Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άλμα 52% στο φυσικό αέριο Βόρειας Ευρώπης, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία - Στα 135 ευρώ/MWh

Άλμα 52% στο φυσικό αέριο Βόρειας Ευρώπης, στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία - Στα 135 ευρώ/MWh
Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για ενέργεια
(upd) Άλμα 52% σημειώνει το φυσικό αέριο Βόρειας Ευρώπης (Ολλανδία), στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, με την τιμή να φτάνει στα 135ευρώ ανά MWh.
Η Ρωσία παρέχει περισσότερο από το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ένα μέρος από αυτό να διέρχεται μέσω αγωγών στην Ουκρανία.
Οι παγκόσμιες αγορές είχαν σε γενικές γραμμές επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά η μεγάλη βουτιά ήρθε την ώρα που ο ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin διέταξε την έναρξη μιας «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι πολλές πόλεις δέχθηκαν επίθεση.

Τριγμοί στα εμπορεύματα

Μια πλήρους κλίμακας εισβολή θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις στα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, το σιτάρι και τα μέταλλα.
Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία για ενέργεια, ενώ σημανικά τμήματα της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του σιταριού τους από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ακόμα κι αν οι αλυσίδες εφοδιασμού παραμείνουν άθικτες και οι εξαγωγές της Ρωσίας δεν επηρεαστούν από κυρώσεις, υπάρχουν ανησυχίες ότι ο Putin θα μπορούσε να διακόψει τιμωρητικά τις προμήθειες.

Ανησυχίες στη Γερμανία

Με τις γεωπολιτικές εντάσεις στο υψηλότερο σημείο τους, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Robert Habeck είπε ότι αναμένει «περισσότερες ταραχώδεις ημέρες» στις αγορές φυσικού αερίου, ζητώντας τη δημιουργία «εθνικού αποθέματος φυσικού αερίου» ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου.
"Όταν έχετε μια κατάσταση που είναι ασταθής από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής, οι μεγάλοι έμποροι αρχίζουν να εφοδιάζονται με αγαθά", εξήγησε ο Robert Habeck.
Οι εντάσεις με τη Ρωσία έρχονται στη χειρότερη στιγμή για την ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας.
Το ρωσικό αέριο αναμενόταν να καλύψει τα κενά στον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας, καθώς η χώρα σχεδιάζει να κλείσει τους τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της μέχρι το τέλος του έτους και να αποχωρήσει από τον άνθρακα έως το 2030.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης