Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τουρκία: Το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας είναι σημαντικό για να επηρεάσει την ενεργειακή αγορά

Τουρκία: Το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας είναι σημαντικό για να επηρεάσει την ενεργειακή αγορά
Η Μαύρη Θάλασσα είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τα βήματα της Τουρκίας μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα είναι αρκετά γρήγορα και οι όγκοι είναι αρκετά σημαντικοί ώστε να επηρεάσουν την τουρκική ενεργειακή αγορά, δήλωσε η Danila Bochkarev, συνεργάτης ερευνήτρια από το Universite Catholique de Louvain (UCLouvain) στο Βέλγιο.
Η Bochkarev είπε στο Anadolu Agency (AA) ότι η ανακάλυψη της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο της χώρας καθώς η χώρα εξαρτάται από τις εισαγωγές.
«Επομένως, είναι τόσο σημαντικό εμπορικά καθώς μειώνει τον λογαριασμό των εισαγωγών ενέργειας –όπως και τον πληθωρισμό– σε περιόδους ακριβής ενέργειας και βελτιώνει την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας όταν πολλές χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες με οποιοδήποτε κόστος», είπε.

Η Μαύρη Θάλασσα έχει μεγάλες πόσότητες πετρελαίου

Είπε ότι η Μαύρη Θάλασσα είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ωστόσο, κάθε πιθανή μελλοντική ανακάλυψη θα πρέπει να κρίνεται κατά περίπτωση ανάλογα με τη γεωλογία, το κόστοςκαι την τάση των τιμών της ενέργειας.
Ο Vitaly Yermakov, ανώτερος ερευνητής στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Ερευνών Φυσικού Αερίου του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης ανέφερε ότι η πρώτη ανακάλυψη του δικού της μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου θα βοηθήσει την Τουρκία να αντιμετωπίσει την ενεργειακή της ανασφάλεια που προέρχεται από την υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου και θα βελτιώσει τις διαπραγματεύσεις της μόχλευση με ξένους προμηθευτές.
Ο Yermakov είπε ότι στον απόηχο της ευφορίας από το άνοιγμα της Σακαρύα, η Τουρκία σχεδιάζει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της στην εξερευνητική γεώτρηση στο ράφι βαθέων υδάτων στις οικονομικές της ζώνες στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας

«Εάν οι Τούρκοι γεωλόγοι καταφέρουν να ανακαλύψουν νέα μεγάλα υπεράκτια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, αυτό μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και να ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας ως διαμετακομιστικού διαδρόμου από την Ασία προς την Ευρώπη.
Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει εξαιρετικά υψηλά οι τιμές του φυσικού αερίου τόσο για το φυσικό αέριο του αγωγού όσο και για το LNG που πρόκειται να ενισχύσουν τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις στην τουρκική οικονομία», εξήγησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης