Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τελεσίγραφο ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ προς Στάσση: Θα μας καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων ή θα πάει φυλακή;

Τελεσίγραφο ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ προς Στάσση: Θα μας καταβάλει το δώρο Χριστουγέννων ή θα πάει φυλακή;
Με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους εργαζόμενους του Ομίλου της ΔΕΗ οριστικοποιείται η μείωση του ποσοστό του Δημοσίου στο 34% από 51%

Με σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους εργαζόμενους του Ομίλου της ΔΕΗ οριστικοποιείται η μείωση του ποσοστό του Δημοσίου στο 34% από 51% του ήταν μέχρι πρόσφατα.
Η ιδέα να μειωθεί το ποσοστό της κρατικής συμμετοχής έφερε κεφάλαια ύψους 1,35 δις ευρώ για τη μέχρι πρότινος κρατική επιχείρηση, η οποία κέρδισε σημαντικά οφέλη από το μετοχικό «τέχνασμα» αλλά όπως διαπιστώνει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η διοίκηση θέλει τα οφέλη μιας ιδιωτικής επιχείρησης και την ίδια στιγμή δεν επιθυμεί να απαρνηθεί τους περιορισμούς που έβαλαν τα Μνημόνια στο προσωπικό μιας κρατικής εταιρείας.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης μιλώντας στο BN με την ευθύτητα που τον διακρίνει είπε ότι η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει Δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους διότι με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έκλεισε ο κύκλος της κρατικής εταιρείας.
Τονίζει ότι πρέπει να κάνει ότι κάνουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και να καταβάλει δώρο εορτών.
Ο κ Αδαμίδης, επισημαίνει ότι αν δεν καταβληθεί , με βάση την ελληνική νομοθεσία , ο εργοδότης θα έχει τις συνέπειες του νόμου που είναι η προφυλάκιση του, όταν γίνει καταγγελία στις επίσημες Αρχές.
Η εξέλιξη είναι άκρως ενδιαφέρουσα για τους 13.000 εργαζόμενους του Ομίλου ΔΕΗ αφού μετά από 10 χρόνια θα θυμηθούν τις καλές εποχές των δώρων Χριστουγέννων , του Πάσχα και καλοκαιρινών διακοπών.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς το κόστος για τα ταμεία της ΔΕΗ υπολογίζεται σε 10 εκατ. ευρώ, αμελητέο θα το χαρακτήριζε κάποιος διότι οι εργαζόμενοι έβαλαν «πλάτη» στην κυριολεξία αν κρίνουμε ότι το μισθολογικό κόστος της επιχείρησης ήταν στο 1,4 δισ ευρώ το 2009 με αρκετά περισσότερο προσωπικό και σήμερα το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί χαμηλότερα από τα 800 εκατ. ευρώ μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη.
Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Στάσση αλλά από την ανακοίνωση του Σωματείου δεν φαίνεται ότι το θέμα βαίνει προς τακτοποίηση και πρόκειται για απόφαση της διοίκησης που θα κριθεί στην πράξη, αν γίνει η επιλογή της μη καταβολής του δώρου που σημαίνει την οφειλή ενός μηνιαίου μισθού σε κάθε εργαζόμενο της επιχείρησης.
Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θυμίζει τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία αναφέροντας τη σχετική και αρχική διάταξη του 1945 και όπως αυτή αντικαταστάθηκε το 1995.
Συγκεκριμένα «Για την καθυστέρηση καταβολής των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του Α.Ν. 690/1945, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2396/1995. Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή νόμιμος εκπρόσωπος επιχείρησης, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στο προσωπικό τις οφειλόμενες αποδοχές των Δώρων τιμωρείται κατόπιν μήνυσης των ενδιαφερομένων ή του ΣΕΠΕ ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.
Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 του ΚΠΔ.»
Είναι πολύ πιθανό και άλλοι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ όπως είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να επιδιώξουν τον μετασχηματισμό της κρατικής εταιρείας σε ιδιωτική για να επανέλθουν και σε αυτούς τα δώρα και να αποχωριστούν τα όσα δεινά έφεραν τα Μνημόνια για την υπαλληλική θέση τους

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης