Τελευταία Νέα
Ενέργεια

BlackRock: Aπάτη η ενεργειακή μετάβαση - «Πράσινο» ξέπλυμα που ενισχύει την κερδοσκοπία

BlackRock: Aπάτη η ενεργειακή μετάβαση - «Πράσινο» ξέπλυμα που ενισχύει την κερδοσκοπία
Ορισμένες πετρελαϊκές πωλούν τα πιο ρυπογόνα περιουσιακά τους στοιχεία σε ιδιωτικές εταιρείες

Σε ριζική επανεξέταση και αναθεώρηση της πράσινης μετάβασης καλεί η BlackRock, κατακεραυνώνοντας τις εταιρείες πετρελαίου για «ξεπούλημα» σε ιδιωτικές εταιρείες.
Μιλώντας στο Green Horizon Summit κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη της Σκωτίας, ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Larry Fink επαίνεσε τις κρατικές εταιρείες για την πολιτική απέναντι στις εκπομπές ρύπων, αλλά επέκρινε τις πετρελαϊκές που πωλούν τμήματα των επιχειρήσεών τους σε ιδιώτες επενδυτές, κάτι το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο αρμπιτράζ στην αγορά.
«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τις κρατικές εταιρείες να προχωρήσουν μπροστά χωρίς την υπόλοιπη κοινωνία.
Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει το αρμπιτράζ στην κεφαλαιαγορά.
Βλέπουμε ότι οι περισσότεροι υδρογονάνθρακες έχουν πωληθεί σε ιδιωτικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια.
Αυτό δεν αλλάζει τον κόσμο.
Στην πραγματικότητα τον κάνει ακόμη χειρότερο, αφού μετακινούνται συγκεκριμένες δραστηριότητες σε αδιαφανείς ιδιωτικές επιχειρήσεις» δήλωσε ο Fink.
(σ.σ.: Το αρμπιτράζ στα Χρηματοοικονομικά έχει δύο έννοιες.
Το ντετερμινιστικό ή ακριβές αρμπιτράζ είναι μια επενδυτική ευκαιρία που επιφέρει κέρδος χωρίς ρίσκο.
Αυτή η ευκαιρία μπορεί είτε να μην έχει κανένα κόστος στο παρόν αποδίδοντας κέρδος στο μέλλον, είτε να αποδίδει κέρδος στο παρόν χωρίς καμία περίπτωση κόστους στο μέλλον.
Το στατιστικό αρμπιτράζ ή παρέκκλιση είναι μια επενδυτική ευκαιρία που αποδίδει, κατά μέσο όρο, μεγαλύτερο κέρδος ανά μονάδα ρίσκου από τις υπόλοιπες επενδύσεις.)

Πράσινο «ξέπλυμα»

Ορισμένες πετρελαϊκές πωλούν τα πιο ρυπογόνα περιουσιακά τους στοιχεία σε ιδιωτικές εταιρείες.
Κατόπιν, αναπαράγουν ένα «πράσινο» αφήγημα για τους μετόχους.
Αλλά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι λιγότερο διαφανή σε ιδιωτικά χέρια, είπε ο Fink.
«Αυτό δεν αλλάζει τον κόσμο.
Αυτό είναι ντύσιμο βιτρίνας, αυτό είναι πράσινο ξέπλυμα» δήλωσε.
Mια λύση, συνέχισε ο Fink, είναι η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών μέσων για την απόσχιση πετρελαϊκών περιουσιακών στοιχείων, με μια ενεργειακή εταιρεία να δεσμεύει στη συνέχεια όλα τα έσοδα από την πώληση στην πράσινη τεχνολογία.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοιου είδους σχήματα, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης με τις τράπεζες, πρέπει να δημιουργήσουμε νέα οχήματα, νέες διαδικασίες σκέψης», υπογράμμισε.
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, «συνεργάζεται μαζί τους, όχι εναντίον τους», σημείωσε ο Fink όσον αφορά τη σχέση της εταιρείας του με τις πετρελαϊκές.
«Το κλειδί για τις εταιρείες υδρογονανθράκων είναι ότι πρέπει να κινηθούν γρήγορα προς ένα επιχειρηματικό μοντέλο που θα είναι πιο απαλλαγμένο από τις εκπομπές άνθρακα.
Πρέπει να ξανασκεφτούμε πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε γρήγορα νέα κεφάλαια στο πρασίνισμα του κόσμου, αλλά όχι την αποφυγή των υδρογονανθράκων βραχυπρόθεσμα, διαφορετικά θα έχουμε πετρέλαιο 120 $, 140 $ το βαρέλι, και αυτό δεν είναι μια δίκαιη ή δίκαιη μετάβαση» πρόσθεσε ο Fink.

Aναδυόμενες οικονομίες

Ο Fink προειδοποίησε ότι οι αναδυόμενες χώρες «δεν θα ακολουθήσουν στην πράσινη μετάβαση γιατί δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά».
«Χρειαζόμαστε μια δίκαιη και δίκαιη μετάβαση.
Εάν δεν επιτύχουμε μια δίκαιη και δίκαιη μετάβαση, θα δημιουργήσουμε περισσότερη πόλωση στον κόσμο, περισσότερη πολιτική αβεβαιότητα», προειδοποίησε.
Είπε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να επανασχεδιαστούν για να διασφαλιστεί ότι θα διατεθούν αρκετά χρήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
«Εάν είμαστε σοβαροί να αυξήσουμε το ποσό του κεφαλαίου που πηγαίνει στον αναδυόμενο κόσμο, αυτή τη στιγμή είναι μόνο περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια και όλες οι εκτιμήσεις είναι ότι θα πρέπει να φτάσουμε στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο για τα επόμενα 30 χρόνια να μετακινήσουμε πραγματικά ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του αναδυόμενου κόσμου, σε μια πιο βιώσιμη πλατφόρμα», είπε.
«Προτρέπω τους ιδιοκτήτες αυτών των ιδρυμάτων, τους ιδιοκτήτες μετοχών, και όλες οι μεγάλες χώρες του κόσμου να επικεντρωθούν στο πώς μπορούμε να ξαναφαντάσουμε αυτά τα ιδρύματα», πρόσθεσε.
Η BlackRock είπε ότι συγκέντρωσε 673 εκατομμύρια δολάρια για ένα ταμείο με επίκεντρο το κλίμα για έργα σε αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη.
 «Θα μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε πολλά περισσότερα και αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μόχλευσης του τι μπορεί να κάνει το δημόσιο κεφάλαιο», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης