Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Ισχυρή άνοδος 2,5% για το brent, πάνω από το «φράγμα» των 120 δολαρίων, στα 123,58 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Ισχυρή άνοδος 2,5% για το brent, πάνω από το «φράγμα» των 120 δολαρίων, στα 123,58 δολάρια το βαρέλι
Ανάλογα και το αμερικανικό αργό WTI παραδόσεως Ιουλίου σημείωσε άνοδο 2,26% ή 2,7 δολαρίων και έκλεισε στα 122,11 το βαρέλι
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, ξεπερνώντας το κατώφλι των 120 δολαρίων καθώς η ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται παρά την εκτόξευση των τιμών στην αντλία σε ιστορικά υψηλά, ενώ προβληματίζει η αύξηση της ζήτησης που θα έρθει από την Κίνα, μετά τον τερματισμό των lockdown.
Τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ κατέγραψαν απροσδόκητη αύξηση την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο αυτό συνέβη κυρίως λόγω της μείωσης των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας κατά 7,3 εκατ. βαρέλια η οποία τα έφερε σε χαμηλά 35ετίας.
Επίσης σημαντική μείωση κατά 0,8% εκατ. βαρέλια σημείωσαν τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθούν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια.
«Η βενζίνη ήταν το σημείο βαρύτητας της έκθεσης, με μια σφιχτή αγορά σε όλες τις ΗΠΑ», τόνισε ο Tony Headrick, αναλυτής ενέργειας στην CHS Hedging, σημειώνοντας ότι η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή ακόμη και με τιμές αντλίας άνω των 5 δολαρίων ανά γαλόνι σε πολλά μέρη της χώρας.
Από την πλευρά του, ο Giovanni Staunovo της UBS επισημαίνει ότι «οι τιμές αυξάνονται λόγω του ότι η Κίνα θα χαλαρώσει τους περιορισμούς του κορονοϊού, κάτι που μεταφράζεται σε υψηλότερη ζήτηση και αύξηση των εισαγωγών της μέσα στο καλοκαίρι».
Την ίδια ώρα, σημαντικές είναι οι πιέσεις και στο μέτωπο της προσφοράς.
Στην Νορβηγία οι εργαζόμενοι του κλάδου ετοιμάζονται να κατέβουν σε απεργία από τις 12 Ιουνίου θέτοντας σε κίνδυνο μέρος της παραγωγής, ενώ το Ιράν αφαίρεσε δύο κάμερες ασφαλείας από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, κίνηση που αναμένεται να αυξήσει τις εντάσεις με τη Δύση και να πάει πίσω τις διαπραγματεύσεις που ελπίζεται ότι θα φέρουν την άρση των κυρώσεων στο ιρανικό πετρέλαιο.
Συν τοις άλλοις, οι προσπάθειες των χωρών του OPEC+ να αυξήσουν την παραγωγή τους «δεν είναι ενθαρρυντικές» σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος ανακοίνωσε ότι επί του παρόντος ο Οργανισμός υπολείπεται κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια του στόχου που έχει συμφωνηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό το συμβόλαιο Αυγούστου του Brent ενισχύθηκε κατά 2,5% ή 3 δολάρια και έκλεισε στα 123,58 δολάρια.
Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 8 Μαρτίου, όταν η τιμή τότε είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο της από το ιστορικό ρεκόρ του 2008.
Ανάλογα και το αμερικανικό αργό WTI παραδόσεως Ιουλίου σημείωσε άνοδο 2,26% ή 2,7 δολαρίων και έκλεισε στα 122,11 το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης