Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δραματική έκκληση Zelensky στα κράτη του Περσικού Κόλπου: Ο Putin εκβιάζει με την ενέργεια, αυξήστε την παραγωγή αερίου και πετρελαίου

Δραματική έκκληση Zelensky στα κράτη του Περσικού Κόλπου: Ο Putin εκβιάζει με την ενέργεια, αυξήστε την παραγωγή αερίου και πετρελαίου
«Σας προτρέπω να αυξήσετε την παραγωγή ενέργειας ώστε η Ρωσία να καταλάβει ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο και να εκβιάσει τον κόσμο» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στα κράτη του Περσικού Κόλπου
Σχετικά Άρθρα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky κάλεσε τις χώρες παραγωγής ενέργειας να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειμένου να αποτρέψουν τη Ρωσία από το να χρησιμοποιεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της προκειμένου να «εκβιάσει» τα ευρωπαϊκά κράη.
Η έκκλησή του ήρθε μια ημέρα αφότου οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν να αγοράσουν από κοινού φυσικό αέριο και η Γερμανία αποκάλυψε στόχους για ταχεία μείωση της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια.
Το Βερολίνο δεσμεύτηκε σε όλους εκτός να απογαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι τα μέσα του 2024 και στοχεύει να γίνει «πρακτικά ανεξάρτητη» από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι το τέλος αυτού του έτους, γράφουν οι Financial Times.
Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν πολλοί αξιωματούχοι του Κόλπου στη Ντόχα του Κατάρ, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε «τα εν λόγω κράτη, ιδιαίτερα το Κατάρ» ως «αξιόπιστους και αξιόπιστους προμηθευτές ενεργειακών πόρων που μπορούν να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης. στην Ευρώπη».
«Μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη.
Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τις προσπάθειές σας», σημείωσε.
«Σας προτρέπω να αυξήσετε την παραγωγή ενέργειας ώστε η Ρωσία να καταλάβει ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο και να εκβιάσει τον κόσμο».

Η δέσμευση Κατάρ

Το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα βοηθούσε, αλλά προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να πουλήσει μόνο περίπου το 10-15% των ποσοτήτων του προς την Ευρώπη.
Το κράτος του Περσικού Κόλπου πουλά το μεγαλύτερο μέρος του LNG του σε ασιατικές χώρες που έχουν δεσμευτεί σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια σταθερής ισχύος.
Ο Saad al-Kaabi, υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, είπε στο CNN ότι η Ντόχα δεν επρόκειτο να πουλήσει LNG μακριά από την Ευρώπη «ακόμα και αν υπήρχε οικονομικό όφελος για να το κάνουμε, δεν θα το κάναμε αυτό».
«Αυτό είναι σε ένδειξη αλληλεγγύης με ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη», είπε ο Kaabi, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy.
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν σχέδια για ανακατεύθυνση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη,
καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι εντείνουν τις προσπάθειες για την αναμόρφωση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας και την τιμωρία της Μόσχας.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως θα επιδιώξει να παραδώσει τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) επιπλέον LNG στην ΕΕ φέτος μαζί με άλλες παραγωγές χώρες.

Πιέσεις στα κράτη του Κόλπου

Η Ουάσιγκτον πιέζει τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, να αυξήσουν την παραγωγή αργού για να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι, που συντονίζουν τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου μέσω του ΟΠΕΚ+, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, έχουν μέχρι στιγμής αντιδράσει.
Οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου δεν προκαλείται από έλλειψη προσφοράς και πως η αύξηση της παραγωγής θα είχε μικρό αντίκτυπο στις τιμές.
Προειδοποιούν επίσης ότι υπάρχει έλλειψη παραγωγικής ικανότητας παγκοσμίως.
Ο Zelensky είπε πως είναι «θέμα χρόνου» να αρνηθούν οι ευρωπαϊκές χώρες να αγοράσουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας «στοχεύουν μόνο σε ένα πράγμα - να αναγκάσουν τη Ρωσία να επιδιώξει ειρήνη, ώστε να μην αποτελεί κοινή απειλή».

Η κατάσταση στο μέτωπο

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του συνέχισαν «να αποκρούουν την επίθεση του εχθρού, να του προκαλούν απώλειες και να διατηρούν τις προηγουμένως καθορισμένες αμυντικές γραμμές», ενώ η Ρωσία «συνεχίζει να ανασυντάσσεται και να συγκροτεί δυνάμεις για να συνεχίσει τις επιθετικές επιχειρήσεις και τις αεροπορικές επιδρομές.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει «σχεδόν όλες» τις μονάδες της που σταθμεύουν στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, και σε ορισμένες περιοχές της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και του Ντόνετσκ, προκειμένου «να καταστείλει την αντίσταση των κατοίκων» της Χερσώνας, του Χένιτσεσκ, του Μπερντιάνσκ και τμημάτων της Μαριούπολης, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές δυνάμεις.
Αξιωματούχοι του Χάρκοβο δήλωσαν ότι η πόλη βομβαρδίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης