Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Γερμανία δεν θέλει κλιμάκωση με την Ρωσία και οι απειλές για την διακοπή παροχής φυσικού αερίου στο Nord Stream 1

Η Γερμανία δεν θέλει κλιμάκωση με την Ρωσία και οι απειλές για την διακοπή παροχής φυσικού αερίου στο Nord Stream 1
Η Γερμανία προμηθεύεται το 54% του φυσικού αερίου από την Ρωσία και το 27,5% του πετρελαίου

Εάν παρακολουθήσει κανείς με προσοχή την στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ρωσία εξάγει το συμπέρασμα ότι… θέλει να αποφύγει τις προκλήσεις.
Μέχρι και ο Macron ο Γάλλος Πρόεδρος τα γύρισε λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να σέβεται τον ρωσικό λαό.
Γιατί όμως η Γερμανία έχει κρατήσει μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση απέναντι στην Ρωσία;
Θυμίζουμε ότι ο Γερμανός Καγκελάριος ήταν από τους πρώτους που ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Επίσης η Γερμανία συνεχίζει να επιδιώκει διπλωματική διευθέτηση του προβλήματος.

Η εξάρτηση από την ενέργεια

Η Γερμανία προμηθεύεται το 54% του φυσικού αερίου από την Ρωσία και το 27,5% του πετρελαίου.
Οπότε η εξάρτηση της Γερμανίας από την Ρωσία στην ενέργεια είναι τεράστια.
Η Γερμανία γνωρίζει ότι λόγω αυτής της εξάρτησης μπορεί να είναι θύμα εάν κλιμακωθούν οι κυρώσεις…
Ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν να τερματίσουν τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου ως αντίποινα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ρωσία για πρώτη φορά άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει αντίποινα μειώνοντας την ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1.
Μάλιστα η κυβέρνηση της Ρωσίας αναφέρει ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «ταιριαστή απόφαση» άπαξ και διεκόπη η έγκριση του Nord Stream 2 από τη γερμανική κυβέρνηση.

«Σε σχέση με τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της Ρωσίας σχετικά με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και την επιβολή απαγόρευσης του Nord Stream 2, έχουμε κάθε δικαίωμα να λάβουμε αντίστοιχη απόφαση και να επιβάλουμε εμπάργκο στην άντληση φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1» ανέφερε η ρωσική κυβέρνηση.
Ωστόσο η Ρωσική κυβέρνηση το ανέφερε ως απειλή… «μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση».
Μια τέτοια εξέλιξη οποία μπορεί να προκαλέσει τρόμο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (κυρίως τη Γερμανία) που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ορισμένοι ηγέτες της Ανατολικής Ευρώπης έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν το κλείσιμο του Nord Stream 1 ως σκληρή αλλά απαραίτητη απάντηση για να πλήξουν περαιτέρω τη ρωσική οικονομία.

Η γερμανική εφημερίδα Rheinische Post ανέφερε στα τέλη του Φεβρουαρίου ότι ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας EON απέρριψε εκκλήσεις από την Πολωνία να κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki «ζήτησε από τους φορείς εκμετάλλευσης του υπεράκτιου αγωγού - ο οποίος μεταφέρει περισσότερο από το ένα τρίτο των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας – μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τι υποστηρίζει η Γερμανία;

«Χρειαζόμαστε αυτές τις προμήθειες ενέργειας για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και την ενεργειακή ασφάλεια στη Γερμανία.
Πρόβλημα στην προμήθεια φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων θα μπορούσε να απειλήσει την κοινωνική συνοχή στη Γερμανία» ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας της χώρας.
NS12.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης