Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η εξόφληση των λογαριασμών τους ρεύματος... πλήττει τα έσοδα του ΕΦΚΑ - Στάση πληρωμών από επαγγελματίες

Η εξόφληση των λογαριασμών τους ρεύματος... πλήττει τα έσοδα του ΕΦΚΑ - Στάση πληρωμών από επαγγελματίες
Αυξήθηκαν κατά 2,2 δισ ευρώ στο Δ τρίμηνο του 202 ενώ η αποπληρωμή του ρεύματος κατά 2,9 δισ ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Σε στάση πληρωμών στον ΕΦΚΑ προχωρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαιτίας των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος που για να τους αποπληρώσουν σταματούν να καταβάλουν τις μηνιαίες εισφορές τους.
Πρόκειται για ένα φαινόμενο με απρόβλεπτες διαστάσεις τόσο για τον ίδιο τον ΕΦΚΑ όσο και για τους οφειλέτες , οι οποίοι είναι σε πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις μηνιαίες υποχρεώσεις έναντι των ασφαλιστικών ταμείων που επιλέγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος για να αποφύγουν το ενδεχόμενο της διακοπής ρεύματος.
Οι τριμηνιαίες εκθέσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή είναι αποκαλυπτικές για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Προτιμούν να ρίξουν « κανόνι» στα ασφαλιστικά ταμεία παρά να μείνουν χωρίς ρεύμα στο σπίτι ή στην επιχείρηση τους.
Η ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 8,3% τη χρονιά που πέρασε ουδόλως βελτίωσε την οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαιτίας της πανάκριβης ενέργειας ενώ το 2020 με ύφεση στα επίπεδα του 2020 οι νέες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ ήταν μικρές σε σχέση με αυτές που καταγράφηκαν στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Τι αποκαλύπτουν στα στοιχεία

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε μία χρονιά υψηλής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν κατά 2.2 δισ ευρώ ενώ το προηγούμενο τρίμηνο ήταν την περιοχή των 38,5 δις ευρώ
Σύμφωνα με την 4η Τριμηνιαία Έκθεση Προόδου Έτους 2021 του ΚΕΑΟ, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του 2021 διαμορφώθηκε στα 41 δις ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 2,2 δις ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση αυτή προέρχεται τόσο από την αύξηση των κύριων οφειλών (κατά 1,7 δις ευρώ), όσο και των πρόσθετων τελών (κατά 486,8 εκατ. ευρώ).

Πάνω από 300.000 οι νέοι οφειλέτες προς τον ΕΦΚΑ

Σε ετήσια βάση, αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών κατά 350.618, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των μητρώων με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία να διαμορφώνεται στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2021 σε 2.364.518 μητρώα. Αύξηση του αριθμού των μητρώων παρουσιάζεται σε όλες τις κατηγορίες οφειλής, με την μεγαλύτερη να σημειώνεται στις οφειλές μεταξύ 50 και 500 ευρώ (κατά 131.103 μητρώα).
Το ύψος των χρεών που προστέθηκε και συνέβαλλαν στη μεγιστοποίησή τους ήταν οφειλές από 50 έως 500 ευρώ.

Τι πλήρωσαν σε ρεύμα νοικοκυριά και επιχειρήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2021

Η αξία αποπληρωμής των λογαριασμών ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ανήλθε στα 3,6 δις ευρώ έναντι 873,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Το υπέρογκο κόστος της ενέργειας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες έσπασε την αλυσίδα πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ διότι οι υπόχρεοι άλλαξαν τις προτεραιότητες πληρωμών θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την ενέργεια και την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έδωσε ως ενεργειακό επίδομα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το ποσό των 680 εκατ. ευρώ για τον τετράμηνο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου 2021 με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Στην πράξη το μέτρο αποδείχθηκε «ασπιρίνη» διότι οι καταναλωτές κλήθηκαν να βάλουν από την τσέπη τους το ποσό των 2,9 δις ευρώ όταν το 2020 είχαν πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος με 873 εκατ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης