Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 120 δολάρια το Brent - Πρόβλεψη BofA για 150 δολάρια το καλοκαίρι

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 120 δολάρια το Brent - Πρόβλεψη BofA για 150 δολάρια το καλοκαίρι
Αν όμως η Ευρώπη επιβάλλει ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία, η τιμή του πετρελαίου μπορεί να φτάσει έως και τα 200 δολάρια το βαρέλι
Σχετικά Άρθρα

Η τιμή του πετρελαίου brent ξεπέρασε πριν λίγη ώρα τα 120 δολάρια το βαρέλι, ενόψει των διαδοχικών συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθούν τα επόμενα 24ωρα και της πιθανότητας να συμφωνηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τις ενεργειακές εξαγωγές.
Γύρω στις 19.00 ώρα Ελλάδας το Brent της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, πέρασε πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση +4,66% κι έμεινε εκεί για αρκετή ώρα.
Στη Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό (WTI) έφτασε τα 114,02 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση +4,35%.
Εν τω μεταξύ μιλώντας στο Bloomberg Surveillance, ο επικεφαλής αναλυτής παγκόσμιων εμπορευμάτων της Bank of America, Francisco Blanch, δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 150 δολάρια το βαρέλι ως το καλοκαίρι, ενώ δεν απέκλεισε κι ένα αρνητικό σενάριο, κατά το οποίο η τιμή θα ξεπεράσει και τα 200 δολάρια το βαρέλι, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλουν κυρώσεις στο ρωσικό αργό.
«Η κρίση στην Ουκρανία αύξησε συνολικά τις προσδοκίες για την τιμή του πετρελαίου κατά τουλάχιστον 25 έως 30 δολάρια το βαρέλι, επομένως στην πραγματικότητα έχουμε πλέον στο βασικό μας σενάριο έναν στόχο στα 150 δολάρια για το καλοκαίρι και κατά μέσο όρο στα 110 δολάρια για το σύνολο του έτους».
Στο σημείο αυτό ο κ. Blanch, προειδοποίησε ότι «τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα αν η Ευρώπη επιλέξει να περιορίσει τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία, οπότε θα δούμε σημαντικά υψηλότερες τιμές».
«Αν οι ρωσικές προμήθειες περιοριστούν όχι μόνο κατά ένα εκατομμύριο ή ενάμιση εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά έως και τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η τιμή του αργού θα φτάσει τα 200 δολάρια το βαρέλι ή και παραπάνω» δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής παγκόσμιων εμπορευμάτων της Bank of America.
Όπως περαιτέρω εξήγησε, «η διακοπή προσφοράς ενός εκατ. βαρελιών την ημέρα από τη Ρωσία ισοδυναμεί με αύξηση από 20 έως 25 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του, οπότε αν η διακοπή προσφοράς αυξηθεί στα δύο έως τέσσερα εκατ. βαρέλια λιγότερα,  θα πρέπει να προσθέσουμε 60 με 70 δολάρια το βαρέλι στο βασικό μας σενάριο».
Τέλος, ο κ. Blanch επισήμανε ότι οι τιμές του ντίζελ αυτή τη στιγμή έχουν ήδη ξεπεράσει τα υψηλά του 2000 και το 2008, υπενθυμίζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις που έχει αυτό στην παγκόσμια οικονομία.
«Το ντίζελ είναι η βάση της οικονομίας, από τη συγκομιδή των σοδειών μέχρι τη βιομηχανία, οπότε πραγματικά επηρεάζεται έντονα η ραχοκοκαλιά της οικονομίας από αυτές τις εξαιρετικά υψηλές τιμές», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης