Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Trafigura: Θα δούμε «παραβολικές αυξήσεις» στην αγορά πετρελαίου - Έκρηξη στα 175 δολάρια το βαρέλι

Trafigura: Θα δούμε «παραβολικές αυξήσεις» στην αγορά πετρελαίου - Έκρηξη στα 175 δολάρια το βαρέλι
Η εκτίμηση της CEO της Trafigura «για τιμές που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί» συμφωνεί με την εκτίμηση Dimon για έκρηξη των τιμών πετρελαίου στα 150-175 δολάρια
Σχετικά Άρθρα

Η αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει σε «παραβολική κατάσταση» αργότερα φέτος, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Trafigura, με τις τιμές να εκτινάσσονται σε επίπεδα ρεκόρ και να οδηγούν σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Ο Jeremy Weir, διευθύνων σύμβουλος της Trafigura που είναι trader εμπορευμάτων, είπε ότι οι αγορές ενέργειας βρίσκονται σε «κρίσιμο σημείο» καθώς οι κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μετά τον πόλεμο έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα της περιορισμένης προσφοράς που προκάλεσαν η χρόνια υποεπένδυση.
«Πιστεύω ότι εισερχόμεθα σε μια κρίσιμη κατάσταση και θα έχουμε πρόβλημα για τους επόμενους 6 μήνες», είπε στο πλαίσιο του συνεδρίου FT Global Boardroom.
«Όταν η αγορά φτάσει σε παραβολικές καταστάσεις, οι τιμές μπορούν να κινηθούν και να αυξηθούν υπερβολικά».
Παραβολική κίνηση στις αγορές σημαίνει ότι μια αυξανόμενη τιμή ξαφνικά εκτινάσσεται σε επίπεδα που μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί, θυμίζοντας τη δεξιά πλευρά μιας παραβολικής καμπύλης.
Ο Weir πρόσθεσε ότι είναι πολύ πιθανό οι τιμές του πετρελαίου να ξεπεράσουν και τα 150 δολάρια το βαρέλι τους επόμενους μήνες με την πίεση που θα ασκηθεί στις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να ανακατευθύνει τις εξαγωγές πετρελαίου της μακριά από την Ευρώπη.
Το brent, διεθνές σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, που διαπραγματεύεται κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι, έφτασε στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών στις παραμονές της οικονομικής κρίσης του 2008, στα 147 δολ. το βαρέλι.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Trafigura δεν είναι ο μόνος που έχει προειδοποιήσει ότι η οικονομία δεν έχει δει ακόμη τα χειρότερα επεισόδια της ενεργειακής κρίσης.
Ο Jamie Dimon, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 150 ή 175 δολάρια το βαρέλι αργότερα φέτος.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε κατά μέσο όρο να ξεπεράσει τα 140 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο.

Ο Weir είπε ότι η άνοδος των τιμών άλλων εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων όπως ο χαλκός και το λίθιο, είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη προκαλώντας επιβράδυνση.
«Αν δούμε πολύ υψηλές τιμές ενέργειας για κάποιο χρονικό διάστημα, θα δούμε τελικά καταστροφή της ζήτησης», τόνισε. «Θα είναι αδύνατο να διατηρηθούν αυτά τα επίπεδα και να συνεχιστεί η παγκόσμια ανάπτυξη».
Η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας είχε ήδη μειωθεί έως και 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα - ή περισσότερο από το 1% της παγκόσμιας ζήτησης -, με την παραγωγή διυλισμένων προϊόντων ντίζελ και βενζίνης της χώρας να εχει μειωθεί αντίστοιχα.
Υπάρχει κίνδυνος η ρωσική παραγωγή να μειωθεί περαιτέρω μετά την ευρωπαϊκή απόφαση να απαγορευτούν οι διά θαλάσσης εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και της απαγόρευσης παροχής ασφαλιστικής κάλυψης από τις ερυωπαϊκές ασφαλιστικές στα πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Σαουδική Αραβία δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα να επιταχύνει ελαφρώς τις αυξήσεις της παραγωγής, οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται.
Η Trafigura ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού της ρωσικής Rosneft πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε προηγουμένως το 6% της παγκόσμιας δραστηριότητας της εταιρείας, είπε ο Weir, προσθέτοντας ότι ωστόσο σε μεγάλο βαθμό έχουν τερματιστεί οι συναλλαγές της στη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης