Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιδότηση 116 ευρώ για τετραμηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος ενώ κοστίζουν έως 720 ευρώ

Επιδότηση 116 ευρώ για τετραμηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος ενώ κοστίζουν έως 720 ευρώ
Η κυβέρνηση για να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά χρηματοδοτεί τις εταιρείες με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Φτωχότερα θα περάσουν φέτος τα Χριστούγεννα τα νοικοκυριά λόγω της ενεργειακής έκρηξης των τιμών του ρεύματος με την κυβέρνηση να μην μπορεί να τιθασεύσει την αγορά ενώ η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος μοιάζει με ψίχουλα διότι η τιμή της Mwh έχει διακύμανση έως 50% από τη μία μέρα στην άλλη.
Η κυβέρνηση για να αποφύγει τις διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά χρηματοδοτεί τις εταιρείες με το ποσό των 40 εκατ. ευρώ.
Οι πάροχοι «μικροί» και «μεγάλοι» για να μη χρεοκοπήσουν ως εταιρείες μεταφέρουν όλο το κόστος στα νοικοκυριά.
Η μέση τιμή της Kwh στη χαμηλή τάση έχει εκτοξευθεί στα 0,36 ευρώ. Με αυτή την τιμή τυπώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος.
Ένα νοικοκυριό που στο τετράμηνο καταναλώνει 2000 kwh θα πληρώσει 720 ευρώ
( 2000 επί 0,36). Αντίστοιχα όταν η κατανάλωση είναι 1500 Kwh στο τετράμηνο ο λογαριασμός είναι 540 ευρώ, με κατανάλωση 1200 kwh η αξία του λογαριασμού είναι 432 ευρώ.
Το 2020, αντίστοιχα οι λογαριασμού του ρεύματος από πληρωνόταν με 170 ευρώ για κατανάλωση 2000 Kwh, το κόστος ήταν 127,5 ευρώ για 1500 Kwh και 102 ευρώ για 1200 Kwh το τετράμηνο . Η μέση τιμή της Kwh για τους παρόχους ήταν 0,085 ευρώ το 2020.

Η επιδότηση καλύπτει έως το 27%της αξίας του λογαριασμούς

Η κρατική επιδότηση για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου ανέρχεται ανά νοικοκυριό 116,5 ευρώ μετά και την πρόσφατη παρέμβαση να πληρώσει για το μήνα Δεκέμβριο 49,5 ευρώ από 39 ευρώ.
Οι καταναλωτές με1200 Kwh στο τετράμηνο, το κράτος πληρώνει τα 116,5 ευρώ και ο καταναλωτής θα βάλει από την τσέπη του,315,5 ευρώ.
Όταν οι καταναλώσεις φθάνουν τις 1500 Kwh η συμμετοχή του κράτους παραμένει στα 116,5 ευρώ με τη συνολική αξία του λογαριασμού είναι 540 ευρώ.
Δηλαδή ο καταναλωτής θα χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση με 423 ευρώ.
Μία τετραμελής οικογένεια για να εξυπηρετηθεί θα καταναλώσει τουλάχιστον 2000 Kwh , όταν και σε αυτή την περίπτωση η επιδότηση παραμένει στα 116,5 ευρώ και για την αποπληρωμή του λογαριασμού θα απαιτηθούν 603,5 ευρώ.
Η κυβέρνηση δεν έχει ετοιμάσει αντίστοιχο πρόγραμμα για το πρώτο τρίμηνο του 2022 διότι όπως λένε κυβερνητικά στελέχη δεν γνωρίζουν πως θα κινηθεί η τιμή της Mwh.

Οι ΑΠΕ είναι στα όρια τους.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η βίαιη πτώση της Mwh από τα 300 ευρώ στα 200 ευρώ οφείλεται στην συμμετοχή των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και τις ΑΠΕ . Η αποκλιμάκωση της τιμής της Mwh θα προέλθει μόνο από την πτώση του φυσικού αερίου κάτω από τα 40 ευρώ ανά Mwh
Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγόμενη ενέργεια ανά ημέρα κυμαίνεται από 40% έως 60%.
Σε ετήσια βάση η συμμετοχή των ΑΠΕ ανέρχεται στο 37%. Δηλαδή από τον Απρίλιο με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια μπορεί να αυξάνουν τη συμμετοχή τους αλλά για τη γενναία αποκλιμάκωση του κόστους της ενέργειας θα απαιτηθεί η χρήση φυσικού αερίου σε χαμηλότερη τιμή ενώ θα φύγουν από την παραγωγή ενέργειας οι υδροηλεκτρικές μονάδες που σήμερα καλύπτουν το12% λόγω ελλείψεων βροχοπτώσεων, η συμμετοχή του θα μειωθεί κοντά στο 2%.
Τα νοικοκυριά θα έχουν υψηλό κόστος ενέργειας και την άνοιξη όπως και τους καλοκαιρινούς μήνες διότι το φυσικό αέριο έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειες. Εξίσου δύσκολος θα είναι ο μήνας για τους χρήστες φυσικού αερίου όπως και για τα νοικοκυριά με τιμολόγιο ΚΟΤ. Η χρηματοδότηση καλύπτει το κόστος ενέργειας για 0,18 ευρώ ανά kwh τις 300 kwh όταν το τιμολόγιο θα βγαίνει με τιμή 0,35 ευρώ ανά kwh.

Η Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902)

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.
Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους.
Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης