Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Η ενεργειακή κρίση είναι απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

IEA: Η ενεργειακή κρίση είναι απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη
Οι παγκόσμιες ενεργειακές ελλείψεις αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, εκτιμά η Παγκόσμια Υπηρεσία Ενέργειας (IEA),

Οι παγκόσμιες ενεργειακές ελλείψεις αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση για πετρέλαιο κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, εκτιμά η Παγκόσμια Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), ενώ προειδοποιεί ταυτόχρονα για τον κίνδυνο οι ελλείψεις να δώσουν περαιτέρω ώθηση στον πληθωρισμό.
«Οι τιμές ρεκόρ στον άνθρακα και το φυσικό αέριο καθώς και οι γενικές διακοπές ρεύματος στρέφουν τον ενεργειακό κλάδο και ενεργοβόρες βιομηχανίες στο πετρέλαιο προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν», σημειώνει η Υπηρεσία στη μηνιαία της έκθεση για την αγορά που έδωσε στη δημοσιότητα.
«Οι υψηλότερες τιμές στην ενέργεια ενισχύουν επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις.
Αυτό, μαζί με τις εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, μπορούν να οδηγήσουν σε υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας και σε επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης».
Ως αποτέλεσμα, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το επόμενο έτος αναμένεται να ανακάμψει στα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, όπως αναφέρει η Υπηρεσία.
Σε αυτό το πλαίσιο αναθεώρησε ανοδική την πρόβλεψη της για τη ζήτηση για το 2021 και το 2022, κατά 170.000 βαρέλια την ημέρα και 210.000 βαρέλια την ημέρα αντίστοιχα.
Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η τεράστια αύξηση της ζήτησης το τελευταίο τρίμηνο οδήγησε στη μεγαλύτερη μείωση των αποθεμάτων τα τελευταία οκτώ χρόνια, με τους αποθηκευμένους όγκους στις χώρες του ΟΟΣΑ να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015.
Στο μεταξύ, η IEA εκτιμά ότι η παραγωγή του OPEC+ θα παραμείνει περίπου 700,000 βαρέλια την ημέρα κάτω από την εκτιμώμενη ζήτηση για το πετρέλαιο του το δ’ τρίμηνο, κάτι που σημαίνει ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να ξεπερνά την προσφορά τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης