Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το Μεξικό επιδοτεί το 35% του κόστους των καυσίμων

Το Μεξικό επιδοτεί το 35% του κόστους των καυσίμων
Η βενζίνη στο Μεξικό πωλείται για περίπου 22 πέσος (1,06 $) ανά λίτρο αντί για τα 34 πέσος που θα κόστιζε χωρίς την ελάφρυνση της κυβέρνησης.
Το Μεξικό επιδοτεί περίπου το 35% της λιανικής τιμής της βενζίνης χρησιμοποιώντας κεφάλαια από το απροσδόκητο πετρέλαιο του, το οποίο έχει καθαρά ουδέτερη επίδραση στα δημόσια οικονομικά, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομικών.
Η κανονική βενζίνη στο Μεξικό πωλείται για περίπου 22 πέσος (1,06 $) ανά λίτρο αντί για τα 34 πέσος που θα κόστιζε χωρίς την ελάφρυνση της κυβέρνησης στους λεγόμενους ειδικούς φόρους κατανάλωσης IEPS, δήλωσε ο Rodrigo Mariscal στο podcast Norte Economico από την τράπεζα Banorte που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 15 Ιούνιου.
«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την IEPS στη βενζίνη, χωρίς να βλάψουμε ή να θέσουμε σε κίνδυνο τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών», δήλωσε ο Mariscal.

Το κόστος των καυσίμων στην αντλία δεν θα αυξηθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Andres Manuel Lopez Obrador δεσμεύτηκε νωρίτερα αυτό το έτος να χρησιμοποιήσει τα πρόσθετα έσοδα από τις υψηλότερες τιμές εξαγωγής πετρελαίου για να διασφαλίσει ότι το κόστος των καυσίμων στην αντλία δεν θα αυξηθεί περισσότερο από τον πληθωρισμό.
Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει σταδιακές προσαρμογές στις επιδοτήσεις εάν οι τιμές της βενζίνης συνεχίσουν να αυξάνονται ταχύτερα από το πετρέλαιο, είπε ο Mariscal.

Πόσο θα κοστίσει το πρόγραμμα

Η φορολογική ελάφρυνση των καυσίμων θα κοστίσει στην κυβέρνηση περίπου 1% του ΑΕΠ σε ανείσπρακτους φόρους το 2022, είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι περίπου 3,1%, το οποίο ο Mariscal είπε ότι είναι «αρκετά διαχειρίσιμο» και θα παραμείνει υπό έλεγχο ακόμη και σε σενάρια οικονομικής πίεσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης