Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Άνοδος 4,9% στην εβδομάδα, λόγω ευρωπαϊκού embargo στο ρωσικό αργό - Το brent στα 112,39 δολάρια το βαρέλι

Πετρέλαιο: Άνοδος 4,9% στην εβδομάδα, λόγω ευρωπαϊκού embargo στο ρωσικό αργό - Το brent στα 112,39 δολάρια το βαρέλι
Tο αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύθηκε κατά 1,4% στα 109,77 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 4,9% στην εβδομάδα

Aνοδικά έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου, σημειώνοντας κέρδη και σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς το προσεχές έκτο κατά σειρά πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο και αναμένεται να μειώσει σημαντικά την παγκόσμια προσφορά.
Οι τιμές πετρελαίου βρήκαν ώθηση από την πρόταση της ΕΕ για την επιβολή embargo στις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων που θα εφαρμοστεί με σταδιακό τρόπο έως το τέλος του 2022.
Προβλέπεται να απαγορευτούν επίσης όλες οι ναυτιλιακές και ασφαλιστικές υπηρεσίες για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.
«Το επικείμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο έχει τα χαρακτηριστικά μιας οξείας συμπίεσης της προσφοράς. Σε κάθε περίπτωση, ο OPEC+ δεν έχει καμία διάθεση να βοηθήσει, ακόμη και όταν η άνοδος των τιμών ενέργειας προκαλεί άνοδο του πληθωρισμού», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Stephen Brennock.
Αγνοώντας τις εκκλήσεις των δυτικών χωρών να αυξήσει περισσότερο την παραγωγή, ο OPEC+ επέμεινε στο σχέδιό του να αυξήσει τον στόχο της παραγωγής του Ιουνίου κατά 432.000 βαρέλια την ημέρα.
Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν ότι η πραγματική αύξηση της παραγωγής θα είναι πολύ μικρότερη εξαιτίας των περιορισμών της παραγωγικής ικανότητας.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης υψηλότερη ζήτηση από τις ΗΠΑ αυτό το φθινόπωρο, καθώς η Ουάσινγκτον παρουσίασε σχέδια για την αγορά 60 εκατ. βαρελιών αργού για τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης.
Σε αυτό το κλίμα, το Brent παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 1,49 δολάρια ή 1,3% στα 112,39 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 4,9% στην εβδομάδα.
Παράλληλα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύθηκε κατά 1,51 δολάρια ή 1,4% στα 109,77 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κι αυτό άνοδο 4,9% στην εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης