Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eni και Repsol με το «πράσινο φως» των ΗΠΑ θα μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη - Παράθυρο και για το Ιράν

Eni και Repsol με το «πράσινο φως» των ΗΠΑ θα μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη - Παράθυρο και για το Ιράν
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στις δύο εταιρείες το πράσινο φως για την επανέναρξη των αποστολών με επιστολή του
Σχετικά Άρθρα

Η ιταλική Eni και η ισπανική Repsol με τις... «ευλογίες» των ΗΠΑ θα μπορούν από τον Ιούλιο να εφοδιάσουν την Ευρώπη με πετρέλαιο από την Βενεζουέλα για να αναπληρώσουν το ρωσικό αργό, ανέφερε το Reuters, σε δημοσίευμά του την Κυριακή 5 Ιουνίου, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στις δύο εταιρείες το πράσινο φως για την επανέναρξη των αποστολών με επιστολή του.
Οι εταιρείες, οι οποίες έχουν κοινοπραξίες με την κρατική PDVSA της Βενεζουέλας, μπορούν να υπολογίσουν τα φορτία στα ανεξόφλητα χρέη και στα καθυστερημένα μερίσματα υπό τον όρο ότι θα πάνε στην Ευρώπη, προστίθεται.

Πετρέλαιο έναντι χρέους

Η ιταλική πετρελαϊκή Eni και η ισπανική Repsol αναμένεται να αρχίσουν να μεταφέρουν πετρέλαιο της Βενεζουέλας στην Ευρώπη πολύ σύντομα, ίσως και από τον επόμενο μήνα, προκειμένου να καλύψουν τις ελλείψεις από το ρωσικό πετρέλαιο, ανέφεραν πέντε πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Με τον τρόπο αυτό, θα αρχίσουν να ισχύουν και πάλι οι ανταλλαγές πετρελαίου έναντι χρέους που σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια, όταν οι ΗΠΑ παρενέβησαν με επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα.
License decision from the USA to oil companies for Venezuela
Περιορισμένος ο αντίκτυπος

Η ποσότητα που θα επιτραπεί στις Eni και Repsol δεν θα είναι μεγάλη, σύμφωνα με μία από τις πηγές και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα είναι περιορισμένος, επισήμαναν οι αναλυτές στο Reuters.
Όμως, το πράσινο φως της Ουάσιγκτον να επαναληφθεί η ροή πετρελαίου Βενεζουέλας στην Ευρώπη που είχε «παγώσει» για καιρό, αποτελεί μία συμβολική κίνηση στήριξης προς τον πρόεδρο της χώρας της Λατινικής Αμερικής,Nicolás Maduro

Απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα

Η αμερικανική κυβέρνηση του Joe Biden ευελπιστεί ότι το αργό της Βενεζουέλας θα βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από την Ρωσία αλλά και να απομακρύνει μέρος των μεταφορών από την Κίνα.
Οι δύο εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης, οι οποίες έχουν κοινοπραξίες με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA, μπορούν να υπολογίζουν τη νέα ποσότητα αργού με αντάλλαγμα απλήρωτα χρέη και καθυστερημένα μερίσματα.
Μοναδική προϋπόθεση θα είναι, σύμφωνα με τις πηγές, ότι το πετρέλαιο θα πηγαίνει αποκλειστικά και μόνο στην Ευρώπη και δεν θα μπορεί να πωληθεί πουθενά αλλού.
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η PDVSA δεν θα μπορεί να επωφεληθεί οικονομικά από αυτές τις συναλλαγές, σε αντίθεση με τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Κίνα.
Να σημειωθεί ότι η Κίνα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο πελάτη της Βενεζουέλα, με το 70% των μηνιαίων εισαγωγών της να πηγαίνει στα διυλιστήριά της.
The background of oil reserves - iPS - Powerful People
Εκκρεμούν άδειες

Ακόμη η Ουάσιγκτον δεν έχει δώσει αντίστοιχη άδεια στην αμερικανική Chevron, στην ινδική Oil & Natural Gas Corp και στη γαλλική Maurel & Prom, οι οποίες ζητούν επίσης από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να τους επιτρέψει να παίρνουν πετρέλαιο με αντάλλαγμα συσσωρευμένο χρέος ύψους πολλών δισεκατομμυρίων από τη Βενεζουέλα.
Who bought the most Russian oil? Source: The GZERO NEWSLETTER SIGNAL – Who  Watches the Watchers?
Έρχεται και ιρανικό πετρέλαιο στη διεθνή αγορά;

Λίγο νωρίτερα, ο κορυφαίος όμιλος εμπορίας καυσίμων Vitol αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την ροή περισσότερο ιρανικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά ακόμη και χωρίς συμφωνία.
Παρότι μία νέα συμφωνία θα μπορούσε να περιορίσει τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, αλλά και να χαλαρώσει τις αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας του Ιράν, οι συζητήσεις ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις υπόλοιπες δυνάμεις της Δύσης παραμένουν στάσιμες από το Μάρτιο. Οι traders στην αγορά πετρελαίου παραμένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για μία συμφωνία στις διαπραγματεύσεις.
Exposed: How China Helps Iran Evade Sanctions Through Multibillion-Dollar  Oil Scheme – UK Digital Standard
Αυξηση της προσφοράς

Με τις τιμές βενζίνης να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου το Νοέμβριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden είναι πολύ πιθανόν να βάλει την ανάγκη αύξησης της προσφοράς πετρελαίου στην αγορά πιο πάνω από τα οφέλη των αυστηρών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης και της κατάσχεσης ιρανικών τάνκερ.
«Οι ΗΠΑ μπορεί να δώσουν το πράσινο φως για την ροή περισσότερου ιρανικού πετρελαίου.
Εάν θεωρηθεί ότι είναι αναγκαίο να αποσυμφορηθούν οι τιμές βενζίνης εν όψει των εκλογών, τότε οι ΗΠΑ πιθανόν να κάνουν στροφή, παρότι μία τέτοια τακτική είναι πολύ σπάνια», ανέφερε ο Mike Muller επικεφαλής του Vitol Group για την περιοχή της Ασίας.
Το Ιράν έχει αυξήσει φέτος τις εξαγωγές πετρελαίου του, με τη μεγαλύτερη ποσότητα να διοχετεύεται στην Κίνα.
Μία νέα συμφωνία για τα πυρηνικά θα μπορούσε να φέρει στην αγορά επιπλέον 500.000 έως 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ποσότητα αρκετή για να επηρεάσει καθοδικά τις τιμές, σύμφωνα με αναλυτές από τον χώρο της ενέργειας.
Το Ιράν έχει αυτή τη στιγμή 100 εκατ. βαρέλια σε απόθεμα που θα μπορούσαν να διοχετευθούν γρήγορα στην αγορά.
Η τιμή αργού έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% φέτος, ξεπερνώντας πρόσφατα τα 120 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Παρότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι αλλά και κάποιοι Δημοκρατικοί είναι αντίθετοι στην άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν, ο Biden δέχεται έντονες πιέσεις να μειώσει τις τιμές βενζίνης, οι οποίες έχουν ξεπεράσει κατά μέσο όρο τα 4,80 δολάρια το γαλόνι στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης