Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η πρώτη δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και η επίθεση των δικηγόρων της NRG κατά δημοσιογράφου του ΒΝ

Η πρώτη δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και η επίθεση των δικηγόρων της NRG κατά δημοσιογράφου του ΒΝ

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο σε δύο μήνες και αν είναι θετική για τον πελάτη, ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής αρχικά στα συμβόλαια με σταθερά τιμολόγια

Σχετικά Άρθρα

Επεισοδιακά ολοκληρώθηκε η πρώτη δίκη στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για τη ρήτρα αναπροσαρμογής σε τιμολόγιο πελάτη με προμηθευτή ενέργειας την εταιρεία NRG και θυγατρική της Motor Oil.
Οι δικηγόροι και ο μάρτυρας υπεράσπισης της εταιρείας προς το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας έστρεψαν το ενδιαφέρον τους προς το συντάκτη του ΒΝ που παρακολουθούσε την εξέλιξη της υπόθεσης, ο οποίος στη συνέχεια «κατηγορήθηκε» ότι βιντεοσκοπούσε τον μάρτυρα και τους δικηγόρους της εταιρείας.
Η κατάληξη ήταν ο συντάκτης του BN να βρεθεί ως «κατηγορούμενος» στο γραφείο της Προέδρου του Ειρηνοδικείου Αθηνών μετά την παρέμβαση της προέδρου της έδρας, να δίνει διευκρινίσεις και εξηγήσεις στην πρόεδρο του Ειρηνοδικείου, επιδεικνύοντας το κινητό του τηλέφωνο ότι δεν υπάρχει βιντεοσκόπηση, διότι γνωρίζει ότι απαγορεύεται μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Ωστόσο οι δικηγόροι είπαν στην πρόεδρο του Ειρηνοδικείου, ότι επιφυλάσσονται του νόμιμου δικαιώματος τους ότι θα προχωρήσουν σε μηνύσεις αν δημοσιοποιηθεί αντίστοιχο βίντεο, για το οποίο να επαναλάβουμε ότι δεν υπήρχε.
Ο συντάκτης του ΒΝ δεν προχώρησε σε μήνυση κατά της απροκάλυπτης συκοφαντίας των δικηγόρων και του μάρτυρα υπεράσπισης.
Μάλιστα ο ένας δικηγόρος ζήτησε από την πρόεδρο του Ειρηνοδικείου, ο συντάκτης του ΒΝ να επιδείξει το δίπλωμα οδήγησης μηχανής, διότι κρατούσε στα χέρια του προστατευτικό κράνος μηχανής, αναδεικνύοντας την παραβατική συμπεριφορά του δημοσιογράφου.
Στην ίδια προκλητική γραμμή κινήθηκε και ο συνάδελφος του δικηγόρος της Nrg που ζήτησε από την πρόεδρο του Ειρηνοδικείου να καλέσει στο κινητό τηλέφωνο τον συντάκτη του ΒΝ για να επιβεβαιώσει αν πράγματι έχει δώσει σωστό αριθμό κινητού τηλεφώνου (;)
Αυτά τα τραγελαφικά συνέβησαν κοντά στη λήξη τη δικαστικής διαδικασίας που είχε ως θέμα συζήτησης τη ρήτρα αναπροσαρμογής που επιβλήθηκε σε λογαριασμό ρεύματος πελάτη της Nrg με την εκπροσώπους της εταιρείας να εστιάζουν την προσοχή τους στον συντάκτη του ΒΝ που παρακολουθούσε την πρώτη δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΒΝ έχει δημοσιοποιήσει ρεπορτάζ για τις πρακτικές της εταιρείας Nrg και τη μονομερή κατάργηση σταθερού τιμολογίου ρεύματος σε πελάτη της, φέρνοντας από την πίσω πόρτα την ρήτρα αναπροσαρμογής ανατρέποντας στην πράξη τα συμφωνηθέντα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η πρώτη δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής:

Αντίστοιχη υπόθεση ήταν το θέμα της ακροαματικής διαδικασίας στο Ειρηνοδικείο Αθηνών με το ΒΝ να δίνει το παρόν για να παρακολουθήσει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών και να καταγράψει το σχετικό ρεπορτάζ ως δημοσιογράφος αλλά η κατάληξη ήταν εξαιτίας των δικηγόρων της Nrg να βρεθεί «υπόλογος» και « κατηγορούμενος» ότι βιντεοσκοπούσε τη συνεδρίαση.

Η επιβολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής από την Nrg.

Το βασικό επιχείρημα του ενός εκ των δύο δικηγόρων της θυγατρικής εταιρείας της Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη ήταν ότι ο πελάτης δεν είχε ιδιοχείρως γράψει πάνω στο συμβόλαιο ότι δεν θα επιβληθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής. Δηλαδή στην πράξη ακύρωνε το ίδιο συμβόλαιο της εταιρείας όπως και τις υποσχέσεις που έδωσε η εταιρεία προς τον πελάτη με βάση την σύμβαση που υπογράφηκε,
Την ίδια στιγμή ο μάρτυρας υπεράσπισης στέλεχος της εταιρείας, ο οποίος είχε εργαστεί στη ΡΑΕ τα προηγούμενα 10 χρόνια, στη συνέχεια είχε προσφέρει υπηρεσίες συμβούλου στο ΥΠΕΝ, απάντησε ότι χάρη στη «μεγαλοθυμία» της εταιρείας δεν επέβαλε τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο συγκεκριμένο συμβόλαιο από την επόμενη ημέρα του συμβολαίου με αποτέλεσμα να έχει ζημιές έξι μηνών από το συγκεκριμένο συμβόλαιο,
Ακόμη το στέλεχος της Nrg δήλωσε ότι η θυγατρική εταιρεία της Motor Oil δεν είναι καθετοποιημένη δηλαδή δεν είναι παραγωγός ενέργειας διευκρινίζοντας ακόμη ότι η εταιρεία δεν κάνει αντιστάθμιση κινδύνου και αγοράζει ρεύμα μόνο από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Τα επιχειρήματα του μάρτυρα είχαν ως σκοπό να πουν στην πρόεδρο του δικαστηρίου ότι η επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής ήταν αναγκαία για να καλυφθεί το κόστος της ενέργειας που έδιναν στον πελάτη της τους.
Οι εκπρόσωποι της Nrg είπαν ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος τιμολόγησης του κόστους ενώ για τον υπολογισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής ειπώθηκε ότι πρόκειται για μια γενική φόρμουλα αλλά η κάθε εταιρεία βάζει τα δικά της δεδομένα.

Το κρίσιμο σημείο για την μονομερή αλλαγή του συμβολαίου

Η δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση η κα Αριάδνη Νούκα επικαλέστηκε τον όρο της σύμβασης μεταξύ των δύο μερών και συγκεκριμένα τον 6.3 της σύμβασης  υπήρχε ρητός  ειδικός ότι δεν ισχύει ο όρος 6.3  που προέβλεπε την ρήτρα αναπροσαρμογής ενώ οι δικηγόροι της εταιρείας, επικαλέστηκαν τον γενικό όρο του Κανονισμού Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που επιτρέπει την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Δηλαδή μείωσαν την αξία του όρου της σύμβασης και πρόταξαν το δικαίωμα που παρέχει ο Κανονισμός Προμήθειας.
Ωστόσο το στοιχείο που σόκαρε το ακροατήριο ήταν όταν ο δικηγόρος της εταιρείας είπε ότι η εταιρεία διέγνωσε τους κινδύνους μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον πελάτη για τις σημαντικές μεταβολές στην τιμή της Mwh .
Η αρχική τιμή που του είχαν δώσει ήταν τα 0,079 ευρώ ανά Kwh αλλά από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 η τιμή της της Kwh είχε εκτοξευθεί στα 0,25 ευρώ ανά kwh και έπρεπε να καλυφθεί το κόστος από τον πελάτη
Να σημειωθεί ότι η σύμβαση είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 20221 ανάμεσα στα δύο μέρη και δεν μπορούσε να προβλεφθεί το νέο περιβάλλον που θα διαμορφώνονταν μετά από έξι μήνες με τις τιμές του ρεύματος να τετραπλασιαζονται σε σχέση με πέρυσι.

Το ρίσκο της Nrg

Η διοίκηση της εταιρείας έλαβε την απόφαση να μετακυλήσει το κόστος στους πελάτες παρότι υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας με την αποστολή email είχε διαβεβαιώσει τον πελάτη ότι δεν θα είχε ρήτρα αναπροσαρμογής.
‘Έτσι η εταιρεία ανέλαβε το ρίσκο να προσθέσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής με την προσδοκία ότι οι δυσαρεστημένοι πελάτες της δεν θα κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη να βρουν το δίκιο τους αφού οι περισσότεροι αλλάζουν εταιρεία και η υπόθεση κλείνει εκεί.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση η εταιρεία, σύμφωνα με νομικούς, θα έπρεπε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να ζητήσει την αλλαγή του συμβολαίου όπως και το δικαίωμα της επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Προς έκπληξη όμως για την διοίκηση της εταιρείας, ο πελάτης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη με συνέπεια να απολογείται ο προμηθευτής ενέργειας για τις αλλαγές στην σύμβαση.
Πάντως ο δικηγόρος του προμηθευτή ενέργειας ανέφερε προς την πρόεδρο της έδρα ότι δεν θα ζητήσουν τη διακοπή του ρεύματος λόγω μη πληρωμής της ρήτρας αναπροσαρμογής, μάλλον ως κίνηση καλής θέλησης.
Όμως η διακοπή ρεύματος δεν μπορούσε να υλοποιηθεί διότι το Δικαστήριο είχε απαγορεύσει στην εταιρεία σε αντίστοιχη ενέργεια , η οποία παρατάθηκε μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα προσδοκά ότι η απόφαση θα είναι θετική για τον πελάτη της δηλαδή δεν θα επιτρέπει στην εταιρεία την διακοπή ρεύματος της επιχείρησης λόγω οφειλής όπως και τη μη καταβολή του έξτρα ποσού που υπολογίστηκε με τη ρήτρα αναπροσαρμογής διότι η σύμβαση προέβλεπε ρητώς ότι είχε συμφωνηθεί σταθερό τιμολόγιο ρεύματος μέχρι τη λήξη του συμβολαίου.
Η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το αργότερο σε δύο μήνες και στην περίπτωση που είναι θετική θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί νομολογιακά σε παρόμοιες περιπτώσεις τόσο για το ζήτημα της διακοπής ρεύματος , όσο και στη νομική προσέγγιση για την μονομερή αλλαγή των σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης