Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Απώλειες 1,7% για το brent, στα 115,6 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Απώλειες 1,7% για το brent, στα 115,6 δολάρια το βαρέλι
Πτωτικά γύρισαν οι τιμές του πετρελαίου μετά τα δημοσιεύματα ότι τα μέλη του OPEC εξετάζουν την ιδέα να εξαιρέσουν τη Ρωσία από την συμφωνία για την κοινή παραγωγή τους
Σχετικά Άρθρα
Ενώ η μέρα ξεκίνησε με ισχυρές ανοδικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου, εν όψει της διαφαινόμενης συμφωνίας της Ευρώπης σε ένα embargo στο ρωσικό αργό, το ράλι έχασε τελικά τη δυναμική του μετά τα δημοσιεύματα ότι τα μέλη του OPEC εξετάζουν την ιδέα να εξαιρέσουν τη Ρωσία από την συμφωνία για την κοινή παραγωγή τους, σενάριο που εφόσον επιβεβαιωθεί θα ανοίξει την πόρτα για να αυξήσουν την παραγωγή τους άλλες χώρες του καρτέλ.
Οι τιμές του αργού λοιπόν ξεκίνησαν ανοδικά μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει εμπάργκο στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου μέσω θαλάσσιων οδών στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών.
Όμως γύρισαν καθοδικά μετά από ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο ορισμένα μέλη του OPEC εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία παραγωγής πετρελαίου στην οποία κατέληξε πέρυσι το σχήμα του OPEC+.
Η εξαίρεση της Ρωσίας από τους στόχους παραγωγής πετρελαίου που έχουν θέσει τα μέλη του OPEC και οι σύμμαχοί τους, που μαζί απαρτίζουν το σχήμα OPEC+, θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο ώστε η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες μέλη του καρτέλ να αυξήσουν την παραγωγή αργού, κάτι που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πιέζουν εδώ και καιρό καθώς η εισβολή στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Η Ρωσία, ένας από τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, συμφώνησε με τον OPEC και εννέα χώρες εκτός OPEC πέρυσι να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή της κάθε μήνα, ωστόσο μετά το μερικό εμπάργκο της ΕΕ και τις κυρώσεις η παραγωγή της αναμένεται πλέον ότι θα μεθωθεί φέτος κατά περίπου 8%.
Στο πλαίσιο αυτό, το Brent Αυγούστου έχασε 2 δολ. ή 1,7% στα 115,60 δολ. το βαρέλι αν και νωρίτερα σκαρφάλωσε στα 120,80 δολ. το βαρέλι.
Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού WTI παραδόσεως Ιουλίου έχασε 40 cents και έκλεισε στα 114,67 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο είχε βρεθεί νωρίτερα να κερδίζει σχεδόν 4 δολ. Σε μηνιαία βάση πάντως το συμβόλαιο σημείωσε άλμα 9,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης