Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΝΕ: Αύξηση ενεργειακών επενδύσεων σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη

tags :
ΙΕΝΕ: Αύξηση ενεργειακών επενδύσεων σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη
H τρέχουσα κρίση θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των επενδύσεων σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας αλλά και σε διασυνοριακές διασυνδέσεις, λέει η ΙΕΝΕ

Σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε ενεργειακές υποδομές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή, παρά την οικονομική και ενεργειακή κρίση, αναμένεται κατά την περίοδο 2021-2030 σύμφωνα με σχετική έκθεση που παρουσίασε σήμερα το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
• Συγκεκριμένα οι επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθούν στα 44,4 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με την εκτίμηση του 2017 που ήταν 23,3 δισ.
• Συνολικά σε 15 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την Τουρκία οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 436,9 δισ. έναντι 234,8 δισ. που ήταν η εκτίμηση το 2017.
• Το μεγαλύτερο μερίδιο (139 δισ.) απορροφά ο τομέας του ηλεκτρισμού (μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και δίκτυα) καθώς ο εξηλεκτρισμός αποτελεί την κυρίαρχη τάση σε όλη την περιοχή.
• Σημαντικές είναι οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας (40 δισ.), στην πετρελαϊκή βιομηχανία (39 δισ.) και στο φυσικό αέριο (16,5 δισ.).
Εκτιμάται μάλιστα ότι η τρέχουσα κρίση θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των επενδύσεων σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας αλλά και σε διασυνοριακές διασυνδέσεις.
Σύμφωνα με το ΙΕΝΕ, ως το 2030 το 50 % των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή θα αποσυρθούν και θα αντικατασταθούν κυρίως από μονάδες φυσικού αερίου (45 %), ανανεώσιμες πηγές (35 %) και το υπόλοιπο θα μοιραστεί ανάμεσα σε νέες λιγνιτικές μονάδες και πυρηνικά.
Όπως αναφέρθηκε η νέα νομοθεσία της ΕΕ αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για τα πυρηνικά, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας που επιτρέπει την κατασκευή μονάδων μικρότερης ισχύος.
Η μελέτη καλύπτει 15 χώρες της περιοχής (Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρο, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισραήλ, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης