Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ισχυρή αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο αναμένει ο OPEC τα επόμενα χρόνια

Ισχυρή αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο αναμένει ο OPEC τα επόμενα χρόνια
Η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια εν μέσω της ανάκαμψης των οικονομιών από τις επιπτώσεις της πανδημίας

Η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια εν μέσω της ανάκαμψης των οικονομιών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, εκτίμησε ο OPEC, προσθέτοντας ότι ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει τις επενδύσεις στην παραγωγή πετρελαίου για να αποτρέψει μια κρίση, παρά την ενεργειακή μετάβαση.
Η προτροπή του καρτέλ έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας τον Μάιο, που τόνισε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να χρηματοδοτεί νέα έργα στην αγορά υδρογονανθράκων εάν θέλει να επιτύχει τον στόχο μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Πιο συγκεκριμένα, ο OPEC στην ετήσια έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου (World Oil Outlook 2021) εκτιμά ότι η χρήση αργού θα αυξηθεί κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, φτάνοντας στα 101,6 εκατομμύρια βαρέλια, καθώς θα συνεχιστεί η ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς και μετά το 2021 και το 2022, ωθώντας τη ζήτηση υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα του 2019.
«Η ζήτηση ενέργειας και πετρελαίου αυξήθηκε σημαντικά το 2021, μετά την κατακόρυφη πτώση του 2020”, αναφέρει ο γενικός γραμματέας του OPEC, Mohammad Barkindo, στο εισαγωγικό σημείωμα της ετήσια έκθεσης του καρτέλ, προσθέτοντας ότι «προβλέπεται συνέχισή της για μεγαλύτερο».
Εν τω μεταξύ, εν μέσω της ανάκαμψης της ζήτησης, ο OPEC και οι σύμμαχοί του, όπως η Ρωσία -που απαρτίζουν το σχήμα OPEC+- περιορίζουν τις περικοπές ρεκόρ που αποφάσισαν το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι παραγωγοί του OPEC+ δεν είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγή τους, εν μέρει λόγω της έλλειψης επενδύσεων, γεγονός που έχει οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές.
Ο OPEC πάντως αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις του για τη ζήτηση πετρελαίου μακροπρόθεσμα, επικαλούμενος την στροφή που καταγράφεται στην καταναλωτική συμπεριφορά.
Ειδικότερα, εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα φτάσει στο ζενίθ της μετά το 2035, σύμφωνα με την έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης