Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Γιατί θα πουλά ακριβότερο το πετρέλαιο για τους πελάτες σε ΗΠΑ και Ασία – Τι προβλέπει για την πορεία της ζήτησης

Σαουδική Αραβία: Γιατί θα πουλά ακριβότερο το πετρέλαιο για τους πελάτες σε ΗΠΑ και Ασία – Τι προβλέπει για την πορεία της ζήτησης
Η Saudi Aramco αύξησε την τιμή για το αργό Ιανουαρίου για Ασία και ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου
Σχετικά Άρθρα

Η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε αύξηση στις τιμές του πετρελαίου για τους αγοραστές σε Ασία και ΗΠΑ, σε μία ένδειξη ότι «βλέπει» τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού, όπως μεταδίδει το Bloomberg την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021.
Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ημέρες αφότου ο OPEC+ εξέπληξε τους επενδυτές με την απόφασή του να αυξήσει την παραγωγή αργού, κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα για τον Ιανουάριο.
Η Saudi Aramco αύξησε την τιμή για το αργό Ιανουαρίου για Ασία και ΗΠΑ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου.
Ειδικότερα, η τιμή του αργού Arab Light για παράδοση στην Ασία αυξήθηκε κατά 60 cents από τον Δεκέμβριο στα 3,30 δολάρια το βαρέλι.

H απόφαση του OPEC +
Υπενθυμίζεται ότι ο OPEC+ επέλεξε την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής για τον Ιανουάριο, παρά τις ανησυχίες ότι η παραλλαγή Omicron μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης λόγω νέων περιοριστικών μέτρων καθώς παρά και το ότι ο οργανισμός αναμένει να υπάρξει πλεόνασμα στις αρχές του 2022

Τα συμβόλαια

Το αργό τύπου Brent έχει υποχωρήσει κατά 15% από τα τέλη Νοεμβρίου, λίγο κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, με τα κέρδη μέχρι στιγμής για φέτος να υποχωρούν στο 35%.
Η πτώση οφείλεται κυρίως στην μετάλλαξη Όμικρον και στην προοπτική της μεγαλύτερης προσφοράς στην αγορά από τον OPEC+ και από τις ΗΠΑ που οδεύουν προς απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων αργού, με σκοπό τη μείωση του εγχώριου κόστους καυσίμων.

Αισιοδοξία για τη ζήτηση

Αν και η αύξηση των τιμών της Aramco ήταν σύμφωνη με έρευνα του Bloomberg, αυτό δείχνει την αισιοδοξία της διοίκησης της εταιρείας για τη ζήτηση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Amin Nasser, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα εξάλλου ότι ήταν "πολύ αισιόδοξος για τη ζήτηση" και ότι η αγορά είχε αντιδράσει υπερβολικά στην παραλλαγή Όμικρον.
Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία αποστέλλει πάνω από το 60% των εξαγωγών αργού στην Ασία, με την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ινδία να αποτελούν τους μεγαλύτερους αγοραστές.
Οι επίσημες τιμές πώλησης (OSP) της Aramco χρησιμεύουν ως "καμπανάκι" για τις αγορές πετρελαίου και συχνά καθοδηγούν την τάση στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης