Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΔΕΗ παραπλανά τους επενδυτές, με την ΑΜΚ 1,35 δισ αποκρύπτοντας ότι είναι πανάκριβη, εξαρτημένη από πολιτικό κίνδυνο και ρίσκο υλοποίησης

Η ΔΕΗ παραπλανά τους επενδυτές, με την ΑΜΚ 1,35 δισ αποκρύπτοντας ότι είναι πανάκριβη, εξαρτημένη από πολιτικό κίνδυνο και ρίσκο υλοποίησης
Η ΔΕΗ υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου αλλά στην πράξη δεν έχει πει όλη την αλήθεια στους επενδυτές… - Το πολιτικό ρίσκο που κρύβεται στην διαχείριση της ΔΕΗ είναι τεράστιο όπως και το ρίσκο υλοποίησης.
Σχετικά Άρθρα

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ 1,2 με 1,3 δισεκ. ευρώ που ξεκίνησε στις 2 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 4 Νοεμβρίου 2021 η δημόσια προσφορά θα μπορούσε να θεωρηθεί σπουδαίο χρηματιστηριακό γεγονός καθώς η μέχρι πρότινος δημόσια επιχείρηση που βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και της χρεοκοπίας… πλέον αναζητάει κεφάλαια…
Όμως η κατάσταση της ΔΕΗ θα αποδειχθεί χειρότερη των τραπεζών που πέρασαν μια 10ετή περίοδο συνεχιζόμενων συστημικών σοκ και χρειάστηκε να φθάσουν στο 2021 για να μπορέσουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.
Η ΔΕΗ υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου αλλά στην πράξη δεν έχει πει όλη την αλήθεια στους επενδυτές…
Παρουσιάζεται ως ένα σπουδαίο γεγονός αλλά στην πράξη οι όροι της αύξησης την καθιστούν πανάκριβη και ασύμβατη με την λογική.

Ποιο είναι το πραγματικό ρίσκο για τους επενδυτές της ΔΕΗ;

Θα συμπεριλάβουμε κατά βάση 4 ζητήματα

1)Χρηματιστηριακά η ΔΕΗ προ της αύξησης κεφαλαίου αποτιμάται στα 2,16 δισεκ. και μετά την αύξηση θα βρεθεί στα 3,3 με 3,4 δισεκ.
Η εταιρία δεν παράγει κέρδη, κατασκευάζει κέρδη και με τεχνικές αντιστροφής προβλέψεων ωραιοποιείται.
Δεν είναι πολύφερνη νύφη αλλά μια προβληματική κατάσταση που θέλει να παρουσιαστεί ως υγιής.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Με όρους P/E η ΔΕΗ εμφανίζεται ακραία πανάκριβη πάνω από 65 που ούτε δικαιολογείται από το μελλοντικό της επενδυτικό σχέδιο, ούτε από τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Με όρους P/BV η ΔΕΗ εμφανίζεται πανάκριβη στο 0,73 – συμπεριλαμβανομένων και των νέων κεφαλαίων –
Μια πανάκριβη εταιρία θα υλοποιήσει αύξηση μεταξύ 8,5 και 9 ευρώ σε τέτοιες τιμές η ΔΕΗ απλά θα επιβεβαιώσει ότι υφαρπάζει τα λεφτά των μικροεπενδυτών.
Η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ μείωσε την ελάχιστη ρευστότητα στο χρηματιστήριο το οποίο καρκινοβατεί.

2)Η ΔΕΗ μπορεί να προσπαθεί να αποδείξει ότι λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχειρηματική οντότητα αλλά αυτό δεν είναι αληθές.
Το πολιτικό ρίσκο που κρύβεται στην διαχείριση της ΔΕΗ είναι τεράστιο όπως και το ρίσκο υλοποίησης.
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι αντλεί κεφάλαια για να υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά αποκρύβει ότι λόγω πολιτικού ρίσκου δεν μπορεί να μεταφέρει το κόστος – εν προκειμένω το ενεργειακό κόστος – στους καταναλωτές για να μην πληγεί η κυβέρνηση.
Συν τοις άλλοις σε οποιαδήποτε αλλαγή κυβερνητικής γραμμής ή και κυβέρνησης, η ΔΕΗ μπορεί εύκολα να υποτροπιάσει.
Ούτως ή άλλως η ΔΕΗ με το δημόσιο να κατέχει την καταστατική μειοψηφία το 34,12% θα συνεχίσει να ελέγχει την εταιρία και να διορίζει το management.

3)Η ΔΕΗ μπορεί να παρουσιάζεται ως πράσινη αλλά συνεχίζει να είναι μαύρη άπαξ και η απεξάρτηση της από τον λιγνίτη εν μέσω τιμολογιακής κρίσης στο φυσικό αέριο, δεν θα είναι εύκολος δρόμος.
Μάλιστα, άργησε πάρα πολύ να εισέλθει στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αποτέλεσμα να χρυσοπληρώσει και πληρώσει πολύ ακριβά το κόστος επένδυσης αυτής με πάρα πολύ μικρή απόδοση.
Η ΔΕΗ μιλάει για "πράσινη ΔΕΗ" σε πέντε χρόνια.
Εάν και εφόσον υλοποιηθεί με ένα κόστος επένδυσης που δεν θα της αποφέρει τίποτα απολύτως.
Εάν αυτό γινόταν πριν από μια πενταετία, ίσως το μέλλον ήταν πολύ καλύτερο.

4)Μέχρι τώρα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη, εμφανίζει με λογιστικά τρικ κερδοφορία που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα παρ΄ ότι λειτουργεί ως σχεδόν μονοπώλιο.
Έχοντας μονοπωλιακή θέση στην αγορά και κουβαλώντας όλες τις παρελθούσες αμαρτίες που πολλές εξ αυτών δεν έχουν αντιμετωπιστεί παρουσιάζεται ως μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρία…
Οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς οι όροι της αύξησης θεωρούμε ότι είναι πανάκριβοι, μη ρεαλιστικοί με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρίας.

Ως προς την αύξηση κεφαλαίου

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η ΔΕΗ θα βρεθεί με τα εξής ποσοστά

  • 23,8% Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας
  • 10,3% ΤΑΙΠΕΔ Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου
  • CVC 10%
  • Νέοι μέτοχοι της αύξησης κεφαλαίου 26,2%
  • Μέτοχοι πριν την αύξηση κεφαλαίου 29,7%.

Από την αύξηση των 1,35 δισεκ. ευρώ ή καθαρή αύξηση 1,29 δισεκ. – αφαιρώντας έξοδα 55 εκατ - εφόσον η τιμή της αύξησης είναι τα 9 ευρώ ώστε να υλοποιήσει ένα επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης.

  • 3,2 δισεκ. σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024.
  • 1,7 δισεκ. για επενδύσεις σε συμβατική παραγωγή ενέργειας

Οι επενδύσεις και ο σχεδιασμός της ΔΕΗ μέχρι το 2024 έως 2026 όπως παρουσιάζεται στο ενημερωτικό δελτίο στηρίζεται σε πολλές υποθέσεις που έως σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να υλοποιήσει.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ΔΕΗ παρουσιάζεται ως μια υγιής εταιρία, χωρίς να είναι, αντλεί κεφάλαια που είναι αμφίβολο εάν μπορεί να υλοποιήσει το επενδυτικό της σχέδιο καθώς το ρίσκο υλοποίησης είναι τεράστιο και εν τέλει… καθίσταται όμηρος της εκάστοτε κυβέρνησης η οποία λειτουργεί με πολιτικά κριτήρια υποχρεώνοντας την ΔΕΗ να παραπαίει μεταξύ επιχειρηματικής λειτουργίας και πολιτικών ισορροπιών.
Η ΔΕΗ δεν είναι πολύφερνη νύφη.
Χαλαρώστε.
DEH1.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης