Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gates (Microsoft): Οι μεγάλες πετρελαϊκές θα αξίζουν ελάχιστα σε 30 χρόνια – Να στραφούν στις τεχνολογίες ΑΠΕ οι επενδυτές

Gates (Microsoft): Οι μεγάλες πετρελαϊκές θα αξίζουν ελάχιστα σε 30 χρόνια – Να στραφούν στις τεχνολογίες ΑΠΕ οι επενδυτές

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που στρέφουν τις δραστηριότητές τους προς μορφές ΑΠΕ έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν, δήλωσε ο Bill Gates

Σχετικά Άρθρα

Αν ζητήσετε μια εξαιρετικά μακροπρόθεσμη επιλογή για την αγορά μετοχών από τον δισεκατομμυριούχο Bill Gates, θα είναι περιεκτικός: Αποφύγετε τις «Big Oil», σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021.
Καθώς η παγκόσμια κοινότητα απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα και υιοθετεί περισσότερες καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι πετρελαϊκοί γίγαντες που κυριαρχούν στις αγορές επί περισσότερο από έναν αιώνα μπορεί να αντιμετωπίσουν στο προβλεπτό μέλλον προβλήματα, δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft σε ενημέρωση στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη. Σκωτία, την Πέμπτη.
«Μερικοί από αυτούς τους γίγαντες θα… εξαφανισθούν», δήλωσε.
«Ξέρετε, σε 30 χρόνια από τώρα, ορισμένες από αυτές τις εταιρείες πετρελαίου θα αξίζουν ελάχιστα», σημείωσε ο Gates, υποστηρικτής των ΑΠΕ,


Η περίπτωση της ExxonMobil

Εταιρείες όπως η ExxonMobil, η BP και η Royal Dutch Shell έχουν δει όλες τις τιμές των μετοχών τους να παίρνουν την κατιούσα τα τελευταία πέντε χρόνια - ειδικά κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19, η οποία επληξε τη ζήτηση για πετρέλαιο και είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες ακόμη και για τους ηγέτες του κλάδου.
Η ExxonMobil, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, έχασε 20 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Η εταιρεία εξακολουθεί να έχει κεφαλαιοποίηση 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων — αλλά καθώς χώρες όπως οι ΗΠΑ αλλάζουν τις ενεργειακές τους πολιτικές για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και η αυτοκινητοβιομηχανία κινείται προς τη νηλεκτροκίνηση, οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο αμφίβολοι για το μέλλον των αποθεμάτων πετρελαίου.

Η στροφή στις ΑΠΕ

«Με τις εταιρείες πετρελαίου, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δεν αποτελούν θετικές μακροπρόθεσμες επενδυτικές προοπτικές», δήλωσε ο David Moss, επικεφαλής ευρωπαϊκών αγορών στην BMO Global Asset Management, στο «Street Signs Europe» του CNBC τον Αύγουστο.
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου που στρέφουν τις δραστηριότητές τους προς μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν πιθανότητες να επιβιώσουν, υπογράμμισε ο Gates.
Όμως, τον Μάιο, ο αναλυτής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Heymi Bahar είπε στο «Street Signs Europe» ότι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου είναι απίθανο να γίνουν ποτέ ηγέτες στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

H περίπτωση του υδρογόνου

«Θα γίνουν οι κύριοι επενδυτές στην τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας;
Η απάντηση είναι όχι», είπε ο Bahar . «Θα αυξήσουν τον την συμμετοχή τους; Ναι σίγουρα."
Στη Γλασκώβη, ο Gates είπε ότι πιστεύει ότι οι εταιρείες πετρελαίου θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σχετικά εύκολα από τα ορυκτά καύσιμα σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.
Ανέφερε το υδρογόνο - το οποίο, όταν καίγεται, εκπέμπει λιγότερο άνθρακα στον αέρα από τα σημερινά αέρια του θερμοκηπίου - ως ένα πιθανό παράδειγμα.

Πούλησε τις μετοχές

«Έχουμε μια υποδομή αγωγών  στις Ηνωμένες Πολιτείες που πιθανότατα μπορεί να μετασκευαστεί εκ των υστέρων για τη χρήση υδρογόνου», δήλωσε ο Gates.
Αλλά το επενδυτικό του ιστορικό δεν δείχνει αισιοδοξία.
Στο τελευταίο του βιβλίο, «Πώς να αποφύγετε μια κλιματική καταστροφή», ο Gates έγραψε ότι το 2019 πούλησε όλες τις «άμεσες συμμετοχές του σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως το «ίδρυμα Gates».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης