Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ινδία: Εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές φθηνού ρωσικού άνθρακα ακυρώνοντας τις κυρώσεις της Δύσης στα ορυκτά καύσιμα

Ινδία: Εκτοξεύτηκαν οι εισαγωγές φθηνού ρωσικού άνθρακα ακυρώνοντας τις κυρώσεις της Δύσης στα ορυκτά καύσιμα
H αξία του διμeρούς εμπορίου πετρελαίου της Ινδίας με τη Ρωσία τις 20 ημέρες έως την Τετάρτη 13 Ιουνίου  εκτινάχθηκε περισσότερο από 31 φορές στα 2,22 δισεκατομμύρια δολάρια  
Σχετικά Άρθρα
Οι αγορές ρωσικού άνθρακα από την Ινδία έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες παρά τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα, καθώς οι εξαγωγείς προσφέρουν εκπτώσεις έως και 30%, σύμφωνα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 18 Ιουνίου 202.
Η Ρωσία, αντιμέτωπη με αυστηρές δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Απρίλιο να μην επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στον άνθρακα, επισημαίνοντας ότι θα αποτύχουν καθώς τα ορυκτά καύσιμα θα κατευθυνθούν σε άλλες αγορές.
Η Ινδία απέφυγε να καταδικάσει τη Ρωσία, με την οποία έχει μακροχρόνιους πολιτικούς δεσμούς και κοινή αντίληψη όσο αφορά το δόγμα ασφαλείας, ενώ ζήτησε να σταματήσει η βία στην Ουκρανία.
Το Νέο Δελχί αποφασίζει αθρόες αγορές ρωσικών προϊόντων ως μέρος μιας προσπάθειας διαφοροποίησης των προμηθειών και υποστηρίζει ότι μια ξαφνική διακοπή θα ανέβαζε τις παγκόσμιες τιμές και έπληττε την προσφορά.

Εκτοξεύθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές

Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν σχετικά στην Ινδία ότι δεν υπάρχει απαγόρευση στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλουν να δουν μια «ταχεία επιτάχυνση».
Ωστόσο, καθώς οι ευρωπαίοι εισαγωγείς αποφεύγουν τις συναλλαγές με τη Μόσχα, οι Ινδοί αγοραστές παραλαμβάνουν τεράστιες ποσότητες ρωσικού άνθρακα παρά το υψηλό κόστος μεταφοράς.
Οι αγορές άνθρακα και συναφών προϊόντων της υπερ εξαπλασιάστηκαν τις 20 ημέρες έως την Τετάρτη από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους στα 331,17 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία της ινδικής κυβέρνησης που εξετάστηκαν από το Reuters.
Τα ινδικά διυλιστήρια παρομοίως έχουν εξαγοράσει φτηνό ρωσικό πετρέλαιο που απέφευγαν οι δυτικές χώρες.
Η αξία του διμρούς εμπορίου πετρελαίου της Ινδίας με τη Ρωσία τις 20 ημέρες έως την Τετάρτη 13 Ιουνίου  εκτινάχθηκε περισσότερο από 31 φορές στα 2,22 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο τρόπος πληρωμής 

«Οι Ρώσοι εξαγγείς ήταν ανοιχτοί όσον αφορά τους τρόπους πληρωμής και δέχονται πληρωμές σε ρουπίες Ινδίας και ντιράμ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», σύμφωνα με μια πηγή από το Ινδικό υπουργείο εμπορίοτ.
«Οι εκπτώσεις είναι ελκυστικές και αυτή η τάση των αθρόων αγορών άνθρακα από τη Ρωσία θα συνεχιστεί».

Σημαντικές εκπτώσεις

Ρωσικές μονάδες άνθρακα  με υπεράκτια έδρα όπως η Suek AG, η KTK και η Carbo One με έδρα την Κύπρο σε μέρη όπως το Ντουμπάι και η Σιγκαπούρη προσέφεραν εκπτώσεις από 25% έως 30%, προκαλώντας μαζικές αγορές ρωσικού θερμικού άνθρακα από προμηθευτές για επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τσιμεντοβιομηχανίες. ανέφεραν πηγές τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με μια δεύτερη  η μονάδα Suek με έδρα τη Σιγκαπούρη δεχόταν επίσης πληρωμές σε δολάρια.

Οι συμβάσεις

Το embargo της ΕΕ ακύρωσε τις νέες συμβάσεις άνθρακα και μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα αναγκάσει τα κράτη μέλη να τερματίσουν τις υπάρχουσες.
Η Ινδία αγόρασε κατά μέσο όρο 16,55 εκατομμύρια δολάρια ρωσικού άνθρακα την ημέρα τις τρεις εβδομάδες έως την Τετάρτη, υπερδιπλάσια από τα 7,71 εκατομμύρια δολάρια που αγόρασε τους τρεις μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.
Οι αγορές πετρελαίου ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 110,86 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα το 20ήμερο, υπερτριπλάσιο από τα 31,16 εκατομμύρια δολάρια που ξόδεψε το τρίμηνο που έληξε στις 26 Μαΐου 2022.
Russian coal miners turn to India as war upends commodity flows - MINING.COM
Ανοδική πορεία

Η ινδική αγορά χύδην ρωσικού άνθρακα πρόκειται να συνεχιστεί, με τις εισαγωγές του Ιουνίου να αναμένεται να είναι οι περισσότερες σε τουλάχιστον επτάμισι χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων της Refinitiv Eikon.
Οι χύδην αποστολές ρωσικού θερμικού άνθρακα άρχισαν να φτάνουν στην Ινδία την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, με παραγγελίες κυρίως από εταιρείες τσιμέντου και χάλυβα και εμπόρους, σύμφωνα με στοιχεία ναυτιλίας που συγκεντρώθηκαν από Ινδό έμπορο άνθρακα.
Centre for Research on Energy and Clean Air (@CREACleanAir) / Twitter
Russian Crude Oil: Russia's crude flows to India take hold near  unprecedented levels - The Economic Times

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης