Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ουτοπία η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο – Το LNG είναι πανάκριβο και αυξάνει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ

Ουτοπία η απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο – Το LNG είναι πανάκριβο και αυξάνει την εξάρτηση από τις ΗΠΑ
Είναι ουτοπία η απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ουτοπία.
Ήταν ένα δημοφιλές θέμα συζήτησης στις εθνικές πρωτεύουσες από τη Ρώμη έως τη Βουδαπέστη τους τελευταίους μήνες.
Μπορεί πραγματικά το ενεργειακό σχέδιο των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντικαταστήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από την ρωσική ενέργεια;
Και αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Έχει αποδειχθεί πώς η Ευρώπη ήλπιζε να αντισταθμίσει την απώλεια ρωσικών πηγών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γιατί αυτή η προσέγγιση ήταν εσφαλμένη.
Η ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία απλά είναι αδύνατη, ειδικά εάν ελπίζουν να διατηρήσουν λογικό κόστος για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Σίγουρα, ενώ η ζήτηση για ρωσικά ενεργειακά προϊόντα έχει μειωθεί στην Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι έχουν πληρώσει στη Ρωσία περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για εισαγωγές φυσικού αερίου από την αρχή του 2022.

Πιο πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια φιλόδοξη στρατηγική - ένα σχέδιο για να μειώσει την εξάρτηση της ευρωζώνης από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το τέλος του 2022. Όμως στην τελευταία μακροσκελή ανάλυση της ενεργειακής κατάστασης της Ευρώπης, το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξε ίσως μη ηθελημένα πόσο δύσκολο θα ήταν να αντικαταστήσει η Ευρώπη τις ρωσικές εισαγωγές της.

Ενώ οι χώρες της Ανατολικής και Βόρειας Ευρώπης εξαρτώνται περισσότερο από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, οι χώρες του δυτικού τμήματος της ευρωζώνης είναι έτοιμες να μηδενίσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία επειδή εισάγουν σημαντικές προμήθειες από τη Νορβηγία και άλλες πηγές.

Πολλά κράτη της ΕΕ αντλούν επίσης μεγάλο ποσοστό του πετρελαίου και του φυσικού αερίου τους από την εγχώρια παραγωγή.
Συνολικά, η ΕΕ εισήγαγε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού φυσικού αερίου το 2021.
Η πρόταση της Επιτροπής ζητά να μειωθεί αυτή η ποσότητα κατά τα 66% έως το τέλος του 2022 - ένα εκπληκτικό ποσό.

Για να το επιτύχουν αυτό, θα πρέπει να μειώσουν τη ζήτηση για ενέργεια και ταυτόχρονα να βρουν νέες πηγές (ένα δύσκολο έργο αφού οι προμηθευτές συνήθως δεν ενδιαφέρονται πολύ για νέες αγορές με χαμηλές προοπτικές ανάπτυξης).

Οι πιθανές πηγές νέας ενέργειας για την Ευρώπη:

Η μοναδική μεγαλύτερη εξοικονόμηση στο σχέδιο της ΕΕ προέρχεται από την αύξηση των εισαγωγών LNG, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει 50 bcm ρωσικών εισαγωγών.

Άλλα 10 bcm θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με την ενίσχυση των εισαγωγών από αγωγούς φυσικού αερίου από άλλους εμπορικούς εταίρους, όπως η Νορβηγία και η Αλγερία.

Η αυξημένη παραγωγή βιομεθανίου, από πηγές όπως τα απόβλητα τροφίμων και η κοπριά, θα μπορούσε να αντικαταστήσει 3,5 bcm.

Στον οικιακό τομέα, η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο θα μπορούσε να μειωθεί κατά 14 bcm, εάν όλα τα νοικοκυριά στο μπλοκ χαμηλώσουν τον θερμοστάτη τους κατά 1 βαθμό κελσίου.

Επιπλέον, θα χρειαστεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη των ηλιακών συλλεκτών στον τελευταίο όροφο, θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση κατά άλλα 2,5 bcm.

Για να πετύχει τον στόχο LNG, η ΕΕ θα πρέπει επίσης να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου LNG που κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά.

Η ΕΕ εναποθέτει τις ελπίδες της στις εισαγωγές από το Κατάρ, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και τη Δυτική Αφρική.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τις αποστολές LNG στην Ευρώπη κατά 15 bcm το 2022.
Ωστόσο, πολλοί παραγωγοί LNG πωλούν το καύσιμο με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, με προτίμηση στην ταχέως αναπτυσσόμενη Ασία.
Λίγο πάνω από 50 bcm παγκόσμιας προμήθειας LNG είναι διαθέσιμο για μεταφορά στην Ευρώπη - και αυτός είναι ένας μέγιστος αριθμός με βάση τα δεδομένα ICIS.

Τέλος, καθώς ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος υπόσχεται να διοχετεύσει το LNG της Αμερικής για να «σώσει την Ευρώπη», να ληφθεί υπόψη ότι το αμερικανικό NatGas διαπραγματεύεται τώρα πάνω από 8 δολάρια για πρώτη φορά από το 2008.
Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή για το Henry Hub NG για αυτή την εποχή του χρόνου (εκτός από το 2006 και το 2008) και το 2022 οι τιμές του Henry Hub εκτινάσσονται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί (αυξάνονται από τότε που εκτινάχθηκαν οι εισαγωγές στην Ευρώπη)...

Το αμερικανικό NatGas διαπραγματεύεται τώρα σε ισοδύναμη τιμή βαρελιού πετρελαίου 136 δολάρια - δραματικά πιο ακριβή από την πραγματική τιμή του αργού WTI.
Είναι ο μέσος Αμερικανός διατεθειμένος να πληρώσει πανάκριβα για τους λογαριασμούς θέρμανσης, έτσι ώστε να επωφεληθούν οι Γερμανοί;
zz1.jpg
zz2.jpg

zz3.jpg
zz4.jpg
zz5.jpg

zz6.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης