Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Schnabel (EKT): Ίσως χρειαστεί να δράσουμε, εάν επιμείνει η άνοδος των τιμών στην ενέργεια - Πληθωριστικοί κίνδυνοι

Schnabel (EKT): Ίσως χρειαστεί να δράσουμε, εάν επιμείνει η άνοδος των τιμών στην ενέργεια - Πληθωριστικοί κίνδυνοι
«Η πράσινη μετάβαση ενέχει ανοδικούς κινδύνους για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό», είπε η Schnabel
Σχετικά Άρθρα

Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια μπορεί να εξαναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργήσει, προκειμένου να αμβλύνει την κρίση, ιδιαίτερα εάν η πράσινη μετάβαση αποδειχθεί πιο πληθωριστική, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel.
Ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό ρεκόρ 5% τους τελευταίους μήνες, περισσότερο από το διπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%, αλλά η τράπεζα δεν έχει υιοθετήσει αυστηρότερη πολιτική μέχρι στιγμής, υποστηρίζοντας πως η άνοδος των τιμών θα υποχωρήσει από μόνη της, καθώς οι μεταβατικοί έκτακτοι παράγοντες είναι οι κύριοι λόγοι για τον υψηλό πληθωρισμό .
«Η πράσινη μετάβαση ενέχει ανοδικούς κινδύνους για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό», είπε η Schnabel σε ομιλία της.
«Η άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να απαιτήσει μια απομάκρυνση από μια πολιτική της θεώρησης», πρόσθεσε.

Δύο σενάρια

Η Schnabel είπε ότι υπάρχουν δύο σενάρια στα οποία η ΕΚΤ θα έπρεπε να αλλάξει πολιτική.
Το πρώτο
είναι εάν οι υψηλές τιμές ενέργειας επηρεάσουν και άλλους τομείς της οικονομίας και αλλάξουν τον τρόπο καθορισμού των τιμών.
«Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιπτώσεις», υποστήριξε η Schnabel.
«Η αύξηση των μισθών και οι απαιτήσεις από τα συνδικάτα παραμένουν συγκριτικά μετριοπαθείς», συμπλήρωσε, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το δεύτερο σενάριο θα ήταν εάν η πορεία των τιμών της ενέργειας, που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους φόρους άνθρακα και την πράσινη μετάβαση, απειλήσει να ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο.

Ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης

Οι ανισορροπίες της προσφοράς και της ζήτησης μπορεί να παραμείνουν παρατεταμένες εν μέσω της μετάβασης και οι τιμές του άνθρακα είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω, πράγμα που σημαίνει ότι η συμβολή των τιμών της ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας στον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή θα μπορούσε να είναι πάνω από τον ιστορικό κανόνα μεσοπρόθεσμα υπογράμμισε.
Η Γερμανίδα αξιωματούχος εκτίμησε πως ο φόρος άνθρακα είναι απίθανο να είναι αρνητικός για την οικονομική ανάπτυξη και οι μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει ακόμη και μέτριο θετικό αντίκτυπο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης