Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ και ΑΠΕ: Κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών στην Ενέργεια - Καπέλο 40%

ΔΕΗ και ΑΠΕ: Κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών στην Ενέργεια - Καπέλο 40%

Πόσο υψηλότερα του κόστους πληρώνουμε την MWh

«Ουρανοκατέβατα κέρδη».
Έτσι χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στην εγχώρια αγορά ενέργειας την εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμή της Mwh , λέγοντας ότι δεν αντανακλά το πραγματικό κόστος των παραγωγών Ενέργειας.

Ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Η/Υτου ΕΜΠ κ Παντελής Κάπρος και πρώτος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας την περίοδο 2000-2004,μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο που διοργάνωσε ηλεκτρονική ιστοσελίδα (energypress), προσδιόρισε τη δίκαιη τιμή της Mwh και υπερασπίστηκε την πράσινη μετάβαση.
Με την παρέμβαση του, ο κ. Κάπρος προσδιόρισε ως λάθος όσους κατηγορούν τη στροφή μας, από τον άνθρακα σε μορφές ενέργειας που χαρακτηρίζονται πράσινες.
Επισημαίνοντας ότι μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα έπρεπε να περνούν ποσότητες προς τιμολόγηση στο 15% της συνολικής παραγωγής ενέργειας και όχι στο100% όπως συμβαίνει σήμερα.
Αναφέρθηκε ότι οι ποσότητες ενέργειας σε ποσοστό 80% με 85% θα έπρεπε να παρέχονται μέσα από διμερή συμβόλαια (PPAs) μεταξύ παραγωγών και αγοραστών ενέργειας, όπως είναι η βιομηχανία και η βιοτεχνία που εντάσσεται στη Μέση Τάση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης σχετικής νομοθεσίας που θα ρυθμίζει και τα θέματα αποθήκευσης ενέργειας ενώ θα το πιο ορθό θα ήταν μαζί με την εφαρμογή του target model να εφαρμοστούν και τα PPAs. .

Τα στοιχεία του καθηγητή του ΕΜΠ

Παρουσίασε πίνακα με την άντληση δημοσίων δεδομένων από το Χρηματιστήριο Ενέργειας αναδεικνύοντας ότι οι παραγωγοί ενέργειας έχουν απροσδόκητα κέρδη τα οποία ξεπερνούν το κόστος παραγωγής ενέργειας , συνυπολογίζοντας και την απόδοση του κεφαλαίου, με βάση τα στοιχεία Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2021.

Με «καπέλο» 39% πληρώνουν οι καταναλωτές την τιμή της Mwh

Πιο αναλυτικά το windfallprofit για τον λιγνίτη ήταν υψηλότερο κατά 25% για το αέριο ήταν στο μηδέν την εξεταζόμενη περίοδο δηλαδή δεν έφερε κέρδος στον εγχώριο σύστημα τιμολόγησης .
Οι υδροηλεκτρικές μονάδες έλαβαν τιμή κατά 112% υψηλότερη σε σχέση με το πραγματικό κόστος που ήταν τα 80 ευρώ ανά Mwh και τιμολογήθηκαν από τη ΔΕΗ στα 170 ευρώ ανά Mwh.
Οι μονάδες των ΑΠΕ από τα 55 ευρώ ανά Mwh ως πραγματικό κόστος τιμολογήθηκαν σε 135 ευρώ ανά Mwh δίνοντας ποσοστιαίο κέρδος145% ενώ οι εισαγωγές ρεύματος δεν εμφάνισαν απροσδόκητο κέρδος και ήταν στο μηδέν.
Σύμφωνα με την ανάλυση του κ Κάπρου η δίκαιη τιμή για τον καταναλωτή είναι τα 101 ευρώ ανά Mwh και όχι τα 140 ευρώ ανά Mwh την εξεταζόμενη περίοδο Αύγουστου – Σεπτεμβρίου 2021, πληρώντας «καπέλο» 39% στην τιμή ανά Mwh.
Το αέριο συμμετείχε με ποσοστό 37% στη συνολική παραγωγή ρεύματος , και οι ΑΠΕ με ποσοστό 32%.
Ο λιγνίτης με 10% και οι μονάδες των υδροηλεκτρικών κατά 10%.
Το συμπέρασμα από την ανάλυση του έγκριτου καθηγητή του ΕΜΠ παρουσιάζουν τη ΔΕΗ με συμμετοχή στο 20% στη συνολική παραγωγή να αποκομίζει ποσοστιαία κέρδη135% ενώ οι ΑΠΕ με συμμετοχή κατά 32% στη συνολική παραγωγή ενέργειας αποκομίζουν απροσδόκητο ποσοστιαίο κέρδος κατά 145%.

ΕΒΙΚΕΝ: Μας άλλαξαν τα συμβόλαια οι πάροχοι ενέργειας.

Στο πάνελ συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ κ Αντώνης Κοντολέων , όποιος αναφερόμενος στην παρουσίαση του κ Κάπρου έκανε λόγο για αλήθειες .
Τόνισε ότι η βιομηχανία θέλει ανταγωνιστικές τιμές στην ενέργεια για να είναι σε θέση η εγχώρια βιομηχανία να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες μονάδες της Ιταλίας και των άλλων ισχυρών της Ε.Ε.
Επισήμανε ότι η βιομηχανία την περασμένη Άνοιξη υπέστη «ΣΟΚ» καθώς οι πάροχοι ενέργειας κατήγγειλαν τα προηγούμενα συμβόλαια και στη θέση τους έφεραν καινούργια με την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Πάντως ο Νικόλαος Ζαχαριάδης διευθύνων σύμβουλος της Elpedison που συμμετείχε στο πάνελ δεν συμμερίστηκε τις απόψεις του καθηγητή Παντελή Κάπρο για τις τιμές , επισημαίνοντας ότι η αγορά ενέργειας είναι στο στάδιο μετάβασης, λέγοντας ότι το ρίσκο είναι υψηλό για τους παραγωγούς και τα διμερή συμβόλαια θα είναι μία διέξοδος συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των τιμών.
1634142366352.jpg

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης