Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε χαμηλά 2 μηνών η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη - Στα ύψη η ζήτηση αερίου από τη Gazprom

Σε χαμηλά 2 μηνών η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη - Στα ύψη η ζήτηση αερίου από τη Gazprom
Η μείωση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συνεπάγεται αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο και των τιμών
Σχετικά Άρθρα
Στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών υποχώρησε η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, την ώρα που οι Ευρωπαίοι αγοραστές αύξησαν τις κρατήσεις για προμήθεια φυσικού αερίου από την Gazprom μετά την απότομη αύξηση των τιμών λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας.

Κανονικά η διέλευση του φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

Η άντληση μέσω του ουκρανικού διαδρόμου διέλευσης φυσικού αερίου την Παρασκευή παραμένει στο ίδιο επίπεδο αιχμής, που αντιστοιχεί στους όγκους της μακροπρόθεσμης σύμβασης των 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, ή 109 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, σύμφωνα με το Interfax.
Οι Ευρωπαίοι αγοραστές αύξησαν τις κρατήσεις για προμήθειες φυσικού αερίου από την Gazprom μετά την απότομη αύξηση των τιμών λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας.
Η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο φυσικού αερίου TTF είναι 1.165 δολ. ανά χίλια κυβικά μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι η απορρόφηση ανά σύμβαση με την Gazprom - το πιο ακριβό συμβόλαιο για τον επόμενο μήνα τον Μάρτιο είναι περίπου 930 δολ. ανά χίλια κυβικά μέτρα - παραμένει καλύτερη συμφωνία.
«Η Gazprom προμηθεύει ρωσικό αέριο για διαμετακόμιση μέσω του εδάφους της Ουκρανίας με κανονικό ρυθμό, σύμφωνα με τις κρατήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών στα 105,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα στις 25 Μαρτίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Gazprom, Sergei Kupriyanov.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (GTS) της Ουκρανίας, η υποψηφιότητα για τις 25 Μαρτίου είναι 105,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και οι κρατήσεις για τις 24 Μαρτίου ανήλθαν συνολικά σε 105,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Ο αγωγός φυσικού αερίου Yamal-Europe, ο οποίος διοχετεύει αέριο μέσω Λευκορωσίας και Πολωνίας στη Γερμανία, πέρασε σε λειτουργία αντίστροφης λειτουργίας την περασμένη εβδομάδα και από τότε αντλεί αέριο προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Γερμανία στην Πολωνία, που σημαίνει απομάκρυνση πρόσθετων ποσοτήτων από τους κύριους ευρωπαϊκούς κόμβους, είναι ένα άλλο στοιχείο των σημερινών υψηλών τιμών στην ΕΕ.

Ο καιρός και η ζήτηση για φυσικό αέριο - Μειώνεται η αιολική ενέργεια

Οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται στην Ευρώπη καθώς πλησιάζει η άνοιξη και αυτή την εβδομάδα αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 4 βαθμούς υψηλότερη από την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με την πρόγνωση. Ωστόσο, η επόμενη εβδομάδα, που είναι τέλος Μαρτίου και αρχές Απριλίου, αναμένεται να είναι λίγο πιο κρύα, με παγετό τη νύχτα που αναμένεται να διατηρήσει τις τιμές του φυσικού αερίου.
Στην Ευρώπη, παρατηρείται συνεχής μείωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας, η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει την περιοχή να μειώσει την εξάρτησή της από τα καύσιμα από τη Ρωσία.
Η δύσκολα προβλέψιμη μείωση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι καταλύτης για την αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου και - κατά συνέπεια - των τιμών του φυσικού αερίου.
Η συμβολή της αιολικής παραγωγής στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης ήταν κατά μέσο όρο 17% για την εβδομάδα από 14 έως 20 Μαρτίου.
Την τρέχουσα εβδομάδα ο δείκτης υποχώρησε περαιτέρω στο 8,4%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιανουαρίου.
Το ποσοστό αυτό μειώνεται για πέμπτη συνεχή ημέρα.
Ήπιοι άνεμοι αναμένονται για αυτήν την εβδομάδα, μειώνοντας έτσι περαιτέρω την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο και τις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης