Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άλμα +16% στο φυσικό αέριο λόγω διακοπής των ροών του Nord Stream - Στα ύψη το ρεύμα στην Ελλάδα

Άλμα +16% στο φυσικό αέριο λόγω διακοπής των ροών του Nord Stream - Στα ύψη το ρεύμα στην Ελλάδα
Στα ύψη φυσικό αέριο και ρεύμα...

Κατά 40% μειώνει η Gazprom τις ροές του φυσικού αερίου μέσω Nord Stream, μιας βασικής αρτηρίας που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, λόγω τεχνικών προβλημάτων στον σταθμό της Βαλτικής, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό στην ήπειρο.
«Αυτή τη στιγμή, μέσω Nord Stream μπορούν να διασφαλιστούν έως και 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο για 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως» ανέφερε ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου σε δήλωση.
Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρή άνοδος καταγράφηκε στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +16,1% στα 96,8 ευρώ.
Καταγραφή_233.JPG
Στο μεταξύ, οι τιμές του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη παίρνουν και πάλι την ανιούσα, διαψεύδοντας τις ελπίδες για αποκλιμάκωση.
Στην Ελλάδα, η αυριανή τιμή χονδρικής εκτινάχθηκε πάνω από τα 254 ευρώ/μεγαβατώρα και είναι η υψηλότερη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Πολύ υψηλές είναι οι τιμές και σε όλες τις γειτονικές μας χώρες.
day-ahead-average-prices16112021.jpeg
Περικοπές

Οι περικοπές στον μέγιστο όγκο παράδοσης έρχονται καθώς ο σταθμός Baltic Portovaya, που συνδέεται με τον Nord Stream, επηρεάζεται από τεχνικές δυσκολίες.
Ένα ζήτημα, είπε η Gazprom, είναι η αποτυχία της Siemens AG να επιστρέψει εγκαίρως τις μονάδες άντλησης αερίου που πήρε για επισκευές ο Γερμανός παραγωγός.
Η τεχνική εποπτεία της Ρωσίας εξέφρασε επίσης και άλλες ανησυχίες για τις εγκαταστάσεις της Portovaya, παραγγέλλοντας προσωρινή διακοπή.
Η Gazprom και η Siemens δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.
Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου εδώ και μήνες είναι αντιμέτωπη με το ζήτημα πιθανών διακοπών στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Οι φόβοι για μεγαλύτερες πιέσεις εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ενώ παράλληλα η Νορβηγία μείωσε τις ροές εν μέσω διακοπών.
Η υποθαλάσσια σύνδεση φυσικού αερίου Nord Stream, με χωρητικότητα 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, είναι η βασική διαδρομή για το ρωσικό αέριο προς τη Γερμανία.
Οι ροές μέσω του αγωγού έπεσαν κάτω από τη χωρητικότητα νωρίτερα αυτό τον μήνα.
Η σύνδεση έχει προγραμματιστεί να τερματιστεί μεταξύ 11 Ιουλίου και 21 Ιουλίου για εποχική συντήρηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης