Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην Ελλάδα η Mwh σκαρφάλωσε στα 276 ευρώ ενώ στη Γερμανία έπεσε στα 139,4 ευρώ.

Στην Ελλάδα η Mwh σκαρφάλωσε στα 276 ευρώ ενώ στη Γερμανία έπεσε στα 139,4 ευρώ.
Τι συμβαίνει στην εγχώρια αγορά ενέργειας;

Σήμα για καυτούς λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά έστειλε σήμερα το Χρηματιστήριο Ενέργειας αφού η τιμή της Mwh εκτοξεύθηκε στα 276,47 ευρώ που αποτελεί νέο ρεκόρ για την εγχώρια αγορά.
Το ράλι της Mwh σκορπίζει στους …πέντε ανέμους την κρατική επιδότηση ενέργειας ακόμη και την τελευταία που φάνηκε γενναιόδωρη με την κυβέρνηση να δίνει 39 ευρώ υπολογίζοντας τη Mwh στα 130 ευρώ ανά Mwh.
Η απόσταση πλέον είναι ευδιάκριτη και στους πιο δύσπιστους που πίστευαν ότι η επιδότηση ήταν σε θέση να καλύψει το αυξημένο κόστος της ενέργειας.
H απόσταση στην επιδότηση και στο πραγματικό κόστος διαμορφώνεται σε146 ευρώ ή 101%.

Στην άνοδο του φυσικού αερίου ρίχνουν το …φταίξιμο

Η εγχώρια αγορά ρίχνει τις ευθύνες στην άνοδο του φυσικού αερίου εξαιτίας της γερμανικής ΡΑΕ να βάλει «πάγο» στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία.
Πάντως οι εγχώριοι συντελεστές ξεχνούν ότι οι χώρες που έχουν ενσωματώσει το target model και εξαρτώνται από το φυσικό αέριο, το κόστος της ενέργειας δεν κινήθηκε με τις … ελληνικές ταχύτητες.
Στη Γερμανία το κόστος της Mwh σημείωσε πτώση 22,5% και υποχώρησε στα 139,40 ευρώ και στην Τσεχία με πτώση 19,14 % στα 140,36 ευρώ.
Αντίθετα στη Σερβία σημείωσε άνοδο 15,6% στα 266,67 ευρώ ανά Mwh.
Ακολουθεί η Ελλάδα με άνοδο 8,7% αλλά εμφανίζει την υψηλότερη τιμή στα 276,47 ευρώ. Η Ιταλία με 247,47 ευρώ ανά Mwh , η Βουλγαρία με 252,96 ευρώ

Με ελληνικές «πατέντες» το target model

Να σημειωθεί ότι η κάθε χώρα έχει εφαρμόσει το target model με αρκετές παραμετροποιήσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς έχει επιλεγεί ένα ημιτελές εργαλείο που έγινε χρηματιστηριακό είδος με τους παραγωγούς να δίνουν τιμές για το προϊόν τους που είναι η παροχή ενέργειας στους καταναλωτές.
Οι εγχώριοι συντελεστές ξεχνούν ότι η αγορά εξισορρόπησης που λειτουργεί με ελληνική «πατέντα» αφού δίνει επιπλέον έσοδα στους παραγωγούς ενέργειας τα οποία δεν εμφανίζονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Πρόκειται για διμερή συναλλαγή ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ που είναι ο Διαχειριστής και τους παραγωγούς ενέργειας που δέχονται να καλύψουν τη ζήτηση δίνοντας στο διαχειριστή μία τιμή που ορίζει ο παραγωγός.
Σε απλά ελληνικά σημαίνει «Σε αυτή την τιμή πουλάει ο παραγωγός ρεύμα στον καταναλωτή που είναι ο ΑΔΜΗΕ, αν θέλει αγοράζει.»

Σε ποια τιμή πούλησαν τον Οκτώβριο ;

Το στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι οι παραγωγοί δίνουν τιμές κατά το δοκούν στην αγορά εξισορρόπησης προκύπτει από τον ΑΔΜΗΕ από τα στοιχεία του Οκτωβρίου.
Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 221,21 ευρώ ανά Mwh.
Η αγορά εξισορρόπησης έδωσε στους παραγωγούς επιπλέον 17,4 ευρώ ανά Mwh δηλαδή από το στάδιο της συναλλαγής πώλησης με τον ΑΔΜΗΕ όταν η Αγορά της Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έδωσε τη μέση τιμή στα 204,43 ευρώ.
Σε σύγκριση με την τιμή του Σεπτεμβρίου ήταν ενισχυμένη κατά 75% από τα 9,9 ευρώ ανήλθε σε 17,5 εκατ. ευρώ Είναι το δεύτερο ρεκόρ για την εγχώρια αγορά εξισορρόπησης ενέργειας. Το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο οι τιμές του ρεύματος θα καίνε ακόμη πιο πολύ τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης