Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διοίκηση ΔΕΗ και Goldman μήπως παραπλάνησαν τους επενδυτές; - Η ΔΕΗ έχει περιθώριο πτώσης -20% ή 4,80 ευρώ

Διοίκηση ΔΕΗ και Goldman μήπως παραπλάνησαν τους επενδυτές; - Η ΔΕΗ έχει περιθώριο πτώσης -20% ή 4,80 ευρώ
Η ΔΕΗ είναι καταδικασμένη από τον εναγκαλισμό της με το Δημόσιο να δέχεται παρεμβάσεις για να ασκείται κοινωνική πολιτική

Η χρηματιστηριακή εικόνα της ΔΕΗ είναι απαράδεκτα τραγική.
Με την αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ και την τρέχουσα στα 6,0750 ευρώ ήδη καταγράφεται πτώση -33% και το ερώτημα που τίθεται είναι… μήπως διοίκηση της ΔΕΗ και Goldman Sachs ξεγέλασαν - παραπλάνησαν τους επενδυτές;
Μήπως παρουσίασαν την ΔΕΗ ως μια ανακάμπτουσα εταιρία, ενώ συνεχίζει να αποτελεί μια προβληματική κατάσταση;
Μήπως διοίκηση της ΔΕΗ και Goldman Sachs αποτίμησαν πανάκριβα την ΔΕΗ για να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια μέσω της αύξησης κεφαλαίου 1,35 δισεκ…
Η διοίκηση της ΔΕΗ και η Goldman Sachs ως σύμβουλος της αύξησης δεν είχαν υποχρέωση να μελετήσουν όλα τα σενάρια και να προτείνουν μια δίκαια ρεαλιστική τιμή;
Δεν έπρεπε να μελετήσουν το δυσμενές σενάριο ώστε να αποτρέψουν τις απώλειες για τους επενδυτές;
Η διοίκηση Στάσση δεν είχε υποχρέωση να προστατέψει τους μετόχους της ΔΕΗ ή απλά ξεγέλασε τους επενδυτές παρουσιάζοντας μια εικόνα που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα;
Οι διοικήσεις δοκιμάζονται στα δύσκολα και το management της ΔΕΗ είναι κατώτερο των περιστάσεων…
Οι εκτιμήσεις ωστόσο για το ορατό μέλλον, δεν είναι αισιόδοξες καθώς ορισμένα funds στο Λονδίνο θέτουν τιμές… στόχους στα 4,80 ευρώ ή πτώση -20% από τα τρέχοντα επίπεδα ή πτώση -47% από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 9 ευρώ.
Εάν η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρήσει στα 4,80 ευρώ η αποτίμηση θα υποχωρήσει στα 1,83 δισ από κεφαλαιοποίηση 2,32 δισεκ. ή 6,0750 ευρώ ανα μετοχή.
Τα 6 ευρώ είναι χαμηλό 18 μηνών… υπενθυμίζεται επίσης ότι ο συνολικός αριθμός μετοχών διαμορφώνεται στα 382 εκατ

Το α΄ τρίμηνο 2022 ήταν προβληματικό για την ΔΕΗ

Οι επιδόσεις της ΔΕΗ στο α΄ τρίμηνο 2022 ήταν επιεικώς απαράδεκτες.
Ζημιές -185,7 εκατ, χρέος υψηλό παρά την μείωση που έχει συντελεστεί, μειωμένο EBITDA, συνολικά μια εικόνα που αποδεικνύει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μια ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρία.
Η ΔΕΗ είναι καταδικασμένη από τον εναγκαλισμό της με το Δημόσιο να δέχεται παρεμβάσεις για να ασκείται κοινωνική πολιτική ενώ λόγω αυτής της πολιτικής παραμέτρου το μέλλον της φαντάζει ακόμη πιο αβέβαιο γιατί ουδείς μπορεί να διασφαλίσει ότι το αναπτυξιακό της πρόγραμμα θα υλοποιηθεί.
Η ΔΕΗ αποτελεί ένα ακόμη αποτυχημένο επενδυτικό πείραμα, της δήθεν εξυγίανσης…
Θυμίζουμε ότι τόσο επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ όσο και επί ΝΔ η ΔΕΗ συνεχίζει να παραμένει ως μια προβληματική κατάσταση, αν και βελτιώθηκαν τα κεφάλαια μετά τα deals που έχουν ανακοινωθεί.
Το καθαρό χρέος από 1,89 δισεκ. σε 2,13 δισεκ. εξέλιξη εύλογη τηρουμένων των επιλογών της ΔΕΗ να υποστηρίξει τόσο την αύξηση του ενεργειακού κόστους όσο και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης και προφανώς παρά την αύξηση της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι τρέχουσες επιδόσεις έρχονται να αποδείξουν ότι ακόμη και στα 2,32 δισεκ. αποτίμηση ή 6,07 ευρώ ανά μετοχή η ΔΕΗ είναι ακριβή… και σίγουρα αδύνατη η προσέγγιση των 9 ευρώ στα οποία πραγματοποιήθηκε η τελευταία αύξηση κεφαλαίου.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να αποτελεί μια προβληματική κατάσταση…

Τα παράδοξα

Έτσι παρά την κατακόρυφη αύξηση των λειτουργικών δαπανών για την αγορά καυσίμων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) και δικαιωμάτων ρύπων, τα επαναλαμβανόμενα EBIDTA της ΔΕΗ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 170 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 24,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2021 που ήταν 225 ,6 εκατ ευρώ, ενώ το περιθώριο EBIDTA διαμορφώθηκε σε 7,6% από 20,3%, λόγω αύξησης του κύκλου εργασιών.

Μετά από φόρους, οι ζημιές του πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ αυξήθηκαν το 2022 σε 185,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 43,7 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021 γεγονός που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στην καταβολή φόρου ύψους 183,6 εκατ. ευρώ, που αφορά λογιστική εγγραφή διότι θα συμψηφιστεί με παρελθούσες χρήσεις, επί της υπεραξίας ύψους 787,2 εκατ. από την πώληση του 49% της του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquarie Asset Management.
Στα έσοδα του πρώτου τριμήνου συμπεριλαμβάνεται και το τίμημα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ συνολικού ύψους 1,342 δισ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης