Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε ελεύθερη πτώση το πετρέλαιο λόγω της παραλλαγής Omicron, στο -4,37% το Βrent

Σε ελεύθερη πτώση το πετρέλαιο λόγω της παραλλαγής Omicron, στο -4,37% το Βrent
Ελεύθερη πτώση σημειώνουν τα futures του πετρελαίου

Ελεύθερη πτώση κατέγραψε το πετρέλαιο, με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες να αποφασίζουν την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου για το αν θα αυξήσουν την παραγωγή τους
Ειδικότερα, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ξανά την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, καθώς η αγορά συνεχίζει να ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο της νέας παραλλαγής του COVID Omicron στις οικονομίες και τη ζήτηση πετρελαίου.
Εύλογα οι τιμές του πετρελαίου έχουν διολισθήσει 20% για τον μήνα Νοέμβριο, στη χειρότερη μηνιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2020, στην αρχή της πανδημίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικανικό αργό WTI σημείωσε πτώση -4,37%, στα 67 δολάρια, ενώ και το Brent υποχώρησε -4,37% στα 70 δολάρια.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ανάκαμψη τη Δευτέρα, ανακτώντας μικρό μέρος των απωλειών από τη συνεδρίαση της Παρασκευής 26 Νοεμβρίου, αλλά υποχώρησαν ξανά την Τρίτη, αφού ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Stéphane Bancel, δήλωσε στους Financial Times ότι τα υπάρχοντα εμβόλια πτώση είναι ελάχιστα αποτελεσματικά έναντι της Omicron.
Η Pfizer, ωστόσο, δήλωσε ότι το εμβόλιο της πιθανότατα θα λειτουργούσε στην παραλλαγή Omicron, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Albert Bourla να λέει στο Bloomberg.

Τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ+

Σύμφωνα με τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, τα δέκα μέλη του καρτέλ θα πρέπει να αυξάνουν τη συνδυασμένη παραγωγή τους κατά 254.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) κάθε μήνα πλέον της συνολικής μηνιαίας προσθήκης του ΟΠΕΚ+ κατά 400.000 bpd.
Τον Νοέμβριο, η παραγωγή αργού αυξήθηκε κατά 220.000 bpd, στα 27,74 εκατομμύρια bpd.
Ωστόσο, η άνοδος, για άλλη μια φορά, υπολείπεται της αύξησης κατά 254.000 bpd, που θα έπρεπε να εφαρμόσει ο ΟΠΕΚ.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν έχουν όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ την ικανότητα να τηρήσουν τη συμφωνία.
Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος παραγωγός του ΟΠΕΚ και de facto ηγέτης, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον στόχο της.
Το ίδιο έκανε και το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με την έρευνα.
Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου για να αποφασίσει τα επίπεδα παραγωγής τον Ιανουάριο, και ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών πιστεύει ότι το καρτέλ θα μπορούσε να σταματήσει τις αυξήσεις προσφοράς λόγω του αναμενόμενου πλεονάσματος στις αρχές του επόμενου έτους και της υψηλής αβεβαιότητας που υπάρχει σχετικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής Omicron της Covid στη ζήτηση πετρελαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης