Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία, Boυλγαρία στις 27/4 η Gazprom - Έκρηξη στις τιμές +17%, στα 98,75 ευρώ ανά MWh

Διακόπτει την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία, Boυλγαρία στις 27/4 η Gazprom - Έκρηξη στις τιμές +17%, στα 98,75 ευρώ ανά MWh
Η εν λόγω είδηση για διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία προκάλεσε προφανώς τριγμούς, οδηγώντας σε εκτίναξη κατά 17% στη τιμή του καυσίμου
Σχετικά Άρθρα

(Upd) Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG, αλλά και τη βουλγαρική, ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.
Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.
Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Τι είχε δηλώσει η εταιρεία PGNiG 

PGNiG έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να πληρώσει σε ρούβλια μετά τις ανακοινώσεις Putin.
Νωρίτερα, ανέφερε ότι εξετάζει διάφορα σενάρια για προμήθεια φυσικού αερίου. 
Χάρη στην εφαρμογή της κυβερνητικής στρατηγικής για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας καυσίμων, είναι έτοιμη να λάβει φυσικό αέριο από διάφορες χώρες, σημείωσε η υπηρεσία Τύπου.
Η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας, Anna Moskwa δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα της χώρας και ότι το φυσικό αέριο προς τους πελάτες δεν θα διακοπεί.
Ροές από άλλες κατευθύνσεις θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας, Piotr Naimski, ενώ πρόσθεσε ότι το συμβόλαιο του Yamal θα ολοκληρώνονταν έτσι και αλλιώς τον Δεκέμβριο.

Η Gazprom ενημέρωσε τη Βουλγαρία ότι θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου από την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, μεταδίδει το Reuters.
Το υπουργείο ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι σε συνεργασία με τις κρατικές εταιρείες φυσικού αερίου έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών ροών για την προμήθεια φυσικού αερίου και την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ταυτόχρονα επισήμανε ότι προς το παρόν δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα που καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με τις εισαγωγές της Gazprom. 

Αύξηση 17% στην τιμή του αερίου 

Η εν λόγω είδηση για διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Πολωνία προκάλεσε προφανώς τριγμούς, οδηγώντας σε εκτίναξη κατά 17% στη τιμή του καυσίμου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς διαπραγματεύονταν 6,4% υψηλότερα στα 98,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 17:14 (τοπική ώρα) στο Άμστερνταμ.
Από την Ρωσία δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια επίσημη ενημέρωση ή ανακοίνωση, ενώ η κυβέρνηση της Βαρσοβίας – σύμφωνα πάντα με τον πολωνικό ιστότοπο- αναμένεται να προχωρήσει σύντομα σε ανακοινώσεις.

Υπενυθμίζεται ότι στις 31 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Putin υπέγραψε ένα διάταγμα που περιγράφει ένα σύστημα πληρωμής φυσικού αερίου για μη φιλικές χώρες που υποστήριξαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι ξένοι αγοραστές πρέπει να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς σε ρούβλια και νομίσματα τύπου Κ στην Gazprombank, στους οποίους η πληρωμή πραγματοποιείται στο νόμισμα της σύμβασης 

«Ζήτημα ημερών η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο» λέει η Γερμανία 

Την ίδια ώρα, η Γερμανία εκτιμά ότι η απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο είναι «θέμα ημερών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίαςαπό τη Βαρσοβία, όπου συναντάται με την Πολωνή ομόλογό του.
«Σήμερα μπορώ να πω ότι ένα εμπάργκο έχει καταστεί πλέον διαχειρίσιμο για τη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Habeck και διευκρίνισε ότι το μερίδιο του ρωσικού πετρελαίου στη χώρα έχει περιοριστεί στο 12% και αφορά αποκλειστικά τις παραδόσεις στο διυλιστήριο του Σβεντ, στην ανατολική Γερμανία, το οποίο ανήκει στην Rosneft.
«Αναζητούμε για αυτό εναλλακτική. Αυτό είναι το έργο των επόμενων ημερών. Θεωρώ ότι χάρη στις προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικών προμηθευτών και με την στήριξη της πολωνικής κυβέρνησης, βρισκόμαστε πάρα πολύ κοντά στην απαλλαγή από το ρωσικό πετρέλαιο – στην πράξη είναι θέμα ημερών», δήλωσε ο υπουργός. 
 
Η ΕΕ σκοπεύει να απεξαρτηθεί εντελώς από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο ως το 2027 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να μειώσει κατά δύο τρίτα τις εισαγωγές πετρέλαιου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως το τέλος του έτους και να απεξαρτηθεί πλήρως από τη ρωσική ενέργεια ως το τέλος του 2027, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομίας Gentilloni.
Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο ίδιος επεσήμανε ότι η ΕΕ θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το 2022, από τον προηγούμενο στόχο του 4%.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει κανείς αν ο περιορισμός της ανάπτυξης θα οδηγήσει σε οικονομική στασιμότητα. 

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης