Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Πολύ μεγαλύτερη η τρέχουσα ενεργειακή κρίση από την πετρελαϊκή κρίση του 1970

IEA: Πολύ μεγαλύτερη η τρέχουσα ενεργειακή κρίση από την πετρελαϊκή κρίση του 1970
Πολύ ευρύτερη και οξύτερη η τρέχουσα ενεργειακή κριση σε σχέση με το πετρελαϊκό σοκ του 1970, αναφέρει ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας
Σχετικά Άρθρα

Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια «πολύ μεγαλύτερη» ενεργειακή κρίση από της δεκαετίας του 1970, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Fatih Birol σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Der Spiegel.
«Τo 1970 επρόκειτο μόνο για ένα πετρελαϊκό σοκ», είπε ο Birol.
«Τώρα έχουμε μια κρίση πετρελαίου, μια κρίση φυσικού αερίου και μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα», δήλωσε ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού. .
Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2021, αλλά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την επιδείνωσε καθώς οι αγορές φοβούνται την διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης από τη Ρωσία και οι δυτικές κυβερνήσεις κλιμακώνουν τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.
Η ΕΕ συμφώνησε τη Δευτέρα 31 Μαΐου να απαγορεύσει το 90 % των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, επιτρέποντας προς το παρόν μόνο τις εισαγωγές που γίνονται μέσω αγωγών.
Αυτή η έστω και με εξαιρέσεις απαγόρευση θα ενισχύσει περαιτέρω τις ήδη στενές αγορές πετρελαίου και λοιπών καυσίμων.
Ο κόσμος, ειδικά η Ευρώπη, μπορεί να αντιμετωπίσει ένα καλοκαίρι με ελλείψεις στη βενζίνη αλλά και τα αεροπορικά καύσιμα, είπε ο Birol του IEA στο Der Spiegel.
Η ζήτηση καυσίμων θα αυξηθεί καθώς θα ξεκινούν οι καλοκαιρινές διακοπές στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε ο Birol.
Η αυξημένη ζήτηση για καύσιμα εν όψει του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τη μείωση της παγκόσμιας δυναμικότητας των διυλιστηρίων μειώνουν τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η ικανότητα παραγωγής των διυλιστηρίων είναι σήμερα μερικά εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως χαμηλότερη από ό,τι πριν από την πανδημία, καθώς πολλά διυλιστήρια έχουν κλείσει τις ζημιογόνες εγκαταστάσεις τους, είτε τις έχουν μετατρέψει σε εγκαταστάσεις παραγωγής βιοκαυσίμων.
Η αγορά καυσίμων είναι εξαιρετικά στενή και στην Ευρώπη, και πρόκειται να στενέψει περισσότερο μετά την απαγόρευση της ΕΕ στις περισσότερες ρωσικές εισαγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης