Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H κοινοπραξία Total - ExxonMobil τερματίζει τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Κρήτης

H κοινοπραξία Total - ExxonMobil τερματίζει τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Κρήτης
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κοινοπραξίας, οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη επρόκειτο να πραγματοποιηθούν «τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2022»

Παγώνει επ’ αόριστον τις έρευνες υδρογονανθράκων σε δύο θαλάσσια οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης το consortium των Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ).
Ειδικότερα, στο σχέδιο εργασίας που υπέβαλε η κοινοπραξία στην Ελληνική Διαχείριση Υδρογονανθράκων δεν συμπεριλήφθηκε η διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στα ανοιχτά της Κρήτης, όπως αναφέρεται και σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε την Τετάρτη η κυπριακή εφημερίδα Philenews.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κοινοπραξίας, οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη επρόκειτο να πραγματοποιηθούν «τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2022».
Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρει η συμφωνία παραχώρησης, η κοινοπραξία έπρεπε να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός τριών ετών από την υπογραφή της σύμβασης, το 2019, πράγμα που σημαίνει ότι οι έρευνες θα πρέπει να ξεκινήσουν τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.
«Ωστόσο, καθώς οι σχετικές δραστηριότητες επιλέγονται να πραγματοποιηθούν από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, προκειμένου να μην διαταραχθεί η αναπαραγωγή των θηλαστικών, είναι σαφές ότι η απόφαση να μην πραγματοποιηθούν οι σεισμικές καταγραφές αυτό τον χειμώνα ισοδυναμεί με ένα πρόωρο τέλος του ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή».
Σε διαφορετική περίπτωση, το consortium θα έπρεπε να υποβάλει αίτημα για παράταση, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, ωστόσο, οι δύο ενεργειακοί κολοσσοί, δηλαδή η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil, λέγεται ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην Κύπρο.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ εξέφρασαν πρόσφατα την ανησυχία τους για τον σχεδιαζόμενο υποθαλάσσιο αγωγό για την παροχή φυσικού αερίου East Med – μια προφανής ανατροπή για ένα έργο που είχε υποστηριχθεί από την κυβέρνηση Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης