Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν τις τιμές το 2022

Φυσικό αέριο: Οι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν τις τιμές το 2022

Οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης σε Ασία και Ευρώπη παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας έκρηξη του κόστους ενέργειας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Σχετικά Άρθρα

Με τρενάκι του τρόμου μοίαζει η φετινή πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, κάτι το οποίο εν πολλοίς θα συνεχίσει να ισχύει και το 2022.
Άλλωστε, ελάχιστα πράγματα πρόκειται να αλλάξουν σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο, με τις περισσότερες πηγές κινδύνου να παραμένουν στο κόκκινο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021.
Οι τιμές των συμβολαίων παράδοσης σε Ασία και Ευρώπη παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας έκρηξη του ενεργειακού κόστους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η ενεργειακή κρίση

Το αυξημένο δε, ενεργειακό κόστος έχει αναγκάσει πολλά εργοστάσια να κατεβάσουν διακόπτες και πολλές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος να κατεβάσουν ρολά.
Την ίδια ώρα, οι υψηλές τιμές έχουν οδηγήσει τις χώρες, κυρίως της Ευρώπης, σε αδυναμία κάλυψης και αναπλήρωσης των μειωμένων αποθεμάτων.
Και το χειρότερο είναι ότι τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά μας, καθώς αναμένεται ένας ψυχρός χειμώνες σε αρκετές περιοχές του βόρειο ημισφαιρίου.
Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, εντείνουν τις ανησυχίες ότι το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης θα παραμείνει προβληματικό και το επόμενο έτος.
Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, τα περισσότερα ερωτήματα του 2021 θα παραμείνουν αναπάντητα και το 2022.
Ενδεικτικά το Bloomberg επισημαίνει:

Τι θα γίνει με τον Nord Stream 2;

Οι υψηλές τιμές στην Ευρώπη θα μπορούσαν να υποχωρήσουν μόλις ξεκινούσαν οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος παρακάμπτει τα εδάφη της Ουκρανίας και της Πολωνίας, μεταφέροντας απευθείας αέριο στην καρδιά της Ευρώπης.
Όμως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2022.
Κι αυτό, διότι ο μήκους 1.230 χιλιομέτρων αγωγός έχει μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, περιμένοντας την έγκριση από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Αυτό σημαίνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, οι Ευρωπαίοι θα στερηθούν τις επιπλέον ποσότητες του ρωσικού αγωγού.

Πόσο διψασμένη θα είναι η Κίνα;

Την ίδια ώρα, η όρεξη της Κίνας για περισσότερη ενέργεια, ως απόρροια της ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημική κρίση, παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να αγνοούν την Ευρώπη και να εκτρέπονται προς την ασιατική χώρα, η οποία αποτελεί τον Νο.1 καταναλωτή ενέργειας παγκοσμίως.
Μια τάση που ενισχύεται κι από τη σταδιακή μετάβαση του Πεκίνου προς καθαρότερες μορφές ενέργειες, όπως το φυσικό αέριο, εγκαταλείποντας αργά αλλά σταθερά τον βρόμικο άνθρακα.

Οι επενδύσεις σε LNG

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η παγκόσμια ενεργειακή σκηνή βρίσκεται εν αναμονή των νέων επενδύσεων στον τομέα του LNG, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να αυξήσουν το μερίδιό τους.
Αυτή την στιγμή, κορυφαίος παραγωγός είναι η Αυστραλία, ενώ έπονται το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
Όμως, ο ρυθμός των αμερικανικών επενδύσεων στο LNG προμηνύει ανακατατάξεις.


Ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής

Βέβαια, ερωτηματικά εξακολουθούν να προκύπτουν και με το πόσο «πράσινο» είναι τελικά το φυσικό αέριο. Σίγουρα, είναι λιγότερα επιζήμιο από τον άνθρακα, αλλά επίσης σίγουρο είναι το γεγονός ότι δεν είναι εξίσου καθαρό όσο η αιολική ή ηλιακή ενέργεια.
Τι θα γίνει αν αποδειχθεί ότι το φυσικό αέριο εντέλει επιβραδύνει τον ρυθμό μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου και επομένως, πρέπει να απαλλαγούμε και από αυτό;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης