Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πάρτι εκατομμυρίων ευρώ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για εμπόρους και παραγωγούς λιγνίτη και φυσικού αερίου

Πάρτι εκατομμυρίων ευρώ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για εμπόρους και παραγωγούς λιγνίτη και φυσικού αερίου
Το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για πλαφόν στην χονδρική τιμή της ενέργειας θα αποδειχθεί …βαρέλι δίχως πάτο με τους φορολογούμενους να «ταΐζουν» το κερδοσκοπικό θηρίο το οποίο γέννησε το ημιτελές χρηματιστήριο ενέργειας που τέθηκε σε εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2020.
Σχετικά Άρθρα

Κινούμενη άμμος η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για καταναλωτές και κυβέρνηση, η οποία αναζητεί το μοντέλο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων επιλέγοντας να βάλει πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή ενώ ακόμη δεν έχει περιορίσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις των παραγωγών και των εμπόρων της ενέργειας .
Το κερδοσκοπικό ράλι καλπάζει στην εγχώρια αγορά ενέργειας με τους αρμόδιους να διατηρούν το ρόλο του παρατηρητή όταν η αξία της Mwh στη χώρα μας κινείται έως 130 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τη χαμηλότερη τιμή της Ε.Ε.
Η Ελλάδα παραμένει η πιο ακριβή χώρα και για σήμερα Μεγάλη Παρασκευή όταν το κόστος ανά Mwh ανήλθε σε 250,03 ευρώ όταν η γειτονική μας Βουλγαρία την τιμολόγησε προς 162,44 ευρώ και σε σύγκριση με τη Γερμανία η Ελλάδα είναι κατά 72 ευρώ πιο ακριβή αφού υποχώρησε στα 172,94 ευρώ.
Το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου για πλαφόν στην χονδρική τιμή της ενέργειας θα αποδειχθεί …βαρέλι δίχως πάτο με τους φορολογούμενους να «ταΐζουν» το κερδοσκοπικό θηρίο που γέννησε το ημιτελές χρηματιστήριο ενέργειας που τέθηκε σε εφαρμογή τον Νοέμβριο του 2020.

Αγοράζουν φθηνά από το εξωτερικό και πωλούν ακριβά στο εσωτερικό.

Οι εισαγωγές ενέργειας έφθασαν τις 29.000 Mwh για σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, οι οποίες προήλθαν από τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ιταλία με τους εμπόρους που ελέγχουν τις διασυνοριακές διασυνδέσεις να κερδίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μερικά λεπτά της ώρας.
Στη Βουλγαρία οι 9.626 Mwh κοστίζουν 1.622.366,04 ευρώ και στην Ελλάδα αξίζουν 2.406.788,78 ευρώ διότι η απόδειξη πληρωμής βγαίνει προς 250,03 ευρώ η Mwh ενώ στη Βουλγαρία προς 168,54 ευρώ.
Ποιος παραγωγός, ποιος έμπορος βγάζει 784.422.78 ευρώ σε διάστημα 5 ωρών δουλειάς;
Η κερδοσκοπία έχει φτάσει στο σημείο να απαξιώνει ακόμη και τη συμμετοχή των ΑΠΕ με τους εγχώριους παραγωγούς να τρίβουν τα χέρια τους διότι τα κέρδη είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τη χειμερινή περίοδο διότι μειώθηκε η συμμετοχή του λιγνίτη και του φυσικού αερίου καθώς μειώνουν τα κόστη.
Με την αξιοποίηση λιγότερων ποσοτήτων κερδίζουν περισσότερα.
Η παραγόμενη ενέργεια από λιγνίτες ανήλθε σε 4900 Mwh, οι υδροηλεκτρικές μονάδες έδωσαν 3830 Mwh και πληρώθηκαν προς 250,03 ευρώ ανά Mwh.
Οι μονάδες φυσικού αερίου έδωσαν 21.299 Mwh και οι ΑΠΕ προσέφεραν στο σύστημα 60.099 Mwh στα 80 ευρώ ανά Mwh λόγω του σταθερού τιμολογίου.
Οι εκπρόσωποι των παραγωγών δικαιολογούν τις σημερινές τιμές στην άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου και των ρύπων που κατά περίεργο τρόπο επηρεάζουν μόνο την εγχώρια αγορά ενέργειας ενώ στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης το κόστος της Mwh πέφτει αξιοποιώντας τις μονάδες ΑΠΕ.

Η Ελλάδα και στην Ενέργεια βασίζεται στις εισαγωγές.

Στα επίπεδα του 10% της μηνιαίας κατανάλωσης φτάνουν οι εισαγωγές της ενέργειας αυξάνοντας την εξάρτηση της από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές ενέργειας έφθασαν τις 1330 Gwh ενώ τον Μάρτιο η Ελλάδα ήταν εξαγωγική χώρα στον τομέα της ενέργειας έστω και οριακά κατά 78 Gwh.
Ειδικότερα έγιναν εισαγωγές 491 Gwh και οι εξαγωγές ανήλθαν σε 570 Gwh δημιουργώντας πλεόνασμα 78 Gwh.
Ωστόσο οι εξαγωγές έγιναν από θερμικές μονάδες.
Τον Μάρτιο η παραγωγή από λιγνίτη και φυσικού αερίου κάλυψαν το 57,67% , όταν οι ΑΠΕ συμμετείχαν με 35,24% και οι υδροηλεκτρικές μονάδες με 7,09% .
Η Ελλάδα ήταν εξαγωγική χώρα όπως πλήρωσε βαρύ τίμημα διότι η παραγωγή θερμικών μονάδων επιβαρύνονται με το κόστος των ρύπων.
Αντίθετα το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου που έγιναν εισαγωγές ενέργειας, οι θερμικές μονάδες παρήγαγαν το 48,4% και το 54,03% αντίστοιχα.
Η ενέργεια από ΑΠΕ το δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου ήταν 35,24% και 35,7% αντίστοιχα.
Οι ΑΠΕ για να πάρουν «κεφάλι» πρέπει να συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας άνω του 50% για να υπάρξει όφελος για τον καταναλωτή ενώ αν επιλεγεί η αποθήκευση ενέργειας να προηγηθεί της επέκτασης των ΑΠΕ το κόστος ανα Mwh θα φέρει επιπλέον βάρη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Πατάξτε πρώτα τους κερδοσκόπους και στη συνέχεια βάλτε πλαφόν.

«Ατμός» θα γίνει το νέο ενεργειακό πακέτο της κυβέρνησης αν δεν περιοριστεί η κερδοσκοπία στη διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Το πακέτο εκτιμάται ότι θα φτάνει στα 4 δισ ευρώ.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει ανώτατο πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή για τον καταναλωτή και το υπόλοιπο κόστος θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Στο ενδεχόμενο να οριοθετηθεί το πλαφόν στα 180 ευρώ ανά Mwh ή 0,18 ευρώ ανά Kwh το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να μη χάσουν οι πελάτες της ΔΕΗ με σταθερό τιμολόγιο.
Στην περίπτωση να τοποθετηθεί πιο χαμηλά από τα 180 ευρώ ανά Mwh θα χάσουν οι 500.000 πελάτες της επιχείρησης που έχουν κλειδωμένα συμβόλαια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης