Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Άνθρακες... ο θησαυρός του αμερικανικού LNG - Ακριβό και ρυπογόνο για την Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Άνθρακες... ο θησαυρός του αμερικανικού LNG - Ακριβό και ρυπογόνο για την Ευρώπη
Το μεγάλο φαγοπότι κατά της Ευρώπης και η ακύρωση της ενεργειακής μετάβασης
Σχετικά Άρθρα
Το σχέδιο του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden να διευρύνει τις αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της περιοχής από τα ρωσικά καύσιμα κινδυνεύει να υπονομεύσει τους κλιματικούς στόχους της κυβέρνησής του αλλά και της ΕΕ ενθαρρύνοντας περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου και αυξάνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες για το κλίμα, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, σε δημοσίευμά του την Κυριακή 17 Απριλίου 2022.

Ενεργειακή μετάβαση και ενεργειακή ασφάλεια

Το ζήτημα αυτό αντανακλά τη δύσκολη ισορροπία που πρέπει να επιτύχει ο Λευκός Οίκος μεταξύ των παγκόσμιων ζητημάτων ενεργειακής ασφάλειας και των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών για την έναρξη μιας ευρείας μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια.
«Αυτό που κάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή John Kerry σε συνέντευξή του στο Reuters.

Οι προμήθειες της Ευρώπης

Ο Biden τον περασμένο μήνα υποσχέθηκε να αυξήσει τις αποστολές LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2030 – υπερδιπλάσιο από το ποσό που απεστάλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021.
Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο και το μπλοκ ανησυχεί ότι η Μόσχα θα το χρησιμοποιήσει ως πολιτικό όπλο για να ενισχύσει τη γεωπολιτική της θέση.

Κλιματική απειλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και το αέριο θεωρείται πιο «καθαρό» από το πετρέλαιο ή τον άνθρακα, παραμένει μια απειλή για το κλίμα λόγω της τάσης του να διαφεύγει από πηγάδια, αγωγούς και άλλες υποδομές ως μεθάνιο.
Το μεθάνιο είναι πολλές φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.

Οι ευρύτεροι στόχοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκαν πέρυσι να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου κατά 30% έως το 2030. Οι ευρύτεροι κλιματικοί στόχοι του Bιden περιλαμβάνουν την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της οικονομίας των ΗΠΑ έως το 2050.
Οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγής LNG που βρίσκονται τώρα σε λειτουργία έχουν σχεδιαστεί για να παραμένουν λειτουργικοί πολύ μετά από αυτές τις ημερομηνίες.

Ρυθμίσεις

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει βραχυπρόθεσμα ζητήματα ενεργειακής ασφάλειας και να μειώσει ακόμα τις εκπομπές.
«Αυτό δεν έρχεται σε σύγκρουση με τους κλιματικούς μας στόχους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Saloni Sharma.
Ο Kerry επισήμανε είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν επίσης να κάνουν βήματα για τον καθαρισμό των διαρροών μεθανίου με υγιείς ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που καθοδηγούνται από τη βιομηχανία για να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων του LNG.
Weekly trend of natural gas and LNG prices | Global LNG Hub
Κανονισμοί για τους αγωγούς

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να απαιτήσει από τους φορείς εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου να ανιχνεύουν και να επισκευάζουν διαρροές μεθανίου από μεγάλα πηγάδια και κατά μήκος των αγωγών, ένας κανονισμός που λένε οι ειδικοί για το κλίμα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες πηγές διαφυγής μεθανίου, αλλά δεν θα αντιμετωπίσει όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας LNG.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ κινούνται σε υψηλά 13 ετών, εν μέρει επειδή οι προμήθειες έχουν μειωθεί υπό το βάρος της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές.
Gas supplies remain a pressing concern
Η συμφωνία

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν μια μεγάλη συμφωνία για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια.
Βάσει της συμφωνίας οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην ΕΕ τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια επιπλέον κυβικά μέτρα καυσίμου – γνωστού ως LNG – μέχρι το τέλος του έτους.
Το μπλοκ έχει ήδη πει ότι θα μειώσει τη χρήση του ρωσικού φυσικού αερίου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αυτό θα σημαίνει αύξηση των εισαγωγών και παραγωγή περισσότερης ανανεώσιμης ενέργειας.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στις Βρυξέλλες.

Η «κότα με τα χρυσά αυγά»

Την ίδια ώρα η απόφαση της Ευρώπης να επισπεύσει την δραστική μείωση της τροφοδοσίας της οικονομίας της με ρωσικό φυσικό αέριο, έχει μετατρέψει τις ευρωπαϊκές αγορές LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) στην «κότα με τα χρυσά αυγά» για όποιον διαθέτει φορτία LNG.

Εκτόξευση των τιμών

Πέραν των αμερικανικών εταιρειών οι οποίες με κρατικές συμφωνίες πλέον αυξάνουν στα όρια των δυνατοτήτων τους, τις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε τιμές πολλαπλάσιες εκείνων του ρωσικού, οι κάτοχοι φορτίων σ’ ολόκληρο τον πλανήτη στρέφουν τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη σε τιμές που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο.

Αδύνατη η αποκατάσταση του ρωρικού αερίου

Σε πρόσφατη μελέτη της Schroeder’s διαπιστώνεται παρ’ όλα αυτά ότι είναι αδύνατη η άμεση αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου που καταλήγει στην Ευρώπη μέσω των αγωγών, με υγροποιημένο φυσικό αέριο από άλλες πηγές τροφοδοσίας.
Ακόμα και οι αμερικανικές εξαγωγές στο maximum της παραγωγής τους δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ευρωπαϊκές ανάγκες περισσότερο από το 8 – 9% εκείνου που προέρχεται από τους ρωσικούς αγωγούς.

Η εξυπνη στάσης της Κίνας

Το μέγεθος αυτής της εν δυνάμει ζήτησης οδηγεί στην εκτόξευση των τιμών, το κόστος αγοράς LNG από κάθε κατεύθυνση, με κέρδη που υπολογίζονται σε τρέχουσες τιμές σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Η πρόκληση είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και η Κίνα εκμεταλλεύεται την «ζήτηση» αυτή από την Ευρώπη, πουλώντας φορτία που προορίζονταν για την δική της κατανάλωση στην ευρωπαϊκή αγορά σε πολλαπλάσιες τιμές με πρωτοφανή κέρδη.
Πόσο θα διαρκέσει αυτό;
Όσο ισχύει η απόφαση της Ε.Ε. να μειώσει τις αγορές από την Ρωσία και να αναζητήσει εναλλακτικά φορτία σε LNG σε οποιαδήποτε – αυτό ισχύει προς το παρόν – τιμή…
China Slashes LNG Purchases on High Prices, Virus Slowdown - Bloomberg
Μετακύλιση στις τιμές του ρεύματος

Προφανώς η τρομακτική αυτή διαφορά στις τιμές αγοράς μετακυλίεται τόσο στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος όσο και στις τιμές παραγωγού στην βιομηχανία και στην συνέχεια στην κατανάλωση, τροφοδοτώντας τις πληθωριστικές πιέσεις στο διηνεκές.

Προμήθειες από τη Βόρεια Αφρική

Προς το παρόν οι μεγάλοι πελάτες της Ρωσίας, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, αναζητούν αγωνιωδώς πηγές τροφοδοσίας ιδιαίτερα στην Β. Αφρική, αλλά το πρόβλημα που συναντούν, όπως διαπίστωσε πρόσφατα και ο Ιταλός πρωθυπουργός στο Μαρόκο, είναι αφ’ ενός η έλλειψη επενδύσεων για αύξηση της παραγωγής στις περιοχές αυτές λόγω της προηγηθείσας στροφής στην πράσινη ενέργεια από την Ε.Ε και αφ’ εταίρου η αδυναμία εξασφάλισης επάρκειας πλοίων μεταφοράς LNG.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης