Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Equinor: Στο μη περαιτέρω η άντληση φυσικού αερίου, δεν αναπληρώνονται οι ρωσικές προμήθειες

Equinor: Στο μη περαιτέρω η άντληση φυσικού αερίου, δεν αναπληρώνονται οι ρωσικές προμήθειες
«Η Νορβηγία παράγει ήδη με πλήρη ταχύτητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Anders Opedal

Ο νορβηγικός γίγαντας φυσικού αερίου Equinor ASA δήλωσε ότι αντλεί με «πλήρη κλίση», πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την ενίσχυση των αποστολών προς την Ευρώπη σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού εφοδιασμού.
Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Νορβηγίας, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του φυσικού αερίου που παραδίδεται στην Ευρώπη, αύξησε την παραγωγή από τα τεράστια κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας καθώς η ενεργειακή κρίση της ώθησε τις τιμές στα καύσιμα στα ύψη.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο.
Η Νορβηγία παράγει ήδη με πλήρη ταχύτητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Anders Opedal σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τετάρτη.
Στο μεταξύ, η νορβηγική Equinor θα καταβάλει 10 δισ. δολάρια στους μετόχους αυτό το έτος, καθώς ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων στο δ΄ τρίμηνο, εξαργυρώνοντας την έκρηξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στέλνοντας τη μετοχή της σε νέο υψηλό.
Τα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη σημείωσαν άλμα στα 15 δισ. δολάρια στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, υψηλότερα από τα 756 εκατ. Δολάρια πριν από ένα χρόνο και υψηλότερα από τα 13,2 δισ. Δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές.
Χάρη στις υψηλές τιμές ενέργειας και στις μειωμένες δαπάνες, η Equinor δημιούργησε 25 δισ. δολάρια ταμειακές ροές στο προηγούμενο έτος, ποσό αντίστοιχο με το ΑΕΠ της Σενεγάλης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
"Δημιουργούμε αξία από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και των υγρών, με εξαιρετικές επιδόσεις και αυξημένη παραγωγή”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Anders Opedal.
Η εταιρεία πετρελαίου και αερίου εμφάνισε ανάκαμψη στο προηγούμενο έτος καθώς οι αγορές ξεπέρασαν την ύφεση της πανδημίας το 2020, με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη να τετραπλασιάζονται και το αργό στη Βόρεια Θάλασσα να αυξάνεται περισσότερο από 50%.
Η κρατική Equinor, η οποία γιορτάζει φέτος 50 χρόνια λειτουργίας, ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μέρισμα τριμήνου 0,20 δολαρίων ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 0,18 δολάρια ανά μετοχή στο γ΄ τρίμηνο, και θα καταβάλει επιπλέον μέρισμα 0,20 δολαρίων για μια περίοδο τεσσάρων τριμήνων.
Η εταιρεία επίσης σχεδιάζει να αυξήσει τις αγορές ίδιων μετοχών το 2022 από τα 1,3 δισ. Δολάρια το 2021 στα 5 δισ. Δολάρια, υψηλότερα από το προηγούμενο πρόγραμμα για 1,2 δισ. Δολάρια.
Η παραγωγή τριμήνου της Equinor διαμορφώθηκε στα 2,16 εκατ. Βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, αυξημένη κατά 6% από το δ’ τρίμηνο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης