Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Bloomberg: Τη φορολόγηση των έκτακτων κερδών στην ενέργεια εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Bloomberg: Τη φορολόγηση των έκτακτων κερδών στην ενέργεια εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Oι ηγέτες αναμένεται πάντως να μην προχωρήσουν σε μια παρέμβαση συνολικά στη χονδρική αγορά ενέργειας και αντίθετα να ζητήσουν από τους υπουργούς τους να εξετάσουν άλλες βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές
Σχετικά Άρθρα

Ο ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιθανότατα θα δώσουν το πράσινο φως σε μια πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξεταστεί η επιβολή ενός προσωρινού φόρου στα έκτακτα κέρδη ορισμένων ενεργειακών εταιρειών από την αλματώδη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Οι αρχηγοί κυβερνήσεων πρόκειται να συζητήσουν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής που θα ξεκινήσει την Πέμπτη 24/3  πώς θα προσφέρουν περαιτέρω στήριξη στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και πώς θα στηρίξουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις εν μέσω μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, η οποία επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει το πρακτορείο.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις προτάσεις της Κομισιόν για να μετριαστεί ο αντίκτυπος από την εκτίναξη των τιμών, υποστηρίζοντας πιθανώς τη χρήση ενός νέου πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης που έχει δει το Bloomberg.
«Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης», αναφέρεται στο κείμενο, το οποίο μπορεί να αλλάξει μέχρι την τελική του έγκριση, αναφέρει το πρακτορείο.
Η Επιτροπή παρουσίασε την ιδέα για την επιβολή ενός τέτοιου φόρου τις προηγούμενες εβδομάδες, σημειώνοντας ότι τα κέρδη κάποιων εταιρειών ενέργειας που δεν βασίζονται στο φυσικό αέριο και σε αυτό το πλαίσιο δεν αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλά κόστη παραγωγής, θα μπορούσαν να υπαχθούν σε ένα ειδικό πλαίσιο μέτρων, με τα έσοδα να κατευθύνονται σε ενέργειες για την ανακούφιση των καταναλωτών.
Οι ηγέτες αναμένεται πάντως να μην προχωρήσουν σε μια παρέμβαση συνολικά στη χονδρική αγορά ενέργειας και αντίθετα να ζητήσουν από τους υπουργούς τους να εξετάσουν άλλες βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές.

Μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδεχομένως να δεσμευτούν επίσης να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να αρχίσουν να αναπληρώνουν τα εξαντλημένα αποθέματα φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό, υποστηρίζοντας το σχέδιο που παρουσίασε η Κομισιόν για τη μείωση των εισαγωγών από τη Μόσχα σχεδόν κατά τα δύο τρίτα μέχρι το τέλος αυτού του έτους.
Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, η Επιτροπή σχεδιάζει να υποβάλει μια κανονιστική πρόταση για να διασφαλίσει ότι οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ευρώπη θα γεμίσουν πριν από την επόμενη εποχή θέρμανσης.
«Πρέπει να δράσουμε με πολύ επείγοντα τρόπο για να γεμίσουμε τις αποθήκες φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα», ανέφερε η Cristina Lobillo, επικεφαλής ενεργειακής στρατηγικής της Επιτροπής, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την την Τρίτη.
«Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για να δημοσιεύσει, πιθανώς την Τετάρτη, μια νομική πρόταση για να γίνει υποχρεωτικό ένα ελάχιστο επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα.
Και αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να είναι τουλάχιστον 90% μέχρι την 1η Νοεμβρίου».
Τα μέλη της Ε.Ε. σχεδιάζουν επίσης να δεσμευτούν να συνεργαστούν μαζί με την Κομισιόν για κοινές αγορές φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης