Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Είχε δεύτερη πτωτική εβδομάδα - Στα 102,78 δολάρια το brent, με εβδομαδιαία πτώση 1,5%

Πετρέλαιο: Είχε δεύτερη πτωτική εβδομάδα - Στα 102,78 δολάρια το brent, με εβδομαδιαία πτώση  1,5%
Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 2,23 δολάρια ή κατά 2,3%, στα 98,26 δολάρια το βαρέλι

Με άνοδο έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση δεν ανέκτησαν τις απώλειές τους, με αποτέλεσμα να καταγράφουν πλέον δύο διαδοχικές εβδομάδες πτώσης.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αποδίδεται από τους αναλυτές σε δύο κυρίως παράγοντες
Πρώτον, στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, άρχισαν να απελευθερώνουν σταδιακά μεγάλο μέρος των στρατηγικών τους αποθεμάτων πετρελαίου σε βάθος εξαμήνου, ώστε να καταφέρουν να ρίξουν τις τιμές που πιέστηκαν έντονα ανοδικά από την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία, οι οποίες μεταξύ των άλλων μείωσαν την παγκόσμια προσφορά ρωσικού πετρελαίου στις αγορές.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας θα απελευθερώσουν συνολικά 180 εκατ βαρέλια, σε βάθος εξαμήνου.
«Η μαζική απελευθέρωση πετρελαίου από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης αναμένεται να διευκολύνει αισθητά την κατάσταση της προσφοράς», δήλωσε ο Carsten Fritsch, αναλυτής της Commerzbank.
Δεύτερον, στην παράταση του lockdown στη Σαγκάη, λόγω της έξαρσης κρουσμάτων κορονοϊού, που μειώνει τη ζήτηση πετρελαίου.
Όπως σχολίασε ο Fritsch, «αυτό σημαίνει ότι η επιχειρηματική μητρόπολη με τα 25 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της κινεζικής ζήτησης πετρελαίου, είναι καταδικασμένη να παραμείνει σε ακινησία».
Σε αυτό το πλαίσιο, το πετρέλαιο τύπου brent παραδόσεως Ιουνίου ενισχύθηκε κατά 2,20 δολάρια ή 2,2% για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 102,78 δολάρια το βαρέλι.
Στην εβδομάδα, ωστόσο, το brent υποχώρησε κατά 1,5%.
Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαΐου ενισχύθηκε κατά 2,23 δολάρια ή κατά 2,3%, για να κλείσει στα 98,26 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.
Στην εβδομάδα, ωστόσο, το WTI σημείωσε απώλειες της τάξης του 1,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης