Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αύξηση φωτιά 10% στο φυσικό αέριο - Η φράση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ που εκτίναξε τις τιμές στα ύψη

Αύξηση φωτιά 10% στο φυσικό αέριο - Η φράση της Γερμανίδας ΥΠΕΞ που εκτίναξε τις τιμές στα ύψη
Στα ύψη το φυσικό αέριο λόγω Γερμανίας...

Περίπου 10% αυξήθηκαν τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου.
Καταλύτης ήταν οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock, που είπε ότι ο αγωγός Nord Stream 2 δεν μπορεί να λάβει άδεια λειτουργίας υπό τις παρούσες συνθήκες. 
Ειδικότερα, τα futures του ολλανδικού φυσικού αερίου παραδόσεως Δεκεμβρίου εκτινάχθηκαν έως και 10% το πρωί της Δευτέρας, στο υψηλό των 115,70 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 105,35 ευρώ την Παρασκευή 10  Δεκεμβρίου και λίγο κάτω από το υψηλό ρεκόρ των 117,50 ευρώ τον Οκτώβριο.

Τι ανέφερε η Baerbock

Μιλώντας στο ZDF TV αργά το απόγευμα της Κυριακής, η Baerbock είπε ότι τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τη νέα γερμανική κυβέρνηση -Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες- συμφώνησαν ότι όλα τα ενεργειακά έργα, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2, πρέπει να είναι σύμφωνα με την ενεργειακή νομοθεσία της ΕΕ.
Και αυτό σημαίνει ότι, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να εγκριθεί επειδή δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας», είπε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα, όπου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες, που είναι επίσης «ένας παράγοντας».
«Η κυβέρνηση Μέρκελ συμφώνησε με τους Αμερικανούς ότι εάν υπάρξουν περαιτέρω κλιμακώσεις αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία» ανέφερε.
Όπως είναι γνωστό, ο Nord Stream 2 έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν έχει ακόμη επιτραπεί η χρήση του .
Εάν χρησιμοποιηθεί, θα διπλασιάσει τη χωρητικότητα της υπάρχουσας υποθαλάσσιας διαδρομής από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, κυρίως η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας. 
Τα σχόλια του Baerbock υποδηλώνουν ότι η θέση της Γερμανίας για το Nord Stream 2 θα μπορούσε να σκληρύνει τώρα που οι Πράσινοι είναι επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών.
Από την άλλη, οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα του καγκελαρίου Olaf Scholz Σολτς, στηρίζουν το έργο.

Σπάνη

Υπενθυμίζεται ότι ο κρύος καιρός και οι σταθερά αδύναμες ροές από τη Ρωσία στη δυτική Ευρώπη είχαν ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της μείωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Σε όλη την Ευρώπη, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι τώρα γεμάτες μόλις κατά 62,8%.
Εάν η κατανάλωση συνεχιστεί με τους τρέχοντες ρυθμούς, τα επίπεδα αποθήκευσης θα φτάσουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα έως τον Μάρτιο/Απρίλιο του επόμενου έτους.
Ο Nord Stream 2 μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μόνο αφού εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας, την Bundesnetzagentur ή την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όμως, στα μέσα Νοεμβρίου η Bundesnetzagentur ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης, επικαλούμενη μη συμμόρφωση του αγωγού με την οδηγία της ΕΕ για το φυσικό αέριο.
Το κώλυμα αφορούσε νομοθεσία η οποία «λέει» οι εταιρείες που παράγουν, μεταφέρουν και διανέμουν φυσικό αέριο εντός της ΕΕ πρέπει να είναι ανεξάρτητες νομικές οντότητες.
Η Bundesnetzagentur είπε ότι θα μπορούσε να εγκρίνει τον αγωγό μόνο εάν ο φορέας εκμετάλλευσης συμμορφωνόταν με τη γερμανική νομοθεσία.
Ο Nord Stream 2 AG, ο διαχειριστής του αγωγού και η Gazprom αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Το Κρεμλίνο, από την άλλη, υποστήριξε ότι «πρόκειται για τεχνική, γραφειοκρατική εργασία, οπότε θα υπάρξει συμμόρφωση και καλό είναι μην προτρέχουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης