Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Απογειώθηκαν στο 12% οι τιμές του TTF φυσικού αερίου στα 130 ευρώ/MWh - Στα 71 ευρώ και τα προθεσμιακά του Αυγούστου ’22

Απογειώθηκαν στο 12% οι τιμές του TTF φυσικού αερίου στα 130 ευρώ/MWh - Στα 71 ευρώ και τα προθεσμιακά του Αυγούστου ’22
H εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου οφείλεται και στην κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης
Σχετικά Άρθρα

Οι τιμές του φυσικού αερίου σε πορεία χωρίς επιστροφή επιδεινώνουν όλο και περισσότερο το ενεργειακό περιβάλλον, απειλώντας με συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.
Σήμερα 14/12 οι τιμές των συμβολαίων του TTF έκλεισαν για Ιανουάριο 2022 και Φεβρουάριο στο +12,5%, στα 130,68 ευρώ/MWh και 130,5 ευρώ, αντίστοιχα.
Η κρίση τείνει να πάρει τρομακτικές διαστάσεις, καθώς τα συμβόλαια του Αυγούστου 2022 δείχνουν τιμή 71 ευρώ/MWh, εξωπραγματική για μήνα καλοκαιριού, κάτι που σηματοδοτεί τη διάρκεια και τo αδιέξοδο της κρίσης.
Παράλληλα ο Μάρτιος είναι στα 118,9 ευρώ, ενώ ο Απρίλιος στα 76,8 ευρώ, 30 ευρώ περίπου υψηλότερα σε σχέση με 2 εβδομάδες πριν.

Ο γεωπολιτικός παράγων

H εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου οφείλεται και στην κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είπε στον Γάλλο ομόλογό του Emmanuel Macron κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του σήμερα Τρίτη, ότι η Μόσχα επιθυμεί άμεσες συνομιλίες με τις δυτικές χώρες για να αποτραπεί η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
«Ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της άμεσης έναρξης διεθνών διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων, που θα αποκλείουν οποιαδήποτε περαιτέρω προώθηση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και την εγκατάσταση σε γειτονικά κράτη, πρωτίστως στην Ουκρανία, εξοπλισμών που συνιστούν απειλή για την Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η απάντηση της Ρωσίας

Η Ρωσία θα μπορούσε να αναγκαστεί να αναπτύξει πυρηνικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς στο ευρωπαϊκό της έδαφος ως απάντηση στα σχέδια του ΝΑΤΟ να αυξήσει την παρουσία ατομικών όπλων στην ήπειρο, ισχυρίστηκε κορυφαίος διπλωμάτης.
Σε συνέντευξή του στο RIA Novosti τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Sergey Ryabkov επέμεινε ότι εάν τα δυτικά έθνη αρνηθούν να υπογράψουν μορατόριουμ για πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) στην Ευρώπη, η Ρωσία θα υποχρεωθεί να τοποθετήσει περισσότερους πυραύλους στη Δύση από ό,τι σήμερα.
Η Μόσχα έχει προτείνει τη συμφωνία ως μέρος ενός πακέτου μέτρων που αποσκοπούν στην εκτόνωση της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία.

Η εγχώρια αγορά

Στην εγχώρια αγορά πάντως, όπου η τιμή της χονδρικής για την επόμενη ημέρα ανέβηκε όπως ήταν αναμενόμενο στα 222,75 ευρώ/MWh, παραμένοντας πάντως χαμηλότερα από τις ευρωπαϊκές, η παρουσία στο μείγμα ενισχυμένη τόσο των υδροηλεκτρικών 23%, όσο και των ΑΠΕ 19%, βοήθησε στη συγκράτηση της τιμής με το φυσικό αέριο να διαμορφώνεται στο 48%.
Το μείγμα εξαγωγικό στις 20.00 ώρα Ελλάδα στα 1.511 MW με παραγωγή 7.921 MW και ζήτηση 8.051 MW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης