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός κινείται δυναμικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Η Ρώμη αποθηκεύει αέριο (έχει φτάσει στο 53% των συνολικών δυνατοτήτων της) αλλά θεωρεί πιο σημαντική την συντονισμένη κίνηση, προς αυτή την κατεύθυνση απ΄όλα τα μέλη της Ένωσης.
Η La Repubblica, παράλληλα, γράφει ότι στο τρένο που τους μετέφερε στο Κίεβο, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης κατάφερε να μεταπείσει τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholtz σε ό,τι αφορά την ανάγκη να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό πλαφόν για την τιμή αγοράς του φυσικού αερίου.
«Αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα έπρεπε να γίνει;» φέρεται να του είπε ο Draghi.
Και ο καγκελάριος, κατά την εφημερίδα της Ρώμης, συμφώνησε ότι -όντως- η απόφαση της Μόσχας να περιορίσει την παροχή αερίου είναι πολιτικής φύσεως.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και η εκτόξευση των τιμών

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας δήλωσε, την ίδια ώρα προκειμένουν να διασκεδαστούν επιφανειακά  οι ανησυχίες για σημαντική ενεργειακή κρίση ότι δεν ανησυχεί για τις γερμανικές προμήθειες φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πληρότητα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Η είδηση των μειώσεων οδήγησε τις βραχυπρόθεσμες τιμές του φυσικού αερίου απότομα υψηλότερες στην Ευρώπη.
Οι τιμές spot για τον επόμενο μήνα αυξήθηκαν 13% την Πέμπτη και 40% από τη Δευτέρα.
Ο Habeck , ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, ξεκίνησε μια επίσημη εκστρατεία για να προωθήσει την εξοικονόμηση ενέργειας την περασμένη εβδομάδα, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα εφοδιασμού στη χώρα.
«Το φυσικό αέριο έρχεται στην Ευρώπη — δεν έχουμε πρόβλημα προμήθειας, αλλά οι όγκοι του φυσικού αερίου στην αγορά είναι σημαντικά χαμηλότεροι και θα γίνει ακριβότερο», δήλωσε ο Habeck την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022.

Σοβαρή κατάσταση

Ο Habeck υπενθύμισε παλαιότερες κινήσεις της Ρωσίας να περικόψει τις προμήθειες στη Βουλγαρία, τη Δανία και άλλα κράτη .
Πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη και σημείωσε ότι έχει θεσπίσει νομοθεσία που απαιτεί την πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου με τα αναγκαί αποθέματα.
Επαίνεσε επίσης την προθυμία των Γερμανών πολιτών και των γερμανικών επιχειρήσεων να εξοικονομήσουν ενέργεια και να αποθηκεύσουν φυσικό αέριο.
«Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε», είπε.
«Κάθε κιλοβατώρα βοηθά σε αυτή την κατάσταση.
Είναι μια κατάσταση που είναι σοβαρή, αλλά όχι μια κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία», σημείωσε.

Ανησυχία από τον Olaf Scholz

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε ότι η χώρα θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι που να περιορίζουν τη ροή  φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξης στην υπηρεσία ειδήσεων DPA που κυκλοφόρησαν το Σάββατο 18 Ιουνίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass.
«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες, κάτι που δικαιολογείται τεχνικά.
Μπορεί να είναι σύμπτωση, αλλά δεν χρειάζεται να είναι», σημείωσε.
«Θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε πολύ στενά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι για αυτούς τους περιορισμούς της ροής».
What Happens If Russia's Gas Supplies To Germany Are Cut? & More Breaking  News Headlines Today
Οι ευθύνες της Siemens

Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, όπως έχει επισημανθεί, η Gazprom ανακοίνωσε ότι έπρεπε να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream καθώς ορισμένες μονάδες άντλησης φυσικού αερίου (οι τουρμπίνες το αγωγού) δεν επέστρεψαν εγκαίρως από τη Siemens που ελιχαν σταλεί για επισκευή.
Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν ήταν σε θέση να στείλει τις μονάδες από τον Καναδά επειδή η χώρα αυτή επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία.
Την ίδια ώρα η Siemens επισκευάζει αυτές τις τουρμπίνες μόνο στο εργοστάσιό της στον Καναδά.
Η Gazprom χρησιμοποιεί επί του παρόντος μόνο το 40% της χωρητικότητας του Nord Stream για τη μεταφορά φυσικού αερίου, γεγονός που προβλήματίζει έντονα την ισχυρότερη οικονομίας της Ευρώπης.
What is Nord Stream 2 and how does it link to the Russia-Ukraine crisis? |  Euronews
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης