Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το ΥΠΕΝ δίνει επιδότηση 39 ευρώ για τις πρώτες 300 Kwh με… στοιχεία που δεν έχει

Το ΥΠΕΝ δίνει επιδότηση 39 ευρώ για τις πρώτες 300 Kwh με… στοιχεία που δεν έχει
Το ΥΠΕΝ δεν γνωρίζει το πραγματικό κόστος της Mwh, ούτε τις καταναλώσεις  ρεύματος και το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης
Σχετικά Άρθρα

«Ψίχουλα» χαρακτηρίζεται η κρατική επιδότηση που μοιράζει στους καταναλωτές το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης όταν  μάλιστα δεν γνωρίζει το πραγματικό  κόστος  της ενέργειας όπως και τις καταναλώσεις  των μηνών  ρεύματος  του Νοεμβρίου και Οκτωβρίου.
Χθες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτεί με 39 ευρώ τις πρώτες 300 Kwh του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου από 18 ευρώ που ήταν τον και 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο. 
Ωστόσο από την εξίσωση λείπει το πραγματικό κόστος της Kwh  του Νοεμβρίου όπως και του Δεκεμβρίου.  

Επικοινωνιακό τρικ

Η κρατική χρηματοδότηση των 39 ευρώ έχει πραγματική αξία για το κόστος ρεύματος της χρονιάς που πέρασε ενώ για τη φετινή χρονιά  η επιδότηση είναι ένα επικοινωνιακό τρικ καθώς δεν γνωρίζει το ποσοστό επι της πραγματικής αξίας της ενέργειας που αντιπροσωπεύουν τα 39 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος.
Πέρυσι με την τιμή της Mwh στα 81,366 ευρώ για το μήνα  Νοέμβριο και στα 89 ευρώ για τον Δεκέμβριο του 2020, η χρηματοδότηση των 39 ευρώ είχε αξία αφού κάλυπτε με το παραπάνω την αξία του ρεύματος.
Το κόστος του ρεύματος για το Νοέμβριο του 2020 ήταν μόλις στα 25 ευρώ όταν η μηνιαία κατανάλωση ήταν στις 300 kwh.
Όταν οι μηνιαίες  καταναλώσεις ξεπερνούν τις 300 kwh ο λογαριασμός του ρεύματος  θα εκτοξευθεί στα ύψη διότι οι ποσότητες που χρηματοδοτεί η πολιτεία αντιπροσωπεύουν  μία νορμάλ λειτουργία  ενός νοικοκυριού χωρίς να κάνει χρήση των ηλεκτρικών σωμάτων  για να ζεσταθεί.  

Αγορά πολλών ταχυτήτων

Συνολικά η κυβέρνηση θα διαθέσει για αυτό τον σκοπό το ποσό των 620 εκατ  ευρώ χωρίς να έχει υπολογιστεί πόσα θα χρήματα θα βάλουν τα νοικοκυριά για να  μη κινδυνεύουν  με διακοπή ρεύματος από τους παρόχους.   
Αξίζει να σημειωθεί  ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ  ανακοινώνουν  τις προσθέσεις του για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους στα νοικοκυριά χωρίς όμως να έχουν δώσει ένα ευρώ στους προμηθευτές ενέργειας,αγνοώντας το γεγονός ότι αρκετοί πάροχοι δεν έχουν τα κεφάλαια να χρηματοδοτήσουν την κυβερνητική πολιτική και να υπολογίσουν  άμεσα την κρατική χρηματοδότηση.
Στελέχη της αγοράς φοβούνται ότι οι κυβερνητικές πρακτικές  δημιουργούν μία  αγορά δύο και τριών ταχυτήτων και διατυπώνουν την αγωνία ότι μπορεί να επιταχύνουν τις εξελίξεις για την αποχώρηση ορισμένων εταιρειών από την αγορά  διότι η αγορά ενέργειας από τους παρόχους  γίνεται με «ζεστό» χρήμα ενώ αυτές πληρώνονται με καθυστέρηση ενός και δύο μηνών από τους καταναλωτές.
Να σημειωθεί ότι η μέση τιμή της Mwh για τις 11 ημέρες του Νοεμβρίου διαμορφώνεται σε 210,01 ευρώ ανά Mwh χωρίς να έχει υπολογιστεί το κόστος εξισορρόπησης που σύμφωνα με τη ΡΑΕ αντιπροσωπεύει  το 30% της αξίας της ενέργειας.
Δηλαδή αν παραμείνει το κόστος  της Mwh  πάνω από τα 200 ευρώ το Νοέμβριο η αξία  του λογαριασμού ρεύματος θα κοστίζει 66 ευρώ για τις 300  kwh και το κράτος  θα συμπληρώνει τα 39 ευρώ.  

Νίκος  Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης