Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι αξιόπιστες, ούτε είναι φθηνότερες σε σχέση με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι αξιόπιστες, ούτε είναι φθηνότερες σε σχέση με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας
Η εξάρτηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνει τους κινδύνους

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι αξιόπιστες, ούτε είναι φθηνότερες σε σχέση με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας, όπως προκύπτει από διάφορα στοιχεία.
Η μετάβαση από τους υδρογονάνθρακες δεν είναι απρόσκοπτη όπως πολλοί ελπίζουν.
Π.χ. τα τελευταία στοιχεία της Διοίκησης Ενεργειακών Πληροφοριών στις ΗΠΑ δείχνουν σημαντική μείωση ΤΟ 2021 στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ξηρασίας που έφθασε σε ιστορικά επίπεδα.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι εκκλήσεις του Προέδρου Biden για το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ να είναι 100% καθαρό έως το 2035 μάλλον αποτελεί όνειρο.

Το πρόβλημα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι η βιωσιμότητα.
Η Καλιφόρνια και οι πολιτείες του Βορειοδυτικού Ειρηνικού ανακάλυψαν ότι οι ξηρασίες και τα κύματα καύσωνα έχουν οδηγήσει σε πτώση της ικανότητας υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Η περιοχή παράγει ένα μεγάλο μέρος της υδροηλεκτρικής ισχύος των ΗΠΑ.

Οι ρυθμιστικές αρχές εκτιμούν ότι οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί των ΗΠΑ θα συνεισφέρουν 14% λιγότερο το 2021 από ό, τι το 2020.
Η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια θα μειωθεί κατά 49% το 2021 σε σχέση με το 2020.

Μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου 2021, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ουάσιγκτον και το Όρεγκον ήταν 10% χαμηλότερο από το μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών.

Η Καλιφόρνια προωθεί την επιθετική μείωση στις εκπομπές άνθρακα με τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά αυτή η στρατηγική έχει τα μειονεκτήματά της.
Ο φορέας δικτύου της πολιτείας, California Independent System Operator (CAISO), ζήτησε αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου για να αποτρέψει τις διακοπές λειτουργίας λόγω της απώλειας ορισμένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ίσως ήρθε η ώρα για την Καλιφόρνια να παραδεχτεί ότι η «πράσινη» στροφή ήταν καταστροφή και η μετάβαση δεν πρόκειται να είναι τόσο απρόσκοπτη όσο νομίζαμε.

Ο φορέας δικτύου της πολιτείας, California Independent System Operator (CAISO) παραδέχτηκε τον Αύγουστο 2021 ότι "σημαντικές μεταβολές στην παραγωγή αιολικής ενέργειας" είχαν ως αποτέλεσμα ο διαχειριστής του δικτύου να "μειώσει το φορτίο για να διατηρήσει την αξιοπιστία του συστήματος".
Η Καλιφόρνια στράφηκε στις μονάδες παραγωγής ορυκτών καυσίμων καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθίστανται αναξιόπιστες.
«Στις 15 Αυγούστου, σημειώθηκαν σημαντικές μεταβολές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα.
Οι πόροι αιολικής ενέργειας αύξησαν γρήγορα την παραγωγή κατά 1.000 MW αλλά στην συνέχεια μειώθηκε γρήγορα.
Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με μια άλλη απροσδόκητη απώλεια πηγών παραγωγής, οδήγησαν σε μια ξαφνική ανάγκη να μειωθεί το φορτίο για να διατηρηθεί η αξιοπιστία του συστήματος»

Η άσχημη αλήθεια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Όταν το Τέξας πάγωσε κυριολεκτικά τον Φεβρουάριο 2021, κάποιοι κατηγόρησαν τις ανεμογεννήτριες για τις διακοπές ρεύματος που άφησαν εκατομμύρια πολίτες στο σκοτάδι.
Άλλοι κατηγόρησαν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.
Η αλήθεια δεν είναι τόσο απλή.
Στην πραγματικότητα, τόσο οι ανεμογεννήτριες όσο και οι μονάδες φυσικού αερίου πάγωσαν λόγω του ανώμαλου καιρού.
Και όταν η Berkshire Hathaway του Warren Buffet είπε ότι είχε σχέδια για επιπλέον αύξηση της ηλεκτρικής παραγωγής, δεν μιλούσε για ανεμογεννήτριες.
Μιλούσε για περισσότερους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο.

Η εξάρτηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνει τους κινδύνους

Σε ένα πρόσφατο άρθρο στο Forbes, ο περιβαλλοντολόγος Michael Shellenberger αναφέρθηκε τόσο τις διακοπές ρεύματος στο Texas όσο και τις διακοπές στην Καλιφόρνια τον Αύγουστο του 2020 ως παραδείγματα γιατί θα πρέπει να περιλαμβάνεται λιγότερη ηλιακή και αιολική ενέργεια στο δίκτυο και όχι περισσότερη:
Το συμπέρασμα του η μεγαλύτερη εξάρτηση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημαίνει υψηλότερο κίνδυνο διακοπής ρεύματος.
Ο ήλιος και ο άνεμος είναι πηγές ηλεκτρικής ενέργειας που εξαρτώνται από τον καιρό και, όπως δείχνουν τα γεγονότα στο Τέξας και την Καλιφόρνια, δεν είναι αξιόπιστες, έγραψε ο Shellenberger, ο οποίος είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της Environmental Progress, μιας ερευνητικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας.
Επισήμανε επίσης τη Γερμανία, όπου ο έλεγχος των ενεργειακών σχεδίων μετάβασης της χώρας έδειξε ότι ορισμένες από τις προβλέψεις ήταν υπερβολικά αισιόδοξες, ενώ άλλες ήταν απολύτως εξωπραγματικές.

Οι άνθρωποι στη Γερμανία, όπως οι άνθρωποι στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη, παρεμπιπτόντως, πληρώνουν περισσότερα για ρεύμα από τους ανθρώπους σε μέρη που εξαρτώνται λιγότερο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ενώ ορισμένοι μπορεί να είναι εντάξει αν πληρώνουν περισσότερα για καθαρότερο ηλεκτρικό ρεύμα, δεν μπορούν όλοι να το αντέξουν οικονομικά μακροπρόθεσμα.
Και η προσιτή ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για τον πολιτισμό, σημειώνει ο Shellenberger.

Η προσιτότητα είναι μια ουσιαστική απαίτηση για την ενέργεια, εάν πρόκειται να συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, ακόμη και αν βγάλουμε την οικονομική ανάπτυξη από την εξίσωση.
Ωστόσο, η προσιτή ενέργεια είναι μία από τις κινητήριες δυνάμεις της ισότητας μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει αξιόπιστη ενέργεια.

Η προσιτότητα και η αξιοπιστία, λοιπόν, είναι τα δύο πράγματα που πρέπει να χαρακτηρίζουν τις καλές πηγές ενέργειας.
Ο ήλιος και ο άνεμος - σε αντίθεση με την υδροηλεκτρική ενέργεια, η οποία είναι επίσης ανανεώσιμη πηγή - μπορεί να είναι μόνο ένα από αυτά τα δύο πράγματα, αλλά υπάρχουν προβλήματα αποθήκευσης.
Μπορούν να είναι προσιτές πηγές ενέργειας, όπως μας θυμίζουν συχνά.
Ωστόσο, δυστυχώς, δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες.

Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα δισεκατομμύρια ξοδεύονται για την ενίσχυση της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος περαιτέρω διακοπών ρεύματος. Ίσως κάποια στιγμή, εάν ο άνεμος και ο ήλιος γίνουν οι κύριες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, τα κράτη θα χρειάζεται να καθιερώσουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος.

Η περίπτωση της Βουλγαρίας

Στο παρελθόν η Βουλγαρία – επί εποχής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της χώρας - εξήγαγε τόσο πολύ ηλεκτρική ενέργεια για να κερδίσει συνάλλαγμα που οι διακοπές ρεύματος ήταν μέρος της ζωής.
Δεν ήταν μια ιδιαίτερα βολική ζωή, αλλά εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν έτσι στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Αξίζει να αναφερθεί, ωστόσο, ότι στη δεκαετία του 1980, οι άνθρωποι μάθαιναν να ζουν με τις διακοπές ρεύματος.
Η κατανάλωση ενέργειας έχει αυξηθεί από τότε.
Για να είμαστε δίκαιοι, η περιορισμένη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας θα είχε απίστευτα θετική επίδραση στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
energy1.png

energy2.png
energy3.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης