Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Yψηλό επταετίας για το πετρέλαιο, +2,5% ή στα 81,26 δολ. το Brent - Τι εκτιμούν 5 επενδυτικοί οίκοι για την τιμή του

Yψηλό επταετίας για το πετρέλαιο, +2,5% ή στα 81,26 δολ. το Brent - Τι εκτιμούν 5 επενδυτικοί οίκοι για την τιμή του
Ράλι σημείωσαν τα futures του πετρελαίου τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Ράλι σημείωσαν τα futures του πετρελαίου τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, με τις τιμές του μαύρου χρυσού να είναι κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά χρόνων λόγω της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο του 2021.
Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε σήμερα 4/10 Δευτέρα ότι συμφώνησε να διατηρήσει σε ισχύ την υπάρχουσα συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο 2021.
«Οι υπουργοί του ΟΠΕΚ+ επιβεβαίωσαν το σχέδιο προσαρμογής της παραγωγής» ανέφερε σε ανακοίνωση το πετρελαϊκό καρτέλ.
Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο.
«Υπάρχουν εκκλήσεις για μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+» δήλωσε μία από τις πηγές στο Reuters.
«Φοβόμαστε για τέταρτο κύμα κορωνοϊού, κανένας δεν θέλει να κάνει μεγάλες κινήσεις» πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργό (WTI) σημείωσαν άνοδο 1,74 δολ. ή +2,3%, στα 77,62 δολ. το βαρέλι.
Στον αντίποδα, τα futures στο Brent σημείωσαν αύξηση 1,98 δολ. ή +2,5%, στα 81,26 δολ. το βαρέλι.
Ισχυρά κέρδη σημείωσε και το φυσικό αέριο, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου να ενισχύεται 2,6% στα 5,766 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες. Το συμβόλαιο ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα με συνολικά κέρδη λίγο πάνω από 8%, ενώ για τον Σεπτέμβριο σημείωσε ράλι 34%. \

Τι εκτιμούν 5 οίκοι για το πετρέλαιο


Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θα κινηθεί υψηλότερα.
Η Barclays αύξησε την πρόβλεψή της για το πετρέλαιο το 2022 κατά 9 δολάρια στα 77, καθώς αναμένει ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της ζήτησης θα διευρύνει το έλλειμμα ζήτησης/προσφοράς.
Οι προβλέψεις σηματοδοτούν επίσης τη "μειωμένη εμπιστοσύνη" στην αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.
"Η μείωση του ΟΠΕΚ+ δεν θα γεμίσει το κενό προσφοράς πετρελαίου τουλάχιστον το 1ο τρίμηνο του 2022, καθώς η ανάκαμψη της ζήτησης είναι πιθανό να συνεχίσει να την ξεπερνά, εν μέρει λόγω της περιορισμένης ικανότητας ορισμένων να αυξήσουν την παραγωγή", ανέφεραν οι αναλυτές της Barclays.
Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους κατά 10 δολάρια, στα 90 για το brent, εν μέσω ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της ζήτησης παράλληλα με τις επιπτώσεις στην παραγωγή από τον τυφώνα Ida.
«Ενώ εδώ και καιρό διατηρούσαμε μια ανοδική άποψη για το πετρέλαιο, το τρέχον παγκόσμιο έλλειμμα προσφοράς-ζήτησης είναι μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε, με την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης να είναι ακόμη ταχύτερη από ό,τι είχαμε προβλέψει και με την παγκόσμια προσφορά κάτω από τις προβλέψεις», ανέφερε.
Η τράπεζα ανέφερε ότι οι κίνδυνοι ζήτησης είναι ανοδικοι για το χειμώνα με τους ανέμους από τις γεννήτριες ενέργειας να λειτουργούν με πετρέλαιο.
Η Morgan Stanley διατήρησε την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου, αλλά σημείωσε ότι το σενάριο για 85 δολάρια είναι σε ισχύ.
Τα κράτη μέλη αναμένουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς και υποδηλώνει ότι η αγορά είναι περισσότερο ανεπαρκής από ό,τι γενικά αντιλαμβανόταν.
Η τράπεζα βλέπει την αγορά να μην έχει εφοδιαστεί έως το 2022 εν μέσω προσδοκιών για περαιτέρω πειθαρχία του ΟΠΕΚ.
Η RBC αναμένει από την ηγεσία του ΟΠΕΚ «να σηματοδοτήσει την προθυμία να αυξήσει την παραγωγή εάν οι συνθήκες της αγοράς αυξηθούν το χειμώνα».
Η Vitol πιστεύει ότι ο ΟΠΕΚ+ θα είναι ο κύριος μοχλός των αγορών πετρελαίου τους επόμενους μήνες και πιστεύει ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα επιστροφής του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά.
Το καρτέλ πετρελαίου ανέφερε επίσης την επιρροή των ΗΠΑ στις τιμές του πετρελαίου έναντι του ΟΠΕΚ, προτείνοντας ότι «ο αριθμός των γεωτρήσεων δεν είναι ικανός να φτάσει την παραγωγή με τον τρόπο που θα ήταν απαραίτητο εάν χρειάζεται ο κόσμος επιπλέον πετρέλαιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης